Tiimi 2

Aurinko ja aurinkokunta

Aurinko on aurinkokuntamme keskus, jota kiertää kahdeksan planeettaa. meille tutuin planeetta eli Maa, on ainoa tiettävästi elollinen planeetta.
Aurinko mahdollistaa elämän maassa säteilemällä valoa ja lämpöä.

https:

Aurinkoa kiertää kahdeksan planettaa omilla kiertoradoillaan. planeetat Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupite,r Saturnus, Uranus ja Neptunus, voidaan jakaa kahteen planettaryhmään
neljä pieninta ja lähimpänä aurinkoa sijaitsevia planeettoja kutsutaan maankaltaisiksi planeetoiksi, koska ne muistuttavat rakenteeltaan ja kooltaan maata.
Maan kaltaisilla planeetoilla, eli Merkuriuksella, Venuksella, Maalla ja Marsilla on kiinteä pinta ja kaikilla paitsi Merkuriuksella on myös lämpötiloja tasaava kaasukehä.
Neljä suurinta planettaa, eli Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus sijaitsevat kauiempana auringosta.
Niitä kutsutaan jättiläisplaneetoiksi.
Näiden suurien planeettojen pinta koostuu nestemäisestä ja kaasumaisesta aineesta. Kaikkien jättiläisplaneettojen ympärillä on pölystä, kivistä ja jäästä koostuvat renkaat, sekä planeettoja ympäröi paksu kaasukehä. 
Jättiläisplaneetoilla on omia kuita jotka kiertävät niitä. Saturnuksella on nykytiedon mukaan eniten, jopa 82 kuuta.
Suurin aurinkokuntamme planeetta on Jupiter. Sen massa on 318 Maan massaa. Merkurius on taas pienin planeetta. Sen säde on 2439 km. 
Pienimpiä planeettojamme kutsutaan ns. kiviplaneetoiksi.
Venus on toiseksi lähin planeetta Auringosta katsottuna. Sen voi nähdä Maasta kirkkaana aamu- ja iltatähtenä.
Näytä lähdekuva
Pluto on kauimmaisin aurinkoa kiertävä taivaankappale. Sitä kutsutaan kääpiöplaneetaksi. Sen etäisyys auringosta on 4400 miljoonaa kilometriä.
.
  •  Aurinko on suuri tähti. Sen halkaisija on 109 kertaa Maan halkaisija. Auringon ydinlämpö on 15 miljoonaa astetta. Maan etäisyys Auringosta on 150 miljoonaa kilometriä. Aurinkoon on siis melko hankalaa päästä.  
  • Lähteet: Wikipedia ja oppikirja Titaani.
  • Tekijät; Martta, Bertta, Zainab ja Lenni