Alvarin koulu

LUKUVUOSI 2023-2024

Aloitamme lukuvuoden 2023-2024 tiistaina 8.8.2023, klo 09.00. Ensimmäinen koulupäivä päättyy jokaisella luokalla klo 13 ja sitä käydään oman opettajan kanssa. Keskiviikosta alkaen etenemme lukujärjestyksen mukaisesti. 

Tapaamisiin!

Mika-reksi ja Alvarin koulun aikuiset

Tietoja Alvarin koulustaAlvarin koulun kolmas lukuvuosi uusissa opetustiloissa käynnistyi elokuussa. Koulutaipaleelleen Alvariin tuli noin 140 alakoululaista. Yksisarjaisessa koulussamme toimivat 1.-6. luokat sekä kaksi pienluokkaa.

Eskarit siirtyivät Alvarista Ruonan koulun tiloihin, jossa heillä on nyt oma "valtakunta". Ruonan koululla on kaksi esiopetusryhmää, joissa on kaikki Kuortaneen kunnan esioppilaat. Hallinollisesti esikoulu säilyy osana Alvarin koulua. 

Alvarin opetushenkilöstössä toimivat rehtori, kaksi esikoulun opettajaa (Ruonalla), kuusi luokanopettajaa, resurssiopettaja, kaksi erityisluokanopettajaa, laaja-alainen erityisopettaja (neljänä koulupäivänä) ja alakoulujen yhteinen englannin opettaja (kolmena päivänä).
Lisäksi koululla käy yläkoulultamme ruotsin kielen ja kovien käsitöiden aineenopettajat sekä S2-opettaja ukrainalaisille.

Koulunkäynninohjaajia on esiopetuksessa Ruonalla kaksi, pienluokillamme kaksi ja yleisopetuksessa kuusi, joista yksi toimii ukrainalaisten tukena. Osa ohjaajista on yhteisiä varhaiskasvatuksen kanssa ja he huolehtivat koulullamme toimivasta aamu- ja iltapäiväkerhosta.

Harrastamisen Suomen malli – hankkeen kerhot tuovat monipuolista toimintaa koulullemme ja harrastamisen mahdollisuuksia oppilaillemme. Hankkeen päätavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa, maksuton harrastus koulupäivän yhteyteen ja välittömästi sen jälkeen.


Iltaisin koululla pidetään kansalaisopiston, 4H:n, urheiluseurojen sekä muiden järjestöjen kursseja ja kerhoja. Lähes kaikki koulun illat täyttyvätkin mitä monipuolisimmista harrastustoiminnoista.

Uudet oppimistilat tarjoavat meille monipuolisia mahdollisuuksia uusien asioiden omaksumiseen. Tänä lukuvuonna toimintamme johtoajatuksena on kaikkia kunnioittava, toisten hyväksyntään ohjaava ja itsetuntemusta kehittävä kokonaistoiminta, joka mielessä käymme kouluamme positiivista ilmapiiriä ympärillemme luoden, ahkerasti opiskellen, toisiamme kunnioittaen ja parhaamme yrittäen. Yhteistyötä teemme niin kotien ( mm. vanhempaintoimikunnan kautta), lähiyritysten kuin myös erilaisten yhteisöjen kanssa. 


Lukuvuosi päättyi tapahtumarikkaisiin viikkoihinRetkien, koulu- ja ulkotapahtumien täyteinen toukokuu sekä kesäkuun ensimmäinen viikko ovat Alvarin koulussakin ohi. Talo on hiljentynyt kesään. Koulussa kulkee vielä hallinnon, keittiö-puhtaanapidon ja päikyn väkeä – lasten äänet ovat pääosin lomilla.
 
Monenmoista tapahtui vielä lukuvuoden viimeisten viikkojen aikana:
 
Kuortane Golf ja Urheiluopiston liikunnanohjaajaopiskelijat kutsuivat koulumme 3.-6. luokkia Kuharanta Golfiin puuhapäivään. Oppilaat saivat tutustua golfiin, minigolfiin, frisbee-golfiin ja muihin piha-aktiviteetteihin. Perinteinen Kuortaneen alakoululaisille tarjottava puuhapäivä oli kaiken kaikkiaan onnistunut. Kiitos yhteistyöstä!

Oman koulumme ”Alvari Talentissa” saimme ihailla mitä moninaisimpia eri lajien taitureiden esityksiä. Näimme mm. taikatemppuja, keppariosaamista, pallotaiturointia ja Rubikin kuutio-battleja. Saimme ihastella myös ryhmävoimistelua, kuvataidetta ja lauluesityksiä. Tapahtumaan oli osallistumismahdollisuus ihan jokaisella koulumme oppilaalla. On hienoa huomata, kuinka monenlaista taituruutta koulussamme asuu ja kuinka rohkeasti oppilaat ovat valmiita astumaan koko koulun eteen esiintymään.


Kuortaneen kunnan nuorisotoimi tarjosi kaikille kunnan koululaisille ulkoilmakonsertin helatorstaita edeltävänä keskiviikkona. ”Festarilla” käytiin Kuurnan lavan edessä nauttimassa loistomusiikista ja mukavasta yhteistunnelmasta. Esiintyjiksi oli valittu eri ikäluokkiin sopivia laulu-, soitin- ja räp-artisteja.

Kahden viimeisen kouluviikon aikana koulustamme retkeiltiin monenlaisissa kohteissa. Pienimmät oppilaat kävivät Majantien lintutornilla, kirkkorannassa ja Kesäpesällä. Hieman isommat vierailivat lähialueen leirikeskuksissa – Torpalla ja Vetämäjärvellä. Isoimmat oppilaat kävivät Tampereella jääkiekon MM-kisoissa tai vaihtoehtoisesti Vapriikin alueeseen tutustumassa. Monenlaisia kokemuksia rikkaampina valmistauduimme viimeisiin koulupäiviin. Ottipa kutoset niukat, mutta ansaitut pesisvoitot niin muista oppilaista kuin opettajistakin.


 
Liisa-open eläkkeelle siirtyminen oli lukuvuoden päättymisen ohella viimeisten koulupäivien keskiössä. Piiiitkän uran Kuortaneella tehnyt Liisa siirtyy ansaituille vapaapäivilleen elokuussa. Koko koulu toivoo Liisalle nautinnollisia, eri harrastusten täyttämiä päiviä ja kaikkea hyvää uuteen ajanjaksoon, jonka hän aloittaa. Suvivirressä oli tänä vuonna erityinen kaiku.
 

 

Tulevan lukuvuoden erikoisin piirre lienee se, että jokainen yleisopetuksen luokka saa vetovastuuseen uuden luokanopettajan. Saamme uusia kasvoja operiviin ja olemme yhdessä uuden äärellä – uutuuden pöhinä on mahtavan innostunutta. Eskarit aloittavat elokuussa Ruonan koulun tiloissa ja me saamme joukkoomme ruonalaiset alakoululaiset sekä valmistavan opetuksen oppilaat. Melkoinen muutos odottaa meitä kaikkia.
 
On aika kiittää lukuvuodesta kaikkia kanssamme toimineita tahoja, erilaisten lahjoitusten antajia, koulussamme vierailleita ammattilaisia sekä tietenkin kaikkia oppilaita, huoltajia, opettajia, ohjaajia, siistijä-keittäjiä ja muita toiminnassamme mukana olevia.
 
Nautitaan kesästä, lomapäivistä ja ladataan akkuja tulevaan lukuvuoteen 2023-2024! 

HYVÄÄ KESÄÄ!
 

Huhtikuun kuulumiset Alvarista


Kaunis, joskin koleahko vappusää vaihtoi kuukauden Alvarin koulussa. Vanhempaintoimikunta järjesti yhdessä oppilaskunnan kanssa muutaman vuoden tauon jälkeen vapunpäivän peuhajaiset koulullamme.

Huhtikuun aikana oli taas monen moista puuhaa arkipuurtamisen höysteenä. Koulumme pienimmät oppilaat tutustuivat molskiin nassikkapainitunneilla. Useat luokat pääsivät loiskimaan uimahallissamme uinnin ja vesipelastuksen merkeissä - koulumme osallistui Vesisankarit-ohjelmaan ja harjoittelimme vesipelastusta niin kuiva- kuin myös märkäharjotteina. Lumen sulettua myös ulkoliikuntakausi pääsi alkamaan.
Pitkän perinteen mukaan koulu vastaanotti vapun omilla, oppilaskunnan organisoimilla naamiaisillaan, jotka tänä vuonna toteutettiin
kierrätys-teemalla - "pukeudu kotoa löytyvään vappuhauskaan". Oppilaat olivatkin löytäneet mitä hauskimpia asusteita. Luokissa äänestettiin pukeutuneista suosikki, jotka sitten esittäytyivät koko koululle päivän päätteeksi. Ralliautokuski, chéf Wilmeikkö, hippi ja Myllynurkan faari olivat muiden palkittujen joukossa.

Niin ja henkilökunta... jonkin asteista heittäytymistä oli havaittavissa. 
Tästä on hyvä jatkaa lukuvuoden viimeisten kouluhaasteiden pariin. Kesää kohti!

Menestystä maaliskuussa

Alvarin maaliskuu alkoi kunnan salibandyturnauksella (ma 6.3.), johon Alvarin koulu osallistui yhdeksän (!) joukkueen voimin. Hienojen pelien ja huippusuoritusten lisäksi saimme ruokalaan kaksi pokaalia - 4.lk pojat voittivat yläluokkien poikien sarjan ja 4.lk tytöt ( 3.lk vahvistuksin) voittivat yläluokkien tyttöjen sarjan. Kiertopalkinnot kimaltelevat nyt kilpaa kevätauringon kanssa ruokalan ikkunalla. 

Kuortane Golf kävi esittelemässä lajin perusteita 8.3. ja harjoitutti samalla oppilaiden motoriikkaa. Myöhemmin keväällä pääsee osa (ellei jopa kaikki) koulun oppilaista mukaan Kuharantaan Kuortane Golfin kevään puuhapäivään. Ohjelmassa golfia, minigolfia ja muuta pihapuuhaa - palaamme tähän toukokuun päivityksen yhteydessä. 

KLL:n hiihtokilpailuissa Kokkolassa oli mukana koulustamme neljä oppilasta. Järjestelyistä vastasi kunnan liikuntatoimi. Koulu iloitsee aktiivisesta ja koululiikuntaa tukevasta toiminnasta, jota kunnan liikuntatoimi meille tarjoaa.

Kauan odotettu Leppälä-cup oli vuorossa maaliskuun lopussa. Hienoja otteluita kävi seuraamassa lähes koko koulu. Alvari antoi aavistuksen tasoitusta muille kouluille - koulun ulkojään kunto ei ole ollut paras mahdollinen liikuntatuntien luisteluun. Menestynein Alvarin joukkue löytyi tyttöjen sarjasta, josta koululle tuomisina oli pokaali ruokalan ikkunalaudalle.

Kilpailujen lisäksi saimme nauttia erinomaisista hiihtopäivistä sekä alkavan kevään valosta ja lämmöstä. Myös urheiluopiston pulkkamäki tuli useammalle luokalle tutuksi.


Koulussamme aloitimme yhteisen hyvien tapojen kampanjan, jota pyrimme pitämään jatkuvasti yllä koko loppukevään ajan.

Taas kerran huomasimme, että kevät saapuu kiihtyvällä vauhdilla - lumet katoavat ja ilmat lämpenevät. Muuttolintujen seurannan saa aloittaa...

Helmikuukin hujahti - olipas tapahtumia

Helmikuu jäi lyhykäisyydessään nopeasti taaksemme. Toisin kuin lukukauden aloittaneessa tammikuussa, meillä oli monenlaista tapahtumaa.

Perjantaina 10. helmikuuta koko koululla oli turvallisuus-MOK. Kuuntelimme palopäälikön esitystä päivän aluksi, minkä jälkeen päivä jatkui koulun hälytysohjaukseen tutustumisella ja yhteisellä poistumisharjoituksella. Hälytysjärjestelmä äänimerkkeineen ja -ohjauksineen tuli meille kaikille tutuksi, sen verran moneen kertaan sen saimme kuunnella poistumisohjeistuksen laitehäiriön takia.
Päivään kuului lisäksi luokkakohtaista turvallisuusohjelmaa ja mm 5.lk Sankari-koulutus. Jatkamme turvallisuusasioiden parissa keväämmällä ja pidämme koko ajan huolta siitä, että Alvarissa on hyvä ja turvallinen käydä koulua.


Ystävänpäivänä meillä oli oppilaskunnan järjestämää ohjelmaa korttien ja halikeräysten muodossa, minkä lisäksi luokissa päivää huomioitiin monin eri tavoin. 
 
Makean mukava keskiviikko 15.2. sai jalat liikkumaan, nauruhermot hereille ja suun makeaksi. Kunnan nuorisotoimi tarjosi kouluille musiikkielämyksen tuottamalla Orffit eteemme esiintymään. Konsertti tarjosi elämyksiä niin lapsille kuin myös aikuisille - rehtorikin nauroi vesissä silmin esiintyjien mukana.

Iltapäivällä kouluumme saapuivat Kuortaneen lukion abit penkkariajelulleen. Rekasta saaliiksi saaduilla karkeilla pärjää pidemmänkin aikaa - parhaimmillaan pipot, pussukat ja sateenvarjo saivat melkoisia saaliita.Hieno oli huomata, kuinka oppilaat myös jakoivat karkkisaaliitaan. Ilman karkkia ei jäänyt kukaan.

Koulujen välisten uintikilpailujen palkintopöydän putsasivat Alvarin oppilaat loistomenetyksellä. Kunnan liikuntatoimi järjesti kilpailut uimahallissamme ja osallistujia oli Alvarista usealta luokalta ja palkintojen sekä onnistuneiden suoritusten kanssa tultiin iloisina takaisin kouluun - saa nähdä, milloin kisataan uudessa uimahallissa.
Talvilomalle lähdimme yhteisen puuhapäivän kautta. Urheiluopiston opettajat ja LOP-opiskelijat ohjasivat meitä sisä-ja ulkoleikeissä. Saimme kiipeillä, ampua jouskareilla, leikkiä & pelata ulkona ja jalkapallohallissa, lumikenkäillä sekä laskea mäkeä mitä moninaisimmilla laskupelillä - innovatiivisimpana aumamuovimatto, jolla laski parhaimmillaan lähes kymmenen yläkuokkalaista. Yhdessä olemisen ja tekemisen riemu tarttui hyvänä mielenä mukaaan lomareppuun.
Leikkien, pelien, lajikokeilujen ja ulkoilun jälkeen kävelimme kotikoululle ruoan ääreen ja poistuimme talvilomalle. Paljon kaikkea oli myös näiden tapahtumien lisäksi - MM-hiihdot toivat paperimäkihyppääjät koulun saliin, pienluokat pitivät yökoulua ja uusia asioita opittiin eri oppiaineissa. Oli meillä ihan tavallisiakin koulupäiviä...

Ihan tavallinen tammikuu

Kevälukukausi on saatu käyntiin. Tammikuu mennä sujahti vauhdilla ja ilman sen suurempia tapahtumia Alvarissa. Olemme päässeet hyvään vauhtiin koulunkäyntimme kanssa ja uuden oppiminen on vauhdissa. 

Talven monimuotoisuus jaksaa haastaa meitä ja vaikeuttaa mm. koulun ulkojään käyttöä. Kunnan liikuntatoimi on ystävällisesti rientänyt apuumme ja tarjoaa mahdollisuuden käyttää jäähallia. Paljon olemmekin kulkeneet Opiston ja koulun väliä. 

Tavallinen tammikuu - tyyntä myräkän edellä. Helmikuu tuo mukanaan turvallisuuspäivän lisäksi koulukonsertin ja monenlaista liikuntatapahtumaa. Niistä lisää seuraavalla kertaa.

Kaikkea hyvää alkaneeseen vuoteen!

Alvarin koulun joulukuu

Koulullamme tapahtui monenlaista joulukuun aikana. Kaiken tapahtuneen huipensi koulumme joulujuhla ke 21.12.2022 Kuortaneen kirkossa. Joulujuhla toi paikalle yhteensä yli 500 henkeä. Lasten esitykset ja kotikirkon juhlavat puitteet toivat mukanaan joulumielen jokaiselle paikalla olleelle. Joululomalle koulumme hiljeni torstaina 22.12.. Toivommekin rauhallista joulun aikaa jokaiseen kotiin. 


Perjantaina 3.12. koulumme juhlisti tulevaa itsenäisyyspäivää lipunnoston, Maamme-laulun ja yhteisen juhlahetken myötä. Saimme viettää pidennetyn viikonlopun itsenäisyyden kunniaksi. Viidesluokkalaiset vastasivat lipunnostosta Mikko-opettajan johdolla.Samana päivänä matkustivat koulumme kuudesluokkalaiset Vaasaan Yrityskylä-päivän merkeissä. Lapset olivat osa "oikeaa" kaupunkia ja työelämää yhden päivän ajan. Työstä saadun palkan saattoi sijoittaa Yrityskylän kauppaan, jossa myytiin monenlaisia hyödykkeitä. Sanna-opettaja hoiti Alvarin osalta järjestelyitä. Myös Ruonan ja Ylijoen oppilaat osallistuivat päivään.


Lucia-kulkue perinnetietoineen oli osa koulupäiväämme 13.12.. Elias- ja Marja-opettajien johdolla kulkue valaisi päivähetkeämme ja taitavat esiintyjät toivat mukanaan myös päivään perinteisesti liittyneitä leikkejä. Seurakunnan nuorisotyöntekijä Lettu luki meille opettavaisen tarinan siitä, kuka Lucia oli ja mikä on tämän joulunajan perinteen taustalla. Pienluokat hoitivat juhlallisuudet erinomaisesti.


Joulujuhla kirkossa oli koulumme yhteisponnistus, josta saimme laajalti kiitosta. Jokainen luokka sai hoidettavakseen oman osuuden juhlallisuuksista ja opettajat, ohjaajat sekä ennen kaikkea lapset onnistuivat suorituksissaan erinomaisesti. Runsas yleisö toi mukanaan aitoa joulun tunnelmaa ja syyslukukautemme olikin viimeistä silausta vaille valmis päätettäväksi. Kirkon komea kuusi oli mahtilavaste juhlaamme. Joulun perinteet saivat jatkoa - vai saimmeko me uuden, Alvarin joulun aloituksen perinteen?


Päätimme syyslukukauden yhteisesti torstaina 22.12. joululauluja laulaen , ekaluokan esityksestä nauttien ja Liisa-opettajaa kuunnellen. Koulu hiljeni joulun viettoon ja uutta vuotta vastaanottamaan .

Kouluun palaamme 9.1.2023, lukujärjestyksien mukaisesti.

Kiitos kaikille menneestä syyslukukaudesta - jatketaan yhdessä kevätlukukautta uuden vuoden puolella.

VÄLKYT NÄKYVÄT - näy sinäkin!

Kuortaneen yrittäjät ovat kantaneet huolta Alvarin koulun lasten näkymisestä syys- ja talvi-iltojen pimenevässä liikenteessä. Olemme saaneet syksyn aikana useita kirkkaita lahjoituksia - MLL ja Kuortaneen Kaivin tarjosivat esikoululaisille heijastinliivit ja Kuortaneen apteekki isommille oppilaille heijastinvaljaat.
Kuortaneen teollisuuspalvelu, KuTePa tarjosi kaikille oppilaille nauhaheijastimen käsivarteen tai vaikka pohkeeseen ja lahjoitti suuren määrän perinteisiä heijastimia koulumme heijastinpuuta varten. Lisäksi Kuortaneen Lions Club lahjoitti heijastinpuuhun edelleen jaettavia heijastimia.

Julkisuutta saavuttanut ja uutiskynnyksen ylittänyt koulun heijastinpuu on tarjonnut turvaa lukuisille ohikulkijoille ja olemme saaneet vitosluokan oppilaiden kanssa lisätä puuhun heijastimia jo useita kertoja. Kiitos myös niille kulkijoille, jotka ovat puuhun heijastimia tuoneet.

Heijastinpuun löydät koulumme pihalta, Kortesmäentien pyörätie-jalkakäytävän välittömästä läheisyydestä. Ole hyvä, näy sinäkin - välkyt erottuvat!

Kaappaa kasvis!-viikko Alvarissa

Alvarissa tutustuttiin erilaisiin kasviksiin ulkonäöllisesti ja maistiaisten kautta 10.-14.10.. Yhteistyössä keskuskeittiön ja koulun keittiön henkilöstön kanssa osallistuttiin alueemme tapahtumaan.

Kouluruoassa olleet kasvikset merkittiin päivittäin oppilaille näkyviin, luokissa seurattiin omaa kasvisten syöntiä ja koulukäytävän kasvispöydän "näyttelyä" ihmeteltiin - opittiin tunnistamaan ihan uusia kasviksiakin. Toivottavasti mon löysi uuden lempikasviksensa.

Taikuutta ilmassa!


Alvarin ja Ylijoen koulujen oppilaat sekä päiväkoti Kuperkeikan lapset saivat nauttia ja ihmetellä taikuri Timo Tiikkaisen taitavaa esitystä. Hämmästyneet huokaisut, innostuneet ihmettelyt ja iloiset naurunpyrskähdykset piristivät lokakuista tiistaitamme. Hienoa, että kotikuntamme tarjoaa monenlaisille kulttuurielämyksille mahdollisuuksia - nyt vuorossa oli esiintyvän taiteen maaginen kulttuuripläjäys.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä