Koulun toimenpiteet

MOK-viikon aihe on "Mistä ruoka tulee?". Ajankohta viikolle on 16.-22.2.2023. Kaupungin koulujen yhteinen MOK-aihe "Kieli- ja kulttuuritietoisuus" toteutetaan toukokuussa. Osalla oppilaista MOK toteutuu hankkeemme Belgian matkalla (10.-17.5.2023) ja osalla oppilaista koulussa samaan aikaan viitenä koulupäivänä.

Lähtökohtana MOK-kokonaisuuksissa on teeman suunnittelu ja käsittely oppilaslähtöisesti. Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä. Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä. MOK toteutetaan luokkarajat sekoittaen, jos on mahdollista. Tarkemmat suunnitelmat ja sisällöt kootaan koulun omille MOK - sivuille.

Lukuvuoden molemmat MOK-opintokokonaisuudet limittyvät koulun Erasmus+ -hankkeeseen "Friends for our planet!". Lukuvuoden pääteemat Erasmus+ -hankkeessa ovat

- luonnon monimuotoisuus, sisälten mm. aiheet ruoka ja eläimet 
- vesi

Muuruveden koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus on kuvattu koulun opetussuunnitelmassa.

Liikunta (valinnainen): 5. luokka opiskelee liikunnan valinnaisen omana ryhmänään (1h/vk). Oppilaat ovat päässeet vaikuttamaan oppisisältöihin opetussuunnitelman tavoitteet huomioiden. Toinen valinnainen aine on digitaidot 5.-6. luokilla. Digitaidoissa harjoitellaan mm. digitaalisen kuvan, tekstin ja äänen muokkaamista. 

Lukuvuonna 2022-2023 5.-6. luokalla opiskellaan historiaa 2h/vk.

Koulun opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään omaehtoisella osallistumisella koulutuksiin (rehtori välittää koko henkilöstölle sähköpostitse tietoa tarjolla olevista koulutuksista), digimentorin vierailuilla koululla ja luokissa opettajien tukena sekä koulun oman digitutorin antamalla tuella.
Muuruveden koulun tämän lukuvuoden tavoitteeksi on asetettu tällaiset asiat:
  • Digiagenttitoiminnan terävöittäminen (esim. opettajien kouluttamisen tueksi).
  • Uuden digitaitokalenterin ottaminen haltuun arjen työvälineeksi.  Digitaitokalenterista myös muistutetaan pitkin lukuvuotta. 
Koulun seinällä ja luokissa ovat luokkakohtaiset TVT-tavoitteet näkyvillä. Jokainen luokanopettaja käy tunneillaan läpi/opettaa vaadittavat asiat ja tarvittaessa pyytää apua TVT-tutorilta tai muilta opettajilta. Jokainen luokanopettaja huolehtii kaupungin opetussuunnitelman mukaisten TVT-taitotasojen toteutumisesta luokissaan. Tutor auttaa tuntien suunnittelussa ja mahdollisuuksien mukaan on mukana digiagenttien kanssa tukemassa oppitunnilla.Atk-vastaava huolehtii siitä, että laitteet ja tekniikka on toimintakunnossa. Oppilaita aktivoidaan ottamalla opetukseen mukaan oppimispelejä ja oppimisohjelmia (SanomaPron Bingel yms.) sekä netissä olevia ilmaisohjelmia (Kahoot, Quizlet jne.). Oppilaita kannustetaan rohkeasti TVT–taitojen opetteluun (esim. O365) myös vapaa-ajalla.

Muuruveden koulun digitutor-opettaja on lukuvuonna 2022-2023 Laura Harkonmaa. Luokanopettajat voivat pyytää tutoropettajalta henkilökohtaista opastusta ja tukea laitteiden ja ohjelmien käyttöön. Oppitunteja voidaan järjestää yhteisopettajuusperiaatteella, jolloin tutoropettaja voi olla mukana luokassa luokanopettajan työparina. Digitaitojen opettelussa käytössä ovat myös digiagentit. Tutoropettaja voi myös pitää henkilökunnalle yhteistä koulutusta oppituntien ulkopuolella. Koulun 5.-6.-luokkalaiset ovat mukana Chromebook 1:1 -pilottihankkeessa, jossa jokainen oppilas saa käyttöönsä henkilökohtaisen laitteen. Tämä resurssi mahdollistaa digitaitojen kehittämisen koko koulussa muiden koulun laitteiden vapautuessa lähes täysin muiden luokka-asteitten käyttöön.

TVT-tavoitteet:
  • Toimiva oppimisympäristö ja laitteiden toimintavarmuus ja riittävyys
  • Hyvä perusopetus uutta opetusteknologiaa hyödyntäen
  • Henkilökunnan TVT-taitojen jatkuva kehitys
  • Kannustavan, oppimismyönteisen ilmapiirin edistäminen oppilaiden osallisuutta lisäten
  • TVT-suunnitelman toteuttaminen
  • Chromebook 1:1 -pilottihankkeen osaamisen ja kokemusten tuominen myös muille luokka-asteille

Koulussa toteutetaan jatkuvaa arviointia: havainnointia, käsitteellistämistä, ohjaamista ja oppimisen sanallistamista oppitunneilla. Tavoitteena on realistisen palautteen antaminen kannustavasti sekä oppilaan itsetunnon kehittäminen.
Oppilaan pitää olla selvillä omista tavoitteistaan, jotta hän voi arvioida oppimistaan. Tavoitteita asetetaan myös kirjallisesti opettajan ohjaamana. Itsearviointimuoto tulee suhteuttaa oppilaan ikä- ja kehitystasoon (muutakin kuin sanallista arviointia, pienille hymynaamat ym.). Oppilaan tulee käydä itsearviointia läpi myös huoltajien kanssa (esimerkiksi oppimiskeskustelun tavoitteiden asettelu ja arviointi). Jokainen opettaja toteuttaa oppilaan itsearviointia omassa opetuksessaan valitsemallaan tavalla. Itsearviointitaitoja ohjaamalla kehitetään myös keskinäistä arviointikeskustelua eli vertaisarviointia.
Vertaisarviointia toteutetaan niin, että oppilaat eivät loukkaa toisiaan ja opettajan on ohjattava palautteen antoa. Vertaisarviointia käytetään myös oppimisprosessin aikana. Vertaisarvioinnin tarkoituksena on auttaa lasta tiedostamaan omat vahvuutensa ja se, mitä hänen tulisi kehittää.

Esi- ja alkuopetuksen tiimisopimus on tehty koulun 1.-2. luokan ja koulun tiloissa toimivan varhaiskasvatuksen esiopetusryhmän kanssa. Tänä lukuvuonna toiminta aloitetaan mahdollisuuksien mukaan yhteisellä tunnilla kerran viikossa. Resursseista riippuen oppilaat jaetaan pienempiin kiinteisiin ryhmiin. Joustavan esi- ja alkuopetuksen- hankkeen ohjaaja vierailee tarvittaessa koululla ja antaa konsultoivaa ohjausta.
Tiimisopimus_31_8_2023.docx