4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten sekä tvt-mentoreiden ja tutoropettajien avulla. Koulutuksen ja tukihenkilöiden kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi on koottu tukimateriaali. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2018 ja 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä.

Kaikilla opettajilla on henkilökohtaiset tietokoneet. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2018 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi.

Perusopetuksessa hyödynnetään Peda.netin tai Office 365 -ympäristön mahdollisuuksia ja muita digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa.

Kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-mentoria on resursoitu opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi koko lukuvuodeksi 2018 - 2019. Yhden tvt-mentorin työajasta resursoidaan osa tvt-koordinaattorin tehtäviin. Atk-vastaavien toimenkuva on määritelty vuonna 2016.

Kuopio osallistuu useisiin Uusi peruskoulu -hankkeisiin. Kooste hankkeista löytyy tästä.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  3. Miten varmistetaan koulun tvt-laitteiden tehokas käyttö?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Lisätietoja:
vs. tietohallintopäällikkö Jarmo Hallikainen 044 718 7978
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040

Koulun toimenpiteet

Talous

Taloudellisuutta edistetään suunnittelemalla hankintoja pitkällä tähtäimellä, jopa vuosiksi eteenpäin esim. kirjasarjojen vaihdot yms. Opetuksessa käytettävien materiaalien ja välineiden hankinnat toteutetaan koulun omien määrärahojen puitteissa. Kalustehankintojen yhteydessä käytetään mahdollisuuksien mukaan myös kaupungin yhteisiä rahoja. Hankinnoissa noudatetaan oppimisympäristöpalveluista tulleita ohjeistuksia. Hankinnat toteutetaan Is-hankinnan kilpailuttamista hankintapaikoista.

Hankintatarpeet kartoitetaan koko henkilöstön kanssa yhteistyössä helmikuun loppuun mennessä. Tarvittaessa hankintoja tehdään myös muina aikoina. Hankinnoissa otetaan huomioon opetussuunnitelman vaatimukset ja mahdollisuudet.

Rehtori vastaa koulun budjetista. Budjetti koostuu palvelujen osto-/tarvikemäärärahoista sekä sopimuksiin perustuvista ateria- ja vuokrakustannuksista. Ateria- ja vuokrakustannukset budjetoidaan sopimusten mukaisesti ja muut määrärahat muodostuvat oppilaskohtaisista määrärahoista ja tietystä koulukohtaisesta ”pohjarahasta”.

Talouden toteutumista seurataan Vega-ohjelman avulla kuukausittain. Seurantaa toteutavat aktiivisesti rehtori ja koulusihteeri. Tilanteesta tiedotetaan myös koko henkilöstöä, jotta kaikki ovat tarvittavilta osilta tietoisia myös taloudellisesta tilanteesta.

Henkilöstömenot lasketaan budjettiin koulukohtaisen kokonaisbudjetin / tuntikehyksen perusteella ja tältä osin rehtori vastaa siitä, että opetus järjestetään myönnetyn resurssin puitteissa. Sijaisten ottamisessa koulumme noudattaa kaupungin laatimaa ohjetta.


Fyysinen ja psyykkinen oppimisympäristö

Koulumme oppilasmäärä on 512 oppilasta. Luokkaryhmiä on kaikkiaan 29 kpl. Koulun kiinteistö muodostuu kolmesta rakennuksesta: päärakennus, viipale 1 ja viipale 2. Samassa pihapiirissä, mutta omassa rakennuksessaan toimii myös Takkapolun päiväkodin esikouluryhmät eli ns. Pirtin esikoulu. Pirtin koulun mitoitus on alunperin suunniteltu 420 oppilasta varten. Tilan ahtaudesta johtuen kaksi luokkaa opettajineen on siirretty Pyörön kouluun. Koulutilojen riittävyyttä ja mahdollisia luokkasiirtoja arvioidaan lukuvuosittain.

Pirtin koulun henkilöstössä jokainen aikuinen on kasvattaja. Aikuiset ohjaavat lapsia toimimaan toisiaan arvostaen, erilaisuutta hyväksyen ja hyvin käyttäytyen. Koulussamme on kummitoimintaa luokkien välillä. Myös oppilaskunnan hallituksen näkökulma kouluviihtyvyyteen otetaan huomioon. Nämä asiat edesauttavat turvallisuutta sekä henkisesti että fyysisesti sekä parantavat kouluviihtyvyyttä.

Pirtin koulussa on laadittu kiusaamisen vastainen toimintamalli eli REILU-malli, joka otettiin käyttöön koulun alkaessa syksyllä 2017.

Mahdollisia väkivaltatilanteita varten osa henkilökunnasta on koulutettu ns. AVEKKI-ohjelmalla. Osa opettajista on käynyt myös ensiapukurssin.

