7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen


Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa

Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2018 - 2019 painopisteet:
  • Monialaisen yhteistyön kehittäminen
  • Ennaltaehkäisevän yhteisöllisen oppilashuoltotyön vahvistaminen osana koulun toimintaa
  • Sähköisten palvelujen kehittäminen
Linkkejä:
Peruskoulujen koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kaupungin kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, murrosiän alkaessa 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös moniammatillista yhteistyötä syvennetään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen. Lisäksi toiminnan kehittämisessä hyödynnetään vuoden 2017 valtakunnallisia Kouluterveyskyselyn tuloksia.

Lisätietoja:
kouluterveydenhoidon palveluesimies Sanna Niinimäki 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa pyritään järjestämään 1. luokan ja erityisopetukseen otetuille tai siirretyille oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan vapaita kerhopaikkoja tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Linkkejä:
Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4 114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Lisätietoja:
koululiikunnanohjaaja Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma

Pirtin koulun koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma laaditaan moniammatillisena yhteistyönä koulun yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä. Suunnitelman laadintaan kutsutaan mukaan sekä huoltajien, että oppilaiden edustaja. Koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma on sen valmistuttua nähtävillä koulun kotisivuilla kohdassa oppilashuoltosuunnitelma.

Yhteisöllinen oppilashuoltotyö

Yhteisöllisen oppilashuollon kokouksia pidetään 2-
5 kertaa lukuvuodessa. Niissä esille nousseet asiat käydään läpi henkilökunnan kokouksessa.  

Lukuvuoden 2018-2019 painopisteenä on: 

  • Oppilaiden ja kouluyhteisön hyvinvointi

Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokousten aiheet: 

  • Oppilaskunnalta, vanhempainyhdistykseltä ja henkilöstöltä viime lukuvuonna esille nousseiden asioiden kehittäminen
  • Järjestyssääntöjen toteutuminen
  • Laajoissa terveystarkastuksissa esille nousseet teemat, Move! -tulokset.
  • Luokkakohtaisten ilmiöiden käsittely
    • Yhteisöllisen oppilashuollon oppilasedustaja kiertää luokat ja kartoittaa esim. lappusilla tai sähköisellä kyselyllä mitä omassa luokassaan kokemia iloja, suruja, huolia, yms. erilaisia asioita/ilmiöitä oppilaat haluaisivat oppilasedustajan vievän yhteisöllisen oppilashuollon käsittelyyn. Oppilasedustaja kokoaa luokista saamansa palautteen ja esittää sen yhteisöllisen palaverissa. Luokkatasojen opettajat ovat etukäteen käyneet koosteen läpi yhdessä oppilasedustajan kanssa, jotta yksityisyyden suoja varmasti säilyy.

Pirtin koulun kouluterveydenhoitajan, koululääkärin, koulukuraattorin ja koulupsykologin yhteystiedot ja tavoitettavuus: https://peda.net/kuopio/p/pirtti/yhteystiedot

3-portainen tuki
Oppimisen tukemisessa käytetään monipuolisesti ja joustavasti kolmiportaisen tuen antamia mahdollisuuksia. Sitä kehitetään mm. samanaikaisopetuksen ja ohjaajaresurssin joustavalla käytöllä päivittäisessä koulutyössä tuen tarpeen ilmetessä sekä koko ohjaajaresurssin joustavalla käytöllä lukuvuoden aikana. Ohjaajaresurssin käyttöä tarkastellaan vähintään 4 kertaa lukuvuodessa (lomien yhteydessä) ja lisäksi tarpeen mukaan.
 

Psykologi ja kuraattoripalvelut

Koulukuraattorin ja -psykologin työn tavoitteena on oppilaan, vanhempien ja koulun tukeminen niin, että oppilas selviytyisi koulunkäynnistä mahdollisimman hyvin omien edellytystensä mukaisesti ja saisi tarvitsemansa tuen.

Pirtin koulun koulupsykologi Titta-Riina Mämmelä on tavattavissa koululla pääsääntöisesti tiistaisin.

Koulupsykologi on mukana sekä yhteisöllisessä, että tarvittaessa myös yksilökohtaisessa oppilashuoltotyössä. Lisäksi hän on mukana kolmiportaisen tuen moniammatillisessa käsittelyssä. Koulupsykologin vastaanottotyössä työtapoina ovat keskusteluapu sekä psykologin tutkimukset liittyen oppimiseen, keskittymiseen ja tunne-elämään. Vanhemmat ja lapsi voivat ottaa yhteyttä suoraan aina halutessaan tai esimerkiksi opetushenkilöstön, koulukuraattorin tai kouluterveydenhuollon suosituksesta.

Koulukuraattori Saija Rahkonen on tavattavissa koululla pääsääntöisesti tiistaisin.

Koulukuraattorilta saa apua, kun lapsella tai nuorella on pulmia koulunkäynnissä (esim. levottomuus, poissaolot, koulumotivaatio), kaverisuhteissa tai hänen elämässään tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin.
Koulukuraattori toimii osana yhteisöllistä oppilashuoltoryhmää, sekä tapauskohtaisesti yksilökohtaisen asiantuntijaryhmän ja moniammatillisen kokouksen jäsenenä. Hän tarjoaa keskusteluapua lapsille ja vanhemmille erilaisissa ongelmatilanteissa. Koulukuraattori tekee yhteistyötä vanhempien, opettajien ja erityisopettajien kanssa toimivien ratkaisujen löytymiseksi.

Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kouluterveydenhuollossa työskentelee kouluterveydenhoitaja Laura Väänänen ma-to klo 8-16. Terveydenhoitaja hoitaa koulupäivän aikana sattuneet tapaturmat ja sairastumiset. Vapaa-ajan tapaturmien hoito sekä vapaa-ajalla sairastumisen hoito kuuluvat huoltajien ja julkisen terveydenhuollon hoidettavaksi. Terveydenhoitajan vastaanottoaika on ma-to klo 10.30-11.00, jolloin oppilaat pääsevät ilman ajanvarausta keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista. Terveydenhoitaja tapaa oppilaat joka vuosi terveystarkastuksessa sekä tarvittaessa muulloinkin. Terveystarkastuksissa seurataan esim. kasvua, ryhtiä, kuuloa, näköä ja keskustellaan oppilaan hyvinvointiin liittyvistä asioista. Rokotuksia laitetaan oppilaille tarvittaessa. Kaikki 6. luokan tytöt saavat HPV-rokotuksen.

Koululääkäri työskentelee koululla maanantaisin. Hän tekee pääasiassa koululaisten lääkärintarkastuksia 1.- ja 5. -luokkalaisille sekä tarvittaessa myös muuta normaaliin kasvuun ja kehitykseen liittyvää seurantaa, esim. näkö- ja kuuloasioiden selvittelyä ja ryhtitutkimuksia. Hän auttaa oppilaita myös oppilashuollollisissa haasteissa.

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Pirtin koulussa toimii lukuvuonna 2018-2019 kaksi iltapäivätoiminnan ryhmää, Tähdet ja Auringot. Lisäksi koululla toimii Kuopion palloseuran pyörittämä liikunta- ja ulkoilupainotteinen Robinson-iltapäiväkerho.

Iltapäiväkerhoryhmät Tähdet ja Auringot toimivat Pirtin koulun tiloissa koulupäivän jälkeen.
Kerhon toimintaaika on koulupäivisin klo 16 saakka. Päiväohjelmaan sisältyy mm. vapaata leikkiä, kädentaitoja, pelailua ja muuta ohjattua toimintaa. Lapsilla on halutessaan myös mahdollisuus läksyjen tekoon. Iltapäiväkerhon ohjaajina toimivat Jenni Lång, Minna Huuskonen, Kirsi Laakkonen ja Laura Pulkkinen sekä Merja Weckström.

Kerholla on myös omat NETTIsivut: https://peda.net/kuopio/p/pirtti/huoltajille/iltapäivätoiminta

Robinson–kerho on liikunta- ja ulkoilupainotteinen iltapäiväkerho, jossa tavoitteena on tarjota lapsille positiivisia kokemuksia liikunnasta ja yhdessä tekemisestä. Vaikka Robinson-kerho on liikkuntapainotteinen, on kerhossa mahdollisuus myös askarteluun, läksyjen lukemiseen, pelien pelaamiseen tai muuten vaan olemiseen kavereiden kanssa. Kerhon toimiaika on päivittäin klo 12.00 – 16.00. Kerhon ohjaajina toimivat Jouni Pitkänen ja Paula Kiiskinen.

Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmat

Kulttuuripalvelut

Pirtin koulun oppilaat osallistuvat Kuopion kulttuuripolun tapahtumiin. Kulttuuripolulla oppilaat pääsevät osallistumaan kaupungin kulttuuripalveluihin sekä tutustumaan kulttuurin ja taiteen erilaisiin sisältöihin itse kokien. Kulttuuriasioita vie eteenpäin koulussa Kulttuurikuriiri, joka hoitaa henkilökunnalle tiedottamisen Uutiskirjeellä. Myös Kulttuurikello – julkaisusta jokainen opettaja voi valita ryhmälleen sopivia kohteita. Teatteripolun toimintaan osallistutaan mahdollisuuksien mukaan.

Kulttuuripolku luokkatasoittain:
1. luokat Kirjastopolku
2. luokat Taidepolku
3. luokat Museopolku
4. luokat Mediapolku
5. luokat Ympäristöpolku
6. luokat Tanssipolku

Koululiikunta

Pirtin koulun liikuntasuunnitelma lukuvuodelle 2018-2019:

Elo-lokakuu: syksyn ulkoliikuntakausi
Loka-tammikuu: sisäliikuntakausi
Tammi-maaliskuu: talven ulkoliikuntakausi
Maalis-huhtikuu: sisäliikuntakausi
Huhti-kesäkuu: ulkoliikuntakausi

Liikuntatunneilla tutustutaan ja harjoitellaan liikkumisen perustaitoja. Pirtin koululaiset osallistuvat kaupungin järjestämään Liikuntapolku -toimintaan. Oppilaat osallistuvat myös uimaopetukseen Kuopion koululiikunnan antaman aikataulun mukaisesti. Uimaopetuksesta vastaavat uimahallin uimaopettajat. Tämän lisäksi Pirtin koululaisilla on mahdollisuus myös liikuntatunneilla tapahtuvaan uintiin Lippumäen uimahallissa oman opettajansa johdolla. Riippuen ryhmänsä koosta ja taidoista opettaja voi halutessaan viedä oppilaat uimaan liikuntatuntien aikana.

Pirtin hiihtokilpailut järjestetään sään salliessa helmikuun viimeisellä viikolla koulun lähiympäristössä.
Pirtin koululaisilla on mahdollisuus mennä luistelemaan Lippumäen jäähalliin syyslukukaudella viikolla 45 sekä kevätlukukaudella viikolla 17.

Kuopion koululiikunnan järjestämistä tapahtumista Pirtin koulun oppilaat osallistuvat mahdollisimman runsaasti, käytettävien resurssien puitteissa.

Eri urheiluseurojen tarjoamiin lajin tutustumistunteihin lähdetään aina mukaan, jos sellaisia on lukuvuonna tarjolla. Syys- ja hiihtolomien aikana tarjottavista liikunnallisista mahdollisuuksista tiedotetaan oppilaille sekä heidän huoltajilleen.

Kouluruokailu

Pirtin koulun kouluruokailun ateriapalveluista vastaa Servica. Oppilaiden ruokailut on porrastettu tapahtuvaksi klo 10-12 välillä. Koululla tarjotaan joka päivä myös maksullinen välipala.

Opettajat toteuttavat ravitsemus- ja tapakasvatusta esimerkkiruokailulla. Opettaja valvoo oman ryhmänsä ruokailun ruokalassa ja huolehtii osaltaan ruokarauhasta. Ruokailuvuorot ovat nähtävillä opettajainhuoneessa ilmoitustaululla ja luokkien lukujärjestyksissä. Ruokalista löytyy koulun Peda.net-sivuilta.

Koulukuljetus 
Koulunkäynnin ohjaajat valvovat ja ohjaavat tarvittaessa kuljetusta odottavia oppilaita.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä