Koulun toimenpiteet

Toimintakulttuuri
Koulumme toimintakulttuurina on tukea oppilaan mahdollisuuksia hallita omaa elämäänsä yhteiskunnan yhdenvertaisena jäsenenä. Paloahon koulussa ymmärrämme jokaisen oppilaan arvokkuuden omana persoonanaan ja lähtökohtana on jokaisen oppilaan kokonaisvaltainen kunnioittaminen. Erilaiset identiteetit, kielet, uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Paloahon koulussa toteutetaan jokaisen oppilaan omista kyvyistä ja vahvuuksista lähtevää aktiivista ja tavoitteellista opetusta, johon sisältyy päivittäiset opetustilanteet, aamu- ja iltapäivätoiminta ja hoitotilanteet. Tiedostamme vahvasti oppilaittemme oikeuden koskemattomuuteen, loukkaamattomuuteen ja kunnioittavaan, hienotunteiseen kohteluun kaikissa tilanteissa. Tunnemme oppilaan oikeuden omaan osallistumiseen ja kannustamme heitä ilmaisemaan toiveitaan ja luomme mahdollisuuksia omien valintojen tekemiseen.

Oppimisympäristöt
Hyödynnämme lähiympäristön antamia mahdollisuuksia ja sidomme opetuksen mahdollisimman paljon arjen elämään.
Oppilaiden oppimisympäristöjä ja uutta oppimateriaalia kehitetään jatkuvasti tavoitteena tukea oppilaiden oppimista ja kokonaisvaltaista kehittymistä.

Työtavat, monialaiset oppimiskokonaisuudet
Osa opetuksesta on yksilö-, osa ryhmäopetusta. Vaikeimmin kehitysvammaisten opetuksessa ei käytetä oppikirjoja vaan kaikki materiaali luodaan itse tai etsitään sopivaa konkreettista (kirjat ym.) tai sähköistä materiaalia. Sähköisen materiaalin käyttö lisääntyy koko ajan.
Koulussa järjestetään erilaisia oppimiskokonaisuuksia luokkarajat ylittäen. Tänä vuonna toteutetaan neljä monialaista oppiainekokonaisuusteemaa, jotka läpäisevät kaikki toiminta-alueet. Teemoihin liittyvät tavoitteet ovat jokaiselle oppilaalle yksilölliset.

Teemat ovat:
1. Ihmissuhteet ja tunteet (vko 35-43)
2. Liikunta ja lepo (vko 45-2)
3. Leikki ja luovuus (vko 4-12)
4. Ruoka ja ravinto (vko 14-21)

MOK viikko 41, aiheena terve elämä.

Tvt
Tvt-opetuksella lisätään oppilaiden osallisuutta ja aktiivisuutta. Se luo edellytykset muulle opetukselle. Vaikeavammaisten opetuksessa tieto- ja viestintäteknologia on osa koulun arkea.
Tvt-kehittämiskohteena on lisätä koko henkilökunnan valmiuksia hyödyntää tietotekniikkaa opetuksessa. Koulumme ict-luokan teknologisia ratkaisuja kehitetään jatkuvasti.

Oppilaita osallistava toiminta
Toiminta-alueittain tapahtuvassa opetuksessa painotus on tekemällä ja kokemalla oppimisessa. Jokainen oppilas osallistuu oppiainekokonaisuuksien opiskeluun hojksissa hänelle asetettujen tavoitteiden mukaan. Tämä mahdollistuu tukitoimien avulla esimerkiksi antamalla aikaa, luomalla struktuuria, erilaisia apuvälineitä hydyntäen.

Henkilökohtaiset oppimiskeskustelut
Oppimiskeskustelut käydään hojks- ja kuntoutuspalaverien lisäksi. Oppilaat osallistuvat näihin mahdollisuuksiensa mukaan.