Oppilashuoltotyöryhmä tarjoaa oppilaille mahdollisimman nopeasti konkreettista ja henkilökohtaista apua koulunkäynnin ongelmissa. Henkilökunnalle järjestetään oppilaiden pitkäaikaissairauksiin liittyvää koulutusta ja informaatiota (esim. diabetes).


Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus

Pirtin koulun terveydellisten olosuhteiden tarkastus on suoritettu keväällä 2018. Tarkastuksen viitoittamana kiinnitämme omatoimisesti huomiota tilojen terveydellisiin vaatimuksiin, joita ovat mm. yleinen siisteys ja järjestys, rakenteiden kunto ja ylläpito, sisäilman laatu ja ilmanvaihdon riittävyys, kokonaisoppilasmäärä ja tilojen riittävyys, valaistus, lämpötila ja kosteus sekä onko aikaisemmilla tarkastuksilla havaitut epäkohdat korjattu.
Lakisääteinen palotarkastus on suoritettu Pirtin koulussa 20.9.2017.

Koulun turvallisuusvastaavat päivittävät vuosittain pelastussuunnitelman ja kriisikansion sekä järjestävät poistumisharjoitukset 2 kertaa lukuvuoden aikana. Toinen harjoituksista on poistumisharjoitus ja toinen uhkaharjoitus. Lukuvuoden 2018-2019 poistumisharjoitus toteutetaan syksyllä 2018. Uhkaharjoitus suunnitellaan toteutettavaksi kevään 2019 aikana.

Kaikkien opetustilojen puhelinkaapeista (turvakaappi) löytyy ohjeistus mahdollisia hätätilanteita varten. Kaapeista löytyy myös Tila tarkistettu-kyltit, jotka kiinnitetään opetustilojen oviin hätäpoistumisen jälkeen.

Koko henkilökunta perehdytetään lukuvuoden aikana työturvallisuuskäytänteisiin sekä käydään läpi koulun turvalaitteet ja poistumistiet (turvakävely). Jokainen luokanopettaja suorittaa oppilaidensa kanssa turvakävelyn syyskuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Lisäksi tavoitteena on, että mahdollisimman monet opettajat ja koulunkäynninohjaajat käyvät ensiapukoulutuksessa, aloittaen ensiksi viidennen luokan opettajista syksyllä 2018.

Työturvallisuutta vaarantavat puutteet tai laiteviat saatetaan rehtorin tietoon mahdollisimman nopeasti.

Tieto- ja viestintätekniikka

Tieto- ja viestintätekniikka on toinen Pirtin koulun painotusalueista lukuvuoden 2018-2019 aikana. Henkilöstön tvt-osaamista kartoitetaan henkilöstölle tehtävällä tvt-kyselyllä ja koulutusta kohdannetaan kyselystä nousseisiin tarpeisiin. Henkilökunnan tvt-osaamista ja kouluttautumista käsitellään myös vuosittain esimiehen kanssa käytävissä kehityskeskusteluissa.

Henkilökunnalle järjestetään koulutusta jo koulussa olemassa olevien tvt-laitteiden käyttöön. Henkilökuntaa kannustetaan osallistumaan kaupungin järjestämiin koulutuksiin. Opettajilla on käytössään myös Kuopion kaupungin digimentori, joka jalkautuu kouluille opastamaan henkilökuntaa ja oppilaita. Lisäksi henkilökunnalle on tarjolla Kuopion kaupungin tvt-tukimateriaalia oppituntien tueksi. Tvt-oppimisympäristöä kehitetään suunnittelemalla laitehankintoja ja -sijoittelua. Koulun tvt-opetuksen vastuuhenkilöt osallistuvat myös koulutuksiin, joista haetaan tukea oman osaamisen kehittämiseen ja ideoita koulun tvt-opetuksen kehittämiseen. Kouluun on valittu myös digitutor-opettajat, jotka auttavat ja opastavat muuta henkilökuntaa tvt:n pedagogisessa hyödyntämisessä.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma on osa lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin: 

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään koulun tutor-opettajan ja kiertävän tvt-mentorin tunteja ja miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  3. Miten koulun tvt-laitekantaa kehitetään ja varmistetaan näiden laitteiden tehokas käyttö?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  5. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään tutor- ja kiertävän tvt-mentorin toiminnan avulla, opastamalla ja neuvomalla laitteiden ja ohjelmistojen käytössä sekä tiedottamalla koulutuksista. Tutor - ja mentor -tunnit jaetaan tasan luokkien ja opettajien kesken. Laitekantaa ylläpidetään ja pyritään olemaan aktiivisessa yhteistyössä Istekin kanssa.

