Käsityö

Käsityö

Käsityötä opiskellaan yläkoulussa kaikilla oppilalille pakollisena seitsemännellä luokalla ja valinnaisaineena kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla.

Seitsemännellä luokalla opiskellaan uuden opetussuunnitelman mukaista käsityötä. Tämä tarkoittaa, että oppilaat tekevät töitä eri materiaaleista ja eri tekniikoilla. Osa on syksyn tekstiilitöissä ja osa teknisessä työssä ja keväällä vaihtuu toisinpäin. Jouluna annetaan välitodistus, jossa näkyy numero vain toisesta käsityöstä. Kevään todistukseen vaikuttaa sekä syksyn arvosana, että keväällä opiskeltu uusi osio. Todistuksessa ei siis näy kenelläkään erikseen numeroita teknisestä- tai tekstiilityöstä vaan on yksi yhteinen numero. Mikäli oppilas ei valitse käsityötä valinnaisaineeksi 8-9 luokille, oppilaan päättötodistuksen numero muodostuu seiskaluokan käsityöstä. 

Käsitöissä arvioidaan valmistetun tuotteen lisäksi muun muassa oppilaan työskentelytaitoja, kokonaisen käsityöprosessin (ideointi, suunnittelu, toteutus ja dokumentointi) sekä valmistusmenetelmien hallitsemista. Nämä osa-alueet muodostavat yhdessä käsityön arvosanan. 

Käsityö oppiaineen arviointi vuosiluokilla 7–9 

Käsityön arvioinnissa käytetään perusteena Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan 2016, joka pohjautuu käsityön valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Perusopetuksen osalta alla oleva teksti on kopioitu opetussuunnitelman e –perusteiden kohdasta Oppilaan oppimