Erityisopettajan työskentelytavat

Erityisopettajan työskentelytavat

Erityisopettaja yksilön opettajana ja ryhmässä

Erityisopettaja voi opettaa yksittäistä oppilasta tai ryhmää. Työmuodon valintaan vaikuttavat oppilaiden tarpeet sekä käytännön tilanteet. Joskus on hyvä rauhoittua yhden oppilaan kanssa erilliseen tilaan ja keskittyä juuri siihen asiaan, joka oppilaalla on pulmana oppimisen kannalta. Tällöin pystytään räätälöimään opetus hyvinkin yksilölliseksi.

Toisinaan on hyvä, että erityisopettaja tulee luokkaan tai opettaa jotakin pienempää ryhmää. Erityisopettajan asiantuntemus ja ideat voivat auttaa ja tukea suurempaakin joukkoa. Joitakin asioita harjoitellessa on hyvä olla osa ryhmää ja saada toisilta saman ikäisiltä oppilailta mallia. Erityisopettaja voi siis käyttää työaikaansa parhaalla mahdollisella tavalla.

Erityisopettajana minulla on toive, että erityisopetus ei koskaan olisi rangaistus oppilaalle vaan erityisopetus kannustaisi, rohkaisisi ja motivoisi oppilasta oppimaan ja käymään koulua. Siksi pyrin jokaiseen erityisopetustuokioon sisällyttämään oppilaalle mieluista vaikkapa pienen pelin muodossa. Kaikki pelit kuitenkin tähtäävät koulussa opittavien asioiden oppimiseen; mutta vain hauskalla tavalla.


Esimerkkejä samanaikaisopetuksen muodoista

Samanaikaisopetuksella tarkoitetaan yleensä kahden tai useamman opettajan (pedagogisen asiantuntijan) opetusta yhteistyössä keskenään. Samanaikaisopetus on suunnitelmallista ja monimuotoista. Kansainvälisessä ja suomalaisessa keskustelussa sekä kirjallisuudessa esiintyy sille useita määrittelyjä ja kuvauksia. Sen erilaisia muotoja ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Johtajuus ja oppituntivastuu jakautuvat opettajien kesken. Opetuksessa huomioidaan kaikkien opettajien asiantuntijuus ja vahvuudet. Opetus tapahtuu vuorovaikutteisesti asiantuntijoiden kesken. Opettajien työskentely oppitunnilla on tasa-arvoista, eikä ennakkoon sovittuja rooleja tai tehtäviä ole. Tiimiopettajuus vaatii opettajilta harjaantumista sekä luottamusta itseen ja omaan osaamiseen.
  • Vähintään kaksi pedagogista asiantuntijaa opettaa samassa opetustilassa samaa oppilasryhmää. Toisen opettaessa toinen tukee oppilaiden työskentelyä. Oppitunnin aikana voidaan vaihtaa vastuurooleja. Vastuu liittyy opetettavaan asiaan ja kokonaisuuteen.
  • Opettaja ja ohjaajat.Oppitunti suunnitellaan yhdessä ja toteutetaan siten, että päävastuu koko oppitunnin sisällön opettamisesta on yhdellä opettajalla ja muut pedagogiset asiantuntijat ovat avustavassa ja oppilaita ohjaavassa roolissa.
  • Opettajat suunnittelevat oppitunnin sisällön yhdessä. Opetettava oppilasjoukko jaetaan kahteen tai useampaan ryhmään yhteistyöopettajien lukumäärän mukaan. Opettajat opettavat yhteisen suunnitelman pohjalta saman sisällön siten, että kullekin opettajalle jää pedagoginen vapaus toteutustavan suhteen.
  • Joustavat ryhmittelyt.Opettajat yhdessä päättävät pedagogisesti ja kasvatuksellisesti toimivista ryhmistä. Ryhmittelyn perusteita ovat esimerkiksi oppilaiden taidot sekä pedagogiset ja kasvatukselliset tarpeet. Ryhmät toimivat annettujen tehtäväohjeiden mukaan sekä opettajien ohjaamina että omatoimisesti. Oppilasjoukkoa opetetaan osin yhdessä ja osin joustavissa pienemmissä ryhmissä.
  • Piste- tai asematyöskentely.Opetettava kokonaisuus jaetaan osa-alueisiin ja työskentelypisteisiin. Kokonaisuus on yhteissuunnittelun tulos. Käytännön toteutuksessa opettajat vastaavat oman osa-alueensa opetuksesta. Oppilaat kiertävät ohjatusti opiskelemassa kaikissa tai joissakin työpisteissä. Pistetyöskentely on eräs pedagoginen keino opettaa jokin suunniteltu aihekokonaisuus.

Erilaisia työmuotoja käytetään mahdollisimman monipuolisesti!
Erityisopettaja on yksi opettajista ja mukana koulutyössä mahdollisimman monipuolisesti.