Tutor- opettajat (Tiina Turunen ja Harri Kulo) tukevat opettajia heidän tarpeistaan lähtien. Tutor-opettajan tuki on ensisijaisesti samanaikaisopetusta luokanopettajan kanssa. TVT- laitteiden teknisestä tuesta vastaa pääasiassa lo Henrikki Kattainen ja rehroti Sami Varis yhdessä Istekin kanssa. Pedagogisesta tuesta vastaavat koko TVT-tiimi (Tiina Turunen, Harri Kulo, Henrikki Kattainen ja Sami Varis), jotka vastaavat myös koulun TVT- pedagogiikan kehittämisestä. Tarpeen vaatiessa tehtäviä myös vaihdetaan ja jaetaan. Kuopion kaupungin TVT-tuki on julkaissut oppilaiden digitaitokalenterin, jossa määritellään vähimmäistaidot kullekin vuosiluokalle. Digitaitokalenteri otetaan lukuvuonna 2018-2019 käyttöön Pirtin koulussa ja TVT-vastaavat auttavat opettajia sen käyttöönotossa. 

 TVT:n opetuskäyttö 

Opettajilla ja koulunkäynninohjaajilla on käytössä Peda.net- ja O365 -tunnukset. ICT-tukihenkilön (Jarno Bruun) järjestämät koulutukset opettajille kohdennetaan TVT:n opetuskäyttöön luokissa ja oppilaiden taitojen parantamiseen. 1. luokkalaisille ja uusille oppilaille jaetaan ja otetaan käyttöön oppilasverkon tunnukset. Tunnuksilla oppilaat kirjautuvat oppilaskoneille ja omilla laitteilla koulun langattomaan verkkoon. Oppilaille luodaan koululla tarvittaessa Peda.net -tunnukset huoltajien suostumuksella, jotka ovat samaa muotoa kuin kirjautumistunnukset. 

Opettajien TVT-osaamista kartoitetaan lukuvuoden alussa Kuopion TVT-OPS:n tavoitteiden avulla. Osaamiskartoituksen pohjalta TVT-vastaavat suunnittelevat ja toteuttavat opettajien taitojen jatko- ja lisäkoulutuksen. Koulutuksessa käytetään TVT-vastaavien osaamista, ICT-tukihenkilöä ja ulkopuolisia koulutuksia tarpeen mukaan. Opettajia kehotetaan myös jakamaan osaamistaan keskenään. 

TVT-vastaavat osallistuvat heille järjestettyihin koulutuksiin ja tapaamisiin. Kiinnostuksen, tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan he osallistuvat myös muihin koulutuksiin. 

Tavoitteena on, että koulussamme toteutetaan Kuopion TVT-opetussuunnitelmaa ja oppilaat saavuttavat heille asetetut taitotasot ja tavoitteet. Oppilaiden TVT-osaamista ja TVT-opsin toteutumista opetuksessa seurataan muutaman kerran lukuvuodessa. TVT-vastaavat huolehtivat seurannasta ja siihen liittyvistä jatkotoimista. 

Koulun TVT –laitteiden ajanmukaisuutta ja toimivuutta seurataan jatkuvasti. TVT-laitteita uusitaan tarpeiden ja resurssien mukaan. Tavoitteena on saada koululle oppilaskäyttöön sopivia kannettavia laitteita kaupungin aikataulun mukaan. 

Pirtin koulussa on myös Digitutor-oppilasmalli 2018-2019:

  • Digitutor-oppilaaksi valitaan oppilaat 5-6 luokilta, valinnaisen tietotekniikan valinneista oppilaista. Tarvittaessa vastuuopettajien (tutor-opettajat) suorittama karsinta. 
  • Oppilaille opetetaan uusia teknologioita ja ohjelmia, jotka he opettavat eteenpäin. 
  • Oppilaat toimivat pareina tai pienissä ryhmissä ja opettavat ja auttavat uusien työtapojen käyttämisessä luokissa. 
  • Digitutor-oppilaille annetaan todistus toiminnasta. 
  • Auttavat perustaitojen opettamisessa alempien luokkien oppilaita. Tämä on kaikkein tärkein tehtävä ja auttaa (ainakin alkuopettajia myös oppituntien aikana). 

Esimerkki digitutor-oppilaan työnkuvasta 

  • Ottavat ensimmäisinä haltuun uudet teknologiat koulussa 
  • Opettajan apuna oppitunneilla 
  • Opettajien ja oppilaiden neuvominen 
  • Koulutusvierailut opettajainhuoneessa
  • Apuna tvt-laitteiden ylläpidossa 
  • Apuna juhlien ja tapahtumien järjestelyissä (av & ohjelmistot) 
  • Digi-välkkäritoiminta esim. pitkillä välitunneilla 

 




Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä