Opiskelijalle

Oppikirjat ja kurssiselosteet lukuvuosi 2021-2022

OPINTOJAKSOSELOSTE 2021- 2022.pdf
Kurssiselosteet 2021-2022. LOPS2016.pdf
Laitilan lukion oppikirjat ja kurssiselosteet lv. 2021-2022, LOPS2016
Lataa yläpuolelta linkistä oppikirja- ja kurssiselosteluettelo docx-tiedostona.
Laitilan lukion oppikirjat ja kurssiselosteet lv. 2021-2022, LOPS2016
Lataamalla pdf-tiedoston voit katsoa tai tulostaa oppikirja- ja kurssiselostelistan kokonaisuudessaan, tässä yllä näkyvillä vain ensimmäinen sivu.
Laitilan lukion opintojaksoselosteet lv. 2021-2022, LOPS2021
Lataa yläpuolelta linkistä opintojaksoselosteet docx-tiedostona, HUOM! Uuden LOPS2021 mukainen.
Laitilan lukion opintojaksoselosteet lv. 2021-2022, LOPS2021
Lataa yläpuolelta linkistä oppikirja- ja kurssiselosteluettelo pdf-tiedostona, HUOM! LOPS2021 mukaisena.

Uusintakuulusteluun ilmoittautuminen

Opiskelija voi uusintakuulustelussa suorittaa uudelleen hylätyn tai hyväksytyn kurssin. Samalla kerralla voi osallistua yhteen kuulusteluun, paitsi jos suorittaa kahta hylättyä koetta.

Lukuvuoden 2020-2021 uusintakuulustelupäivät ovat seuraavat:
pe 14.8.2020, pe 9.10.2020, pe 11.12.2020, pe 5.3.2021 (huomaa aiemmin ilmoitetusta siirtynyt päivämäärä), pe 23.4.2021 sekä ti 15.6.2021. Ilmoittautuminen on yleensä kaksi työpäivää ennen koepäivää eli keskiviikkona kello 12 mennessä.

Kevään 2021 yo-kirjoituksissa kirjoittaville abiturienteille järjestetään oma erillinen uusintapäivä maanantaina 1.3. klo 14.30, ilmoittautuminen tähän pe 19.2. klo 12 mennessä.

Tulevan lukuvuoden 2021-2022 ensimmäinen uusintakuulustelu pidetään pe 13.8.2021 klo 14.30. Ilmoittautuminen koulun kansliaan ke 11.8. klo 12 mennessä.

Laitilan lukiossa voi ilmoittautua uusintakuulusteluun seuraavalla lomakkeella, täytetty lomake toimitetaan kansliaan:
Laitilan lukion uusintakuulusteluun ilmoittautuminen.docx

Tuntijaot 1.8.2016 lähtien

Laitilan lukiossa otetaan uusi opetussuunnitelma käyttöön 1.8.2016. Sen mukaista tuntijakoa noudattavat opiskelunsa syksystä 2016 lahtien aloittavat opiskelijat.
Laitilan lukiolle on myönnetty lupa, että syksyllä 2016 ja 2017 aloittavat opiskelijat voivat halutessaan noudattaa ns kokeilutuntijakoa. Molemmat tuntijaot ovat liitteenä.

Liitteet:

Nuorille annettavan lukiokoulutuksen kokeilutuntijako 1.8.2016.doc
Nuorille annettavan lukiokoulutuksen tuntijako 1.8.2016.doc

Yleiset ohjeet

KOULUN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄT

Laitilan lukio haluaa tarjota haasteellisen, pedagogisesti perusteltuihin opetusmenetelmiin perustuvan oppimisympäristön. Tavoitteena on tasapainoinen aikuinen, jolla on kilpailukykyiset valmiudet eri alojen jatko-opintoihin. Pyrimme monipuoliseksi yleislukioksi, jotta voimme tasapuolisesti ja yksilöllisesti vastata erilaisten opiskelijoiden tulevaisuuden suunnitelmiin.

Tarjoamme

  • laajan matematiikan ja luonnontieteiden kurssivalikoiman: matematiikkaa, biologiaa, fysiikkaa, kemiaa ja maantietoa
  • tärkeitä kommunikaatioaineita: äidinkieltä, vieraita kieliä, ilmaisutaitoa ja tietotekniikkaa
  • yleissivistystä ja itsetuntemusta: historiaa ja yhteiskuntaoppia, uskontoa, psykologiaa, filosofiaa ja terveystietoa
  • innostavaa musiikkia, kuvataidetta ja liikuntaa opiskelutoverien seurassa
  • oppiainerajat ylittäviä teemakokonaisuuksia

OPETUKSEN JÄRJESTELY

Lukiolainen suorittaa lukion oppimäärän 2-4 lukuvuodessa ja saa päättötodistuksen. Ylioppilastutkinnon suorittaminen voidaan hajauttaa kolmeen ajankohtaan. Kokeet hyväksytysti suorittanut saa ylioppilastutkintotodistuksen.

Opiskelijat noudattavat 1.8.2016 voimaan tullutta opetussuunnitelmaa. Opetussuunnitelman mukaan opiskelijan pitää suorittaa lukioaikana 75 kurssia: kaikki pakolliset ja vähintään 10 syventävää kurssia sekä oman valintansa mukaan soveltavia kursseja. Pakollisia kursseja on lyhyen matematiikan lukijoilla 47 ja pitkän matematiikan lukijoilla 51.

Lukuvuosi jakautuu viiteen noin seitsemän viikon pituiseen jaksoon. Kullakin jaksolla opiskelijat valitsevat 3-7 oppiaineen kurssit eli laativat oman lukujärjestyksensä. Kunakin lukuvuonna pitää kuitenkin suorittaa vähintään 20 kurssia. Yksi kurssi sisältää n. 35 oppituntia.

Jos lukio pyritään suorittamaan kolmessa vuodessa, on 1. ja 2. lukuvuonna syytä valita vähintään 29 kurssia. Lukioaikana on perusteltua suorittaa kaikki pakolliset ja syventävät kurssit niissä reaaliaineissa, jotka aikoo kirjoittaa yo-kokeessa. Kokonaiskurssimäärään voi sisällyttää myös muissa oppilaitoksissa suoritettuja syventäviä ja soveltavia kursseja.

OPISKELU

Kurssin suoritus

Kurssit suoritetaan osallistumalla opetukseen ja kurssikokeeseen. Kurssin voi suorittaa myös itsenäisesti rehtorin luvalla. Laajan matematiikan voi vaihtaa lyhyeen matematiikkaan. Opinto-ohjelman muutosta on anottava lomakkeella viimeistään viikkoa ennen ko. kurssin alkamista. Muutoksesta on syytä neuvotella asianomaisen opettajan, opinto-ohjaajan tai rehtorin kanssa.

Tukiopetus auttaa tilapäisissä opiskeluvaikeuksissa. Opiskelijan pitää ottaa yhteyttä a.o. opettajaan. Tukiopetusryhmään tulee kuulua vähintään kolme opiskelijaa, erityistapauksissa voidaan tukiopetusta antaa yhdelle opiskelijallekin. Tukiopetus ei saa aiheuttaa poissaoloja muilta oppitunneilta.

Suoritus- ja arvosteluohjeet

Opiskelijan arvioinnista päättää kunkin oppiaineen osalta opiskelijan opettaja, ja jos opettajia on useita, opettajat yhdessä. Päättöarvioinnista päättävät rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä. Opinnoissa etenemistä koskevaan päätökseen ja päättöarviointiin tyytymätön opiskelija voi pyytää arvioinnin uusimista. Pyyntö tehdään rehtorille. Uudesta arvioinnista päättävät koulun rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä. Jos opiskelija on saamaansa päätökseen tyytymätön, hän voi pyytää arviointiin oikaisua aluehallintovirastolta.

Opiskelijan tiedot ja taidot arvostelee kunkin aineen opettaja kurssin päättyessä. Arvosanat merkitään numeroilla 4-10. Kurssiarvosana määräytyy kirjallisesta koesuorituksesta ja muista kirjallisista suorituksista sekä jatkuvasta näytöstä (tuntiosaaminen). Hyväksytty kurssi edellyttää vähintään arvosanaa 5.

Numeroarvosanoin arvostellaan:

  • kaikki pakolliset kurssit
  • syventävät kurssit
  • ne soveltavat kurssit, jotka kurssiselosteissa on ilmoitettu arvosteltaviksi numeroarvosanoin.

Päättöarvioinnissa oppimäärän arvosana määräytyy kurssiarvosanojen keskiarvosta. Aineen opettaja/opettajat voivat kuitenkin käyttää harkintaa. Opiskelijalla on myös oikeus korottaa koko oppimäärän arvosanaa. Tätä varten järjestetään korotustenttejä joko suullisten tenttien yhteydessä tai erikseen.

Opiskelija saa valita haluaako hän päättötodistukseen suoritusmerkinnän vai numeroarvioinnin

  • liikunnasta
  • oppimääristä, joista hän on suorittanut vain yhden kurssin (fysiikka, kemia, psykologia, terveystieto, musiikki, kuvataide, ATK)

Suoritusmerkinnällä arvioidaan

  • soveltava kurssi, ellei ole toisin ilmoitettu
  • oppilaanohjaus
  • teemaopinnot

Itsenäinen suoritus

Opiskelijalle voidaan hakemuksesta myöntää lupa suorittaa opintoja opetukseen osallistumatta. Osa opinnoista voidaan edellyttää opiskeltavaksi itsenäisesti.

Opiskelijan tulee tarkistaa, onko kyseinen kurssi suoritettavissa etärenkaan opintoina lukuvuoden aikana.

Opiskelijan suorittaessa kurssin kokonaan tai osittain itsenäisesti noudatetaan soveltuvin osin edellä mainittuja arviointiperiaatteita. Kurssin tavoitteiden saavuttamista ja niiden suuntaista edistymistä on myös tällöin arvioitava riittävän laaja-alaisesti. Itsenäisesti opiskeltu kurssi on suoritettava hyväksytysti.

Kurssin arviointi

Opiskelijan suorittama kurssi arvioidaan sen päätyttyä. Arvioinnin tehtävänä on antaa palautetta opiskelijalle kurssin tavoitteiden saavuttamisesta ja oppiaineen opiskelun etenemisestä. Kurssin arviointi perustuu paitsi mahdollisiin kirjallisiin kokeisiin, opintojen edistymisen jatkuvaan havainnointiin ja opiskelijan tuotosten arviointiin.

”Opiskelijan työskentelystä ja opintojen edistymisestä on annettava riittävän usein tietoa opiskelijalle ja hänen huoltajalleen. Tietojen antamisesta määrätään tarkemmin opetussuunnitelmassa”. Jotta huoltajat saavat em. asetuksessa kuvatun tiedon opiskelijan työskentelystä ja opintojen edistymisestä, koulu edellyttää huoltajien seuraavan Wilmasta koulun tiedotteita ja opiskelijoiden opintosuorituksia sekä mahdollisuuksien mukaan osallistuvan vanhempainiltoihin ja muihin koulun järjestämiin tapahtumiin.

Kunkin oppiaineen pakolliset ja syventävät kurssit arvioidaan myös numeroin riippumatta siitä, annetaanko kurssista tai oppiaineen oppimäärästä suoritusmerkintä vai käytetäänkö muuta arviointitapaa. Numeroarviointi tallennetaan sen varalta, että opiskelija haluaa numeroarvosanan päättötodistukseen.

Muita opetussuunnitelmassa määriteltäviä kurssin arviointitapoja voivat olla esimerkiksi suoritusmerkintä (S=suoritettu), hylätty (H=hylätty) tai sanallinen arviointi. Mikäli kurssin suoritus on keskeytynyt, siitä annetaan keskeyttämismerkintä (K=keskeyttänyt). Kirjallisesti annettu sanallinen arviointi ja suullinen palaute voivat myös täydentää numeroarvostelua.

Diagnosoidut vammat tai niihin rinnastettavat vaikeudet, kuten esimerkiksi lukemis- ja kirjoittamishäiriöt, jotka vaikeuttavat osaamisen osoittamista, tulee ottaa huomioon arvioinnissa siten, että opiskelijalla on mahdollisuus muuhunkin kuin kirjalliseen näyttöön.

Arviointiperusteista tiedottaminen

Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta häneen.

Arviointiperusteista tiedottaminen parantaa opettajien ja opiskelijoiden oikeusturvaa ja motivoi opiskelua. Yleisten arviointiperusteiden lisäksi kunkin kurssin arviointiperusteet selvitetään opiskelijalle kurssin alussa.

Keskeytetyn kurssin suorittaminen

Vaikka valtakunnallinen opetussuunnitelma ei sisällä määräyksiä ns. ”etenemisesteistä”, tulee opiskelijan neuvotella ennen kurssin alkua opettajan kanssa, jos hänellä on kaksi peräkkäistä hylättyä (tai keskeytettyä) kurssisuoritusta samassa oppiaineessa.

Keskeytetyn kurssin suorittamiseen opiskelijalla on aikaa kaksi seuraavaa jaksoa. Jos kaikki osasuoritukset eivät ole valmiina kahden seuraavan jakson kuluessa, suorittaminen on aloitettava alusta. Esim. neljännen jakson kurssi on suoritettava viimeistään seuraavan lukuvuoden ensimmäisen jakson uusintakokeessa.

Oppiaineen oppimäärä ei ole valmis, ennen kuin keskeytetyt kurssit (K) on suoritettu. Jos opiskelija on valinnut kurssin, eikä ole ajoissa anonut kurssin poisjättämistä, kurssi on suoritettava. Jos opiskelija on keskeyttänyt kurssin (K), kurssi on suoritettava. Joissakin erityistapauksissa kurssista voidaan vapauttaa kokonaan.

Koeviikolla suoritettavat muut kuin ko. jaksolla opetettujen kurssien kokeet

  1. Jos opiskelija on kurssilla (normaalit poissaolosäännöt voimassa), jonka kokeeseen hän ei voi osallistua, opettaja voi tehdä hänelle jonkin aikaisemman kurssin kokeen.
  2. Opiskelija voi osallistua jonkun ko. jakson aikana opetetun kurssin uusintakokeeseen, jos hänellä ei ko. koepäivänä ole muuta koetta ja osallistumisen edellytykset muuten täyttyvät. Kokeen pitää olla saman tasoinen koe kuin kurssiin osallistuneillakin. Sama koskee itsenäisen suorituksen koetta. Itsenäisen suorituksen tehtävät opiskelijan on jätettävä arvioitaviksi ennen kuin ilmoittautuu kokeeseen.
  3. Opiskelijalla on mahdollisuus anomuksesta erityisen syyn perusteella (esim. sairaus) saada rehtorilta oikeus kurssikokeen suorittamiseen.

Kurssiarvosanan korotus

Opiskelija voi yrittää korottaa kurssiarvosanaansa noin kaksi viikkoa jakson päättymisen jälkeen järjestettävissä uusintakuulustelussa. Hyväksytyn arvosanan korottaminen on mahdollista 13 kuukauden kuluessa arvosanan saamisesta.

Yhdessä uusintakuulustelussa on mahdollista korottaa vain yhtä hyväksyttyä arvosanaa. Samalla suorituskerralla ei voi osallistua hylätyn arvosanan ja hyväksytyn arvosanan korottamiseen. Kahta hylättyä arvosanaa saa yrittää korottaa samalla kerralla.

Kun abiturientit ovat saaneet helmikuussa kokonaisarvostelun, he voivat uusia vain hylättyjä arvosanoja ja yrittää korottaa koko oppimäärien arvosanoja.

Opintojen hyväksilukeminen

Opiskelijalla on oikeus lukea hyväkseen lukion oppimäärään muualla suoritetut opinnot, jotka ovat tavoitteiltaan ja keskeisiltä sisällöiltään lukion opetussuunnitelman mukaisia. Päätös muualla suoritettavien opintojen hyväksilukemisesta tulee sitä erikseen pyydettäessä tehdä ennen mainittujen opintojen aloittamista.

Ulkomailla suoritetut opinnot voidaan lukea hyväksi lukio-opintoihin pakollisiksi, syventäviksi tai soveltaviksi kursseiksi. Mikäli ne luetaan hyväksi pakollisina tai syventävinä kursseina, tulee niistä antaa numeroarvosana.

Oppiaineen oppimäärän arviointi

Oppiaineen oppimäärä muodostuu pakollisista ja syventävistä kursseista sekä niihin läheisesti liittyvistä soveltavista kursseista. Opiskelijan opinto-ohjelma tarkentuu lukio-opintojen aikana ja sen laatiminen ohjaa opiskelijaa tavoitteellisiin kurssivalintoihin. Samassa oppiaineessa eri opiskelijoilla voi siten olla erilaiset oppimäärät. Valinnaisiin vieraisiin kieliin sisältyy vain syventäviä ja mahdollisia soveltavia kursseja.

Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy pakollisten ja syventävien kurssien perusteella. Opiskelijan on suoritettava vähintään 2/3 opinto-ohjelmansa mukaisista oppiaineen oppimäärän pakollisista ja syventävistä kursseista hyväksytysti. Tällöin jokainen opiskeltu pakollinen ja syventävä kurssi on mukana oppiaineen arvosanassa. Oppiaineisiin läheisesti liittyviä soveltavia kurssisuorituksia voidaan pitää arvosanaan vaikuttavana lisänäyttönä. Oppiaineen oppimäärän arvioinnin suorittajilla on mahdollisuus myös muuttaa arvosanaa, mikäli opiskelijan tiedot ja taidot aineen opiskelun päättövaiheessa eivät vastaa kurssiarvosanojen perusteella määräytyvää arvosanaa.

Opiskelijalle, joka ei ole tullut hyväksytyksi jossakin oppiaineessa tai joka haluaa korottaa saamaansa arvosanaa, on järjestettävä mahdollisuus erillisessä kuulustelussa arvosanan korottamiseen. Kuulusteltavan oppimäärän laajuus määräytyy opiskelijan opinto-ohjelmasta. Mikäli opiskelija osoittaa tässä kuulustelussa suurempaa kypsyyttä ja oppiaineen hallintaa kuin kurssien arvostelusta määräytyvä oppiaineen arvosana edellyttää, tulee arvosanaa korottaa. Opiskelijoita voidaan ohjata käyttämään kuulusteluja hyväkseen yllioppilastutkinnon kokeisiin valmistautumisessa.

Lukion oppimäärän suoritus

Opetusta eri oppiaineissa ja opinto-ohjausta annetaan keskimäärin 38 tuntia kestävinä kursseina. Opiskelijalle vapaaehtoiset opinnot voivat olla kestoltaan edellä mainittua lyhyempiä tai pitempiä. Lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia.

Opiskelijan henkilökohtaiseen opinto-ohjelmaan kuuluvien pakollisten, syventävien ja soveltavien kurssien tulee olla opiskeltu vähintään siinä laajuudessa kuin ne on määritelty valtioneuvoston antamassa tuntijakopäätöksessä.

Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän silloin, kun hän on suorittanut oppiaineiden oppimäärät edellä esitetyllä tavalla hyväksytysti ja lukion vähimmäiskurssimäärä 75 kurssia täyttyy.

Opiskelun hidastaminen ja nopeuttaminen

  • jakson minimikurssimäärä 3, ei maksimimäärää
  • kahden kurssin samanaikainen opiskelu poikkeuksellisesti mahdollista
  • kursseja on mahdollista suorittaa kesällä (elolukio ja kurssien itsenäinen suoritus)
  • ylioppilastutkinnon voi aloittaa syksyllä
  • lukio tulee suorittaa 2-4 vuodessa
  • rehtori voi perustellusta syystä myöntää oppilaalle suoritusajan pidennystä

MUUT OHJEET

Vapaatunnit

Vapaatunnin aikana opiskelijat voivat tehdä koulutehtäviään lukion käytävillä, ATK-luokassa tai oppilaskunnan huoneessa. Opiskelijat voivat myös mennä kuunteluoppilaaksi oppitunneille ellei opettaja sitä kiellä (koe tms.).

Juhlat

Varppeen koulurakennuksessa järjestetään lukuvuoden aikana juhlatilaisuuksia, joissa valvojina toimivat opettajat ja rehtorin hyväksymät järjestysmiehet. Koulu ei ole vastuussa koulun ulkopuolella järjestettävistä juhlista (esim. abiristeilystä).

Poissaolot

Poissaolosäännöt ovat entiset

A: Etukäteen pyydetyt lomat

Hyväksyttävästä syystä opiskelija saa olla poissa koulusta

  1. Yksittäisen oppitunnin ko. tunnin opettajan luvalla
  2. Enintään kolme päivää ryhmänohjaajan luvalla
  3. Enintään kuukauden rehtorin luvalla
  4. Yli kuukauden sivistyslautakunnan luvalla

hyväksytty syy voi olla esim. autokoulun insinööriajo, mutta ei autokoulun kirjallinen koe, ajo- tai oppitunnit

  • loman myöntämisen koeviikoksi katsotaan tuottavan opiskelijalle ja koulun koejärjestelyille liikaa hankaluuksia
  • perheen matkoihin myönnetyt lomat eivät saa aiheuttaa koululle tukiopetusvelvoitetta

B: Poissaolot, joihin ei ole voinut pyytää lupaa etukäteen

  1. Kunkin kurssin ensimmäisen tunnin poissaolosta riittää suullinen ilmoitus ryhmänohjaajalle tai asianomaisen aineen opettajalle. Tällöinkin syyn pitää olla hyväksyttävä, mutta kirjallista selvitystä ei tehdä.
  2. Jos samalta oppiaineen kurssilta on poissa enemmän kuin kaksi tuntia, opiskelijan pitää pyytää koulun terveydenhoitajalta todistus tai huoltajan pitää ottaa yhteys ryhmänohjaajaan. (esim. huoltajan allekirjoittama selvitys opiskelijan poissaoloista.
  3. Opiskelija saa itsenäisesti suoritettavia lisätehtäviä poissaolotunneilta oppimisensa tueksi.

A ja B kohdan poissaolot ovat ns. luvallisia poissaoloja.

Luvattomat poissaolot

Opiskelijan tiedot ja taidot arvostellaan kurssin päättyessä. Arvostelu perustuu jatkuvaan näyttöön, kokeisiin ja muihin kurssin aikana tuotettuihin suorituksiin. Luvattomat poissaolot voivat alentaa kurssiarvosanaa tai aiheuttaa kurssin arvostelematta jättämisen. Opiskelija saa itsenäisesti suoritettavia lisätehtäviä oppimisensa tueksi/osaamisen varmistamiseksi, jos poissaoloja on 3-10 h (2-5 opetustuokiota). Jos poissaoloja on 11 h tai enemmän, kurssi on suoritettava uudelleen.

Lukiosta katsotaan eronneeksi opiskelija, joka pätevää syytä ilmoittamatta on poissa lukiosta, ja on ilmeistä, ettei hänen tarkoituksenaan ole jatkaa koulunkäyntiä. Samoin katsotaan eronneeksi opiskelija, joka ei ole suorittanut lukiota enintään neljässä vuodessa, jollei lukion rehtori perustellusta syystä myönnä opiskelijalle suoritusajan pidennystä.

Huom! Jokaisessa jaksossa pitää osallistua aktiivisesti vähintään kolmeen kurssiin, koko lukuvuodessa kuitenkin vähintään 20 kurssiin. Yo-kirjoituksissa vähintään kolmea ainetta kirjoittavat voivat kokonaan olla osallistumatta ko. jakson kursseihin. Lukulomia ylioppilaskirjoituksia varten myönnetään vain erikoisviikon ajaksi.

Välitunnit

Välitunnit kannattaa viettää ulkona. Opiskelijat voivat myös oleskella sisätiloissa lukiosiiven käytävillä tai oppilaskunnan huoneessa tai ATK-luokassa.

Kouluruokailu

Laitilan kaupungin kouluissa on 7 viikon kiertävä ruokalista.

Erikoisruokavaliot: Lääkärintodistus edellytetään esim. ruoka-aineallergioista ja maidottomista ruokavalioista. Opiskelijan/huoltajan allekirjoittama ilmoitus riittää vähälaktoosisista ja laktoosittomista ruokavalioista, samoin diabeteksen ja keliakian osalta (lääketieteellisesti todettu sairaus). Samoin uskonnollisen vakaumuksen osalta riittää ilmoitus. Erityisruokavalion järjestämisen periaatteena on että samaa ruokavaliota noudatetaan myös kotona ja tiedossa olevat poissaolot ilmoitetaan keittiöön. Ilmoituslomake jaetaan ensimmäisenä koulupäivänä ja palautetaan viimeistään perjantaihin 14.8.2020 mennessä suoraan Varppeen koulun keskuskeittiöön. Lääkärintodistuksen voi toimittaa jälkikäteen.

Syksyllä koulujen alkaessa jatketaan kevään 2020 erikoisruokavaliolistoilla 21.8.2020 asti ja sen jälkeen listat tarkistetaan annettujen ilmoitusten mukaan ja niiden ruokailijoiden nimet poistetaan jotka eivät ole uutta ilmoitusta toimittaneet.

Kouluruokailu – erikoisruokavalioasioissa voi ottaa yhteyttä keittiöpäällikkö Juha Laihoon puh. 050 3758072 ja opiskeluterveydenhoitaja Marja Sederholmiin puh. 050 3881579 .

Laitilan lukion edut opiskelijalle

Laitilan kaupunginvaltuuston päätöksellä lukiolle on myönnetty lukuvuodesta 2019-2020 alkaen ja edelleen lukuvuonna 2020-2021 ylimääräinen, n. 50 000 euron määräraha lukion houkuttelevuuden lisäämiseksi.

  • lukio tukee opiskelijoiden oppikirjahankintoja. Aloittaville eli ykkösille tuki on 300 euroa, kakkosille 200 euroa ja abeille 100 euroa vuodessa. Kirjatuki hoidetaan käytännössä niin, että kaikille opiskelijoille maksetaan kuittia vastaan em. omaa ikäkautta vastaava summa. Kirjat voi hankkia mistä tahansa, tuki maksetaan kuittia vastaan – kuitin saaminen edellyttää käytännössä kirjojen hankkimista jostain liikkeestä, verkkokaupasta jne. Kuitti jää lukion kansliaan ja kuittia jätettäessä on myös annettava oma tilinumero tuen maksamista varten. Tuki maksetaan enintään kahdessa erässä eli ei tuoda kuitteja yksittäisistä kirjahankinnoista vaan kerätään niitä ja tuodaan useampi kuitti kerralla. Tuen maksaminen aloitetaan elokuussa koulun alettua ja tukea tilitetään kerran kuussa opiskelijoiden ilmoittamille tileille. Ykköset voivat saada tukea 150 e syksyllä ja 150 e keväällä.
  • aloittaville ykkösille on hankittu koulun toimesta tietokone, jotka jaetaan ja otetaan käyttöön Tietotekniikka-tunneilla (TT1) 1. jakson alusta lähtien. Kannettavan tietokoneen saa omaan käyttöönsä kun asiaa koskeva sopimus on allekirjoitettu sekä opiskelijan että huoltajan toimesta ja 50 eur omavastuu on maksettu. Tietokone on opiskelijan käytössä koko lukioajan ja sen saa lunastettua omaksi lukion päättötodistusta vastaan.

Opintotukietuudet

Opintorahaa voit saada, kun olet täyttänyt 17 vuotta. Opintoraha voidaan myöntää aikaisintaan syntymäpäivääsi seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Opintolainan valtiontakaus myönnetään opintorahaa saavalle eräin poikkeuksin. Voit saada lainatakauksen, vaikka et saa opintorahaa, jos asut vanhempasi luona ja olet 18-19-vuotias toisen asteen oppilaitoksessa opiskeleva tai jos asut itsenäisesti ja olet alle 17-vuotias. Jos olet alle 17-vuotias ja asut vanhempasi luona, et voi saada opintolainan valtiontakausta.

Lukiolaiset, jotka eivät saa suurinta opintorahaa (250,28 tai 325,28 e/kk), voivat saada opintorahan oppimateriaalilisää 46,80 e/kk. Voit saada oppimateriaalilisää, jos vanhempiesi tulot ovat vuodessa 41 100 euroa tai vähemmän. Jos asut vanhempasi luona, sinun pitää olla alle 20-vuotias. Jos asut opiskelupäivinä itsenäisesti, sinun pitää olla alle 18-vuotias. Voit saada oppimateriaalilisää jo 15- tai 16-vuotiaana. Oppimateriaalilisä myönnetään ilman hakemusta niille opiskelijoille, jotka jo saavat opintotukea.

Opintotuen hakulomakkeita saa Kelan nettisivuilta ja koulun kansliasta. Hakemus toimitetaan lukion kansliaan.

Koulumatkatuki

1. Oikeus Kelan maksamaan koulumatkatukeen on, jos yhdensuuntainen koulumatka on vähintään 10 km ja koulumatkan kuukausikustannukset ylittävät 54 €. Tuen omavastuu on 43 € kuukaudessa. Tuki myönnetään lukuvuoden opiskeluajan todellisen keston mukaan 1-12 kk. Lukio antaa opiskelijalle todistuksen oikeudesta koulumatkatukeen.

Opiskelija voi ostaa matkahuollosta koulun kansliasta saamaansa todistusta vastaan joukkoliikennelipun tuen edellyttämään alennettuun hintaan. Ensimmäisellä ostokerralla kortista peritään 6,50 € korttimaksu. Kela tarkistaa jälkikäteen opiskelijan oikeuden matkatukeen ja maksaa matkahuollolle tuen ostetuista matkalipuista. Koulumatkatuki myönnetään aikaisintaan hakemuksen jättämistä edeltävän kuukauden alusta ja enintään lukuvuodeksi kerrallaan. Opiskelija on velvollinen ilmoittamaan lukuvuoden aikana sellaiset tietoonsa tulleet seikat, jotka voivat vaikuttaa koulumatkatukeen.

Tuki maksetaan suoraan opiskelijalle rahallisena korvauksena siinä tapauksessa, ettei koulumatkaan sopivaa joukkoliikennettä ole tai sen käyttäminen koulumatkoihin olisi kohtuuttoman hankalaa. Tällöin tuki on 70 % opiskelijakohtaisen omavastuun ylittävistä laskennallisista kustannuksista.

2. Oikeus Laitilan lukion maksamaan koulumatkatukeen (omavastuu 43 €) on, jos yhdensuuntainen koulumatka on 5-10 km ja koulumatkan kuukausikustannukset halvimman mahdollisen lipputuotteen perusteella vähintään 54 €. Korvausta maksetaan vain joukkoliikennettä käyttäville. Kansliasta saat lisätietoja.

Tapaturmavakuutus

Lukion alle 20-vuotiaat opiskelijat on vakuutettu tapaturman varalta koulussa, koulumatkalla ja opetussuunnitelman puitteissa järjestettävillä retkillä.

Hoitokuluihin sisältyvät

  • tarpeelliset lääkärin tai hammaslääkärin antaman tai määräämän hoidon tai tutkimuksen kustannukset kohtuullisine matkakuluineen
  • tapaturman yhteydessä rikkoontuneiden silmälasien (silloin kun opiskelijalle on tullut vamma), kuulokojeen ja hammasproteesin korjaus- ja hankintakustannukset
  • välttämättömät ylimääräiset kulut koulumatkoista, jotka lääkärin määräyksestä on vamman vuoksi tehty normaalista poikkeavalla kulkuneuvolla

Opiskeluterveydenhuolto

Opiskeluterveydenhoitaja

  • th Marja Sederholm puh. 050 3881579: avovastaanotto ja puhelinaika ma-pe klo 8-9, muina aikoina ajanvarauksella.
  • terveystarkastus opiskelijan ensimmäisenä opiskeluvuotena
  • henkilökohtaista terveysneuvontaa ja -ohjausta
  • ensiapu ja rokotukset
  • tarvittaessa ohjaus tutkimuksiin ja hoitoon
  • opiskeluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä opiskeluyhteisön hyvinvoinnin edistäminen

Koululääkäri

  • terveystarkastus opiskelijan ensimmäisenä opiskeluvuotena, tarvittaessa muillekin; opiskelija voi saada maksutta nuorison terveystodistuksen mm. ajokorttia, opiskelua tai työnhakua varten
  • ajanvaraus opiskeluterveydenhoitajan kautta

Fysioterapeutti

  • asiantuntija-apua, ryhtitarkastuksia tarvittaessa
  • ajanvaraus opiskeluterveydenhoitajan kautta

Koulupsykologi

  • koulupsykologi Susanna Andersson puh. 044 5958550, ajanvaraus puhelimitse tai Wilman kautta
  • työn tavoitteena on tukea opiskelijoiden oppimista sekä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia
  • vastaanotolle voi tulla keskustelemaan luottamuksellisesti esimerkiksi mielialasta tai oppimisen ongelmista
  • tarvittaessa koulupsykologi ohjaa opiskelijoita koulun ulkopuolisten palveluiden piiriin

Koulukuraattori

  • koulukuraattori Tiina Welling puh. 050 5180603, ajanvaraus puhelimitse tai Wilman kautta
  • koulukuraattori on koulun sosiaalityöntekijä
  • työn tavoitteena on nuoren hyvinvoinnin ja myönteisen kehityksen tukeminen
  • koulukuraattorin puoleen voi kääntyä erilaisissa koulunkäyntiin ja sosiaalisiin tilanteisiin liittyvissä haasteissa
  • keskustelut ovat luottamuksellisia ja toteutuvat ajanvarauksella
  • tarvittaessa koulukuraattori ohjaa opiskelijan muiden palveluiden piiriin

Hammashoito

Kaikki lukiolaiset ovat oikeutettuja kunnalliseen hammashuoltoon. Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille, muilta peritään terveyskeskustaksan mukaiset maksut. Lukiolaiset voivat tilata vastaanottoajan Hammashoitola TeleQ puh. 02 8501 8304. Ensiapua saa myös terveyskeskuksen päivystävältä hammaslääkäriltä.

Ammatinvalinnan ohjaus ja oppilaanohjaus

Oppilaanohjaajina ja ammatinvalinnan yhdysopettajina toimivat Pasi Rauhala ja Susan Kylänpää. Ammatinvalinnan ohjausta hoitaa lisäksi Uudenkaupungin Työ- ja elinkeinotoimisto. Ammatinvalintaan liittyvää kirjallisuutta saa lainaksi oppilaanohjaajilta.


LYHENTEET JA PÄIVÄMÄÄRÄT

Oppiaineiden lyhenteet

UE = USKONTO FY = FYSIIKKA

BI = BIOLOGIA RU = RUOTSI

HI = HISTORIA EN = ENGLANTI

ÄI = ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS SA = SAKSA

PS = PSYKOLOGIA ES = ESPANJA

GE = MAANTIEDE RA = RANSKA

MAA = PITKÄ MATEMATIIKKA TL = TIELIIKENNE

MAB = LYHYT MATEMATIIKKA VE = VENÄJÄ

LI = LIIKUNTA VT = VIESTINTÄ

ET = ELÄMÄNKATSOMUSTIETO TT = TIETOTEKNIIKKA

KU = KUVATAIDE FI = FILOSOFIA

MU = MUSIIKKI TE = TERVEYSTIETO

OP = OPINTO-OHJAUS IT = ILMAISUTAITO

KE = KEMIA YH = YHTEISKUNTAOPPI

 

Ryhmänohjaajat

2018A Susan Kylänpää 2018B Katariina Mikkola

2019A Liisa Laukkanen 2019B Pasi Rauhala

2020A Leena Rihko 2020B Aki Vaaraslahti

 

Työajat

Päivänavaus: 8.25 - 8.30 

Oppitunnit:

8.30 – 9.45

9.55 – 11.10

11.20 – 13.05 (ruokailu porrastetusti klo 12.00 – 12.30)

13.15 – 14.30

14.40 – 15.55

 

Opettajat

Ala-Äijälä Vesa, ATKins., tietotekniikka

Grönlund Juha, FK, musiikki

Heikkilä Marja, FM, äidinkieli ja kirjallisuus

Huhtinen Elisa, FM, kuvataide

Kavén Sirpa, FM, saksa

Kylänpää Susan, FM, ruotsi, englanti, oppilaanohjaus

Laihonen Kristiina, FM, KM, TtK, uskonto, psykologia, filosofia, terveystieto

Lajunen Pia, FM, kemia, matematiikka

Laukkanen Liisa, FT, biologia, maantiede, terveystieto

Mikkola Katariina, FM, äidinkieli ja kirjallisuus

Myllymaa Sanna, KM, liikunta

Rauhala Pasi, FM, KTK, historia, yhteiskuntaoppi, filosofia, oppilaanohjaus

Rihko Leena, FM, englanti, ranska

Roine Tiina, FM, saksa

Rosendahl Susanna, FM, venäjä

Vaaraslahti Aki, FM, matematiikka, fysiikka

Varheensalo Jani-Petri, KM, liikunta

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä