4 Resurssit
Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu
Talous
Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.
Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuspäällikön ohjetta.
Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.
Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.
Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221
Fyysinen oppimisympäristö
Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.
Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.
Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteidenosalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.
Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.
Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.
Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.
Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.
Koulukirjastojen kirjastojärjestelmä vaihtuu kesällä 2015. Tietopalveluasiantuntija huolehtii koulukirjastovastaavien opettajien sekä muiden järjestelmänkäyttäjien perehdyttämisestä syyslukukaudella 2015.
Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön syksystä 2015 alkaen.
Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020
Tieto- ja viestintätekniikka
Tietohallintopäällikkö tekee vuosittain palvelualueen tarpeiden perusteella ICT-talousarvion sekä investointiesityksen. Talousarvio ja investoinnit käsitellään kaupungin normaalien talousarvioprosessien mukaisesti. Oppilasverkon laitteet hankitaan leasing-laitteina ja vanhentuneita laitteita uusitaan käytettävissä olevien varojen puitteissa. Vuosittain hankitaan myös muuta tietoteknistä laitteistoa kuten dataprojektoreja sekä dokumenttikameroita. Hankinnat tehdään myönnettyjen investointirahojen puitteissa.
Koulut voivat hankkia tietoteknistä kalustoa myös omilla rahoillaan. Hankinnat tehdään tietohallintopalveluiden kautta, jotta voidaan varmistua laitteiden yhteensopivuudesta tekniseen ympäristöön.
Vuoden 2015 aikana tehdään selvitys ICT-palvelujen tuottamismallista, jonka avulla parannetaan palveluiden toimivuutta jatkossa.
Perusopetuksen ict-suunnitelman 2015 - 2018 laatiminen on aloitettu keväällä 2015. Esi- ja perusopetuksen toimintaympäristöjen kehittämishankkeen tuella suunnitelmasta tehdään perusopetuksen tvt-strategia osaksi uutta opetussuunnitelmaa. Lukuvuodeksi 2015 - 2016 on palkattu perusopetukseen viisi ict-tukihenkilöä, jotka työskentelevät yhden päivän viikossa kouluille opettajien tukena ja kouluttajana. Tukihenkilöiden koulutus on toteutettu keväällä 2015.
Lukuvuoden 2015 - 2016 aikana on tavoitteena hankkia opettajille henkilökohtaiset päätelaitteet, jotka mahdollistavat tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisen opetuksessa. Oppilaiden henkilökohtaisten laitteiden hankinta on ajoitettu pääosin vuosille 2016 - 2018. Koulu suunnittelee tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä kehittämissuunnitelman pohjalta.
Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Jarkko Karhemaa 044 718 4007
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040
Koulun toimenpiteet
Rehtori ja koulusihteeri seuraavat kuukausittain koulun taloustilannetta VEGA-seurannalla. Budjettia ei ole ylitetty viimeiseen kymmeneen vuoteen. Tavoite on sama tänäkin vuonna.
Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
Pirtin koulun terveydellisten olosuhteiden tarkastus on torstaina 24.9.2015. Terveydensuojelulainsäädännön mukaisen valvontatarkastuksen tavoitteena on selvittää, ovatko tilat lainsäädännön edellyttämässä kunnossa ja asianmukaisesti varusteltuja ja aiheutuuko jostakin tekijästä tai olosuhteesta terveyshaittaa tiloissa oleskeleville. Tarkastuksella kiinnitetään huomiota tilojen terveydellisiin vaatimuksiin, joita ovat mm. yleinen siisteys ja järjestys, rakenteiden kunto ja ylläpito, sisäilman laatu ja ilmanvaihdon riittävyys, onko toiminta ilmoituksen mukaista, kokonaisoppilasmäärä ja tilojen riittävyys käyttäjämäärään nähden, pesu-, pukeutumis- ja WC- tilat, valaistus, lämpötila ja kosteus sekä onko aikaisemmilla tarkastuksilla havaitut epäkohdat korjattu.
Koulussa toimii KiVa (Kiusaamisen Vastustaminen) -tiimi. Kaikki ilmoitetut kiusaamistapaukset otetaan KiVa-ohjelman käsittelyyn välittömästi. Tiimi toimii tiiviissä yhteistyössä opettajien, oppilaiden ja vanhempien kanssa. Koulun henkilökunta on saanut perehdytyksen ohjelman toteuttamiseen ja tapausten selvittämiseen. Oppilaat osallistuvat KiVa-oppitunneille, joissa puhutaan siitä, mitä kiusaaminen tarkoittaa ja miten siihen voi vaikuttaa.
Koulu on mukana Itä-Suomen yliopiston hallinnoimassa ProKoulu (Positiivisesti ryhmässä oppien) -hankkeessa. ProKoulussa tavoitellaan kasvatusosaamisen edistämistä ja koko koulun positiivisen toimintamallin rakentamista nuorten hyvän käyttäytymisen tukemiseksi.
Mahdollisia väkivaltatilanteita varten osa henkilökunnasta on koulutettu ns. AVEKKI-ohjelmalla. Osa opettajista on käynyt lisäksi ensiapukurssin.
Koulun turvallisuusvastaavat päivittävät vuosittain pelastussuunnitelman ja järjestävät poistumisharjoitukset. Kaikkien opetustilojen puhelinkaapeista (turvakaappi) löytyy ohjeistus mahdollisia hätätilanteita varten. Kaappeihin sijoitetaan myös Tila tarkistettu-kyltit, jotka kiinnitetään opetustilojen oviin hätäpoistumisen jälkeen.
Koko henkilökunta perehdytetään lukuvuoden aikana työturvallisuuskäytänteihin sekä käydään läpi koulun turvalaitteet ja poistumistiet.
Työturvallisuutta vaarantavat puutteet tai laiteviat saatetaan rehtorin tietoon mahdollisimman nopeasti.
Pirtin koulun henkilöstössä jokainen aikuinen on kasvattaja. Aikuiset ohjaavat lapsia toimimaan toisiaan arvostaen, erilaisuutta hyväksyen ja hyvin käyttäytyen. Koulussamme on kummitoimintaa luokkien välillä. Myös oppilaskunnan hallituksen näkökulma kouluviihtyvyyteen otetaan huomioon. Nämä asiat edesauttavat turvallisuutta sekä henkisesti että fyysisesti sekä parantavat kouluviihtyvyyttä.Oppilashuoltotyöryhmä tarjoaa oppilaille mahdollisimman nopeasti konkreettista ja henkilökohtaista apua koulunkäynnin ongelmissa. Henkilökunnalle järjestetään tarpeen vaatiessa oppilaiden pitkäaikaissairauksiin liittyvää koulutusta (esim. diabetes).
Oppilaskunnan hallituksesta valitaan kestävän kehityksen tiimi, joka pohtii ympäristöystävällisyyden huomioimista Pirtin koulussa. Jätteiden kierrätystä pyritään parantamaan yhteistyössä kiinteistöhuollon kanssa.
Koulukirjasto
Koulukirjaston materiaalihankinnoista vastaavat tehtävään nimitetyt kirjasto-opettajat. He myös huolehtivat lainojen palauttamisesta, kirjojen hyllyttämisestä ja kirjastotilan siisteydestä. Koulukirjastojen kirjastojärjestelmä vaihtui kesällä 2015. Koulukirjasto-opettajat huolehtivat koulukirjastovastaavien henkilökunnan perehdyttämisestä syyslukukaudella 2015.
Kirjasto on avoinna sovittuina aikoina, jolloin lainauksesta huolehtivat joko luokanopettaja tai koulunkäynninohjaajat ja -avustajat.
Koulun budjettiin varataan vuosittain määräraha aineistohankinnoille. Kirjaston toimintaa kehitetään käytettävissä olevien resurssien ja määrärahojen mukaan, opettajilta ja oppilailta tulevien ehdotusten pohjalta.
Lukuharrastusta ylläpidetään kehittämällä koulun omaa kirjastotoimintaa, varaamalla luokissa aikaa lukemiseen ja kirjallisuuden käsittelemiseen sekä opettamiseen. Kirjallisuuteen tutustumisessa hyödynnetään oppilaiden omia kirjavinkkauksia. Nelosluokkalaiset suorittavat myös lukudiplomia. Koululla käy perjantaisin kaupungin kirjastoauto. Henkilöstölle on järjestetty opettajainhuoneeseen oma lainaushylly.
Tieto- ja viestintätekniikka
Opettajille järjestetään tarpeen mukaaan koulutusta koulun tvt-laitteiden käytöstä ja kannustetaan opettajia osallistumaan kaupungin järjestämiin koulutuksiin. TVT-osaamista käsitellään vuosittain esimiehen kanssa käytävissä kehityskeskusteluissa. Opettajille tarjotaan Kuopion kaupungin tvt-tukimateriaalia oppituntien tueksi. Tvt-oppimisympäristöä kehitetään laitehankintojen kautta ja suunnittelemalla laitteiden sijoittelua yhdessä. Seurataan aktiivisesti myös hybridikärryn ja läppäriparven käyttöastetta, jotta koneet olisivat mahdollisimman tehokkaassa käytössä. Koulun tvt-opetuksen tukihenkilöt osallistuvat myös alan koulutuksiin, joista haetaan ideoita oman koulun tvt-opetuksen kehittämiseen.