7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen


Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa

Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Psykologi- ja kuraattoripalvelut

Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.

Lukuvuoden 2020 - 2021 painopisteet:
  • Terveelliset elämäntavat (etenkin huumausaineiden käyttöön liittyvä ennaltaehkäisevä työ ja puuttuminen) 
  • Yhteisöllisen oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen (kouluun kiinnittymisen vahvistaminen, kiusaamisen ennaltaehkäisy ja puuttuminen)
  • Vanhemmuuden tuki ja monitoimijaisenyhteistyön kehittäminen 
  • Monitoimijaisen yhteistyön kehittäminen opiskeluhuollossa

Linkkejä:
Peruskoulujen koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Lisätietoja:
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008


Kouluterveydenhuoltopalvelut

Kuopion kaupungin kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.

Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, murrosiän alkaessa 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla.

Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).

Myös monitoimijaista yhteistyötä tehdään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen.

Lisätietoja:
kouluterveydenhoidon palveluesimies Maiju Tirri 044 718 5940

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan tarjota vapaita kerhopaikkoja myös vanhemmille oppilaille.

Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Linkkejä:
Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Kaikki Paloahon koulun oppilaat ovat erityisen tuen oppilaita (VAIKE).

Opetus tapahtuu toiminta-alueittain. Se tarkoittaa opetuksen tavoite- ja sisältöalueiden muodostumista motoriikan, kommunikaation sekä sosiaalisten, kognitiivisten ja päivittäisten taitojen (PT-taidot) harjoittamisesta.

Onnistunut toiminta-alueittain opetus ottaa huomioon oppilaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Se on tavoitteiltaan ja menetelmiltään yksilöllistä. Oppimisympäristöä ja opetusta rakennetaan siten, että opetusryhmä rikastuttaa ja tukee oppimista.

Opetusmenetelmänä on diagnosoiva opetus. Jokaiselle oppilaalle etsitään yksilöllinen kommunikaatiomenetelmä.

Oppilaille laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Se ohjaa opetusta suunnitelmalliseksi kokonaisuudeksi, jossa otetaan huomioon oppilaan kannalta oleellisin tieto. Laadimme HOJKS-asiakirjat yhteistyössä vanhempien ja oppilasta ohjaavien terapeuttien kanssa. HOJKS tarkistetaan vuosittain, tarvittaessa useammin.

Koulun oppilashuoltoresurssi kohdennetaan tarpeen mukaan yhteisölliseen, yksilökohtaiseen ja moniammatilliseen oppilashuoltotyöhön. 

Yhteisöllinen oppilashuoltotyöryhmän muodostaa koulun ja erityisneuvolan edustajat. Osapuolet järjstävät yhteistapaamista, joissa käsitellään kouluyhteisön toimintaan liittyviä asioita. Koulun tiimiorganisaatio mahdollistaa jatkuvan ympäristön terveellisyyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin liittyvien asioiden tarkkailun ja korjaamisen. Koululla toimii suojeluvastaava, jonka tehtävänä on vastata koulun turvallisuussuunnitelman laatimisesta yhdessä muiden kanssa, sekä turvallisuuden edistämisestä koulussamme. Koululla toimii myös työhyvinvointipari, joka suunnittelee ja valmistelee työhyvinvointiin liittyvää toimintaa. 

Yksilökohtainen oppilashuolto toteutuu koulussamme moniammatillisissa työryhmissä ja yhteistyössä useiden toimijoiden ja huoltajien kanssa. 

• koulupsykologin palvelut ovat käytettävissä tarpeen mukaan 
• kouluterveydenhoitaja on tavoitettavissa puhelimitse ja tarvittaessa koululla. Kouluterveydenhoitaja huolehtii oppilaiden rokotuksista ja terveydenhoitajan tarkistuksista Kuopion kaupungin ohjeiden mukaan 
• Kuopion kaupungin erityisneuvolan lääkäri vastaa koululääkärin tarkistuksista sekä kuntoutuspalavereista oppilaille (palaverit Paloahon koululla). Palavereihin osallistuu koululta 1-2 henkilöä (opettaja ja ohjaaja) 
• Oppilaiden terapeuttien (fysio, puhe, toiminta, musiikki) kanssa tehdään jatkuvaa yhteistyötä 
• Kys:n Tikoteekin kanssa tehtävä yhteistyö oppilaiden kommunikaation tukemisessa 
• Vaalijalan kuntayhtymä kanssa tehdään yhteistyötä niiden oppilaiden kohdalla, joiden kuntoutusvastuu on heillä

Paloahon koulu on yhtenäiskoulu. Oppilaan koulu-uran nivelvaiheita ovat päivähoidosta kouluun sekä koulusta jatko-opintoihin siirtyminen. Nivelkohdissa siirtyminen tapahtuu saattaen ja alkaa jo edellisen lukukauden toukokuussa, jolloin oppilaat ovat osan tunneista uudessa luokassa.

Koulun sisällä ryhmästä toiseen siirtyminen suunnitellaan ja valmistellaan hyvissä ajoin ja oppilaat tutustuvat uuteen luokkaan, opettajaan ja muuhun ryhmän henkilökuntaan kevään kuluessa. Tarvittaessa pidetään siirtopalaveri ja näin varmistetaan nivelvaiheen joustava sujuminen.

Perusopetuksen päättävien oppilaiden jatko-opintoihin liittyvän ohjauksen hoitaa erityisluokanopettaja yhdessä huoltajien kanssa. Suunnitelmat oppilaan jatkosta tehdään kevään aikana niin, että oppilas ehtii tutustua uuteen ympäristöön kiireettä. Siirtymän helpottamiseksi oppilaista kootaan kansio, dvd tms. annettavaksi uuteen paikkaan.

Koulupsykologi ja -terveydenhoitaja
Paloahon koulun koulupsykologi on Klaus Julkunen. Terveydenhoitajana toimii Henna Ruotsalainen. 

Koulun aamu- ja iltapäivätoiminta
Koulussa järjestetään aamu- ja iltapäivä- sekä loma-aikojen toimintaa, mistä vastaavat ohjaajat ja hoitajat.

Koulukuljetukset
Koulukuljetukset järjestetään siten että koulusihteeri toimittaa liikennöitsijöille oppilaiden tulo- ja lähtöajat huoltajien ja koulun toiveiden mukaisesti. Liikennöitsijät ilmoittavat huoltajille, kouluun ja koulusihteerille kuljetusaikataulut. 

Ohjaajat ja hoitajat huolehtivat koulukuljetusta odottavista oppilaista.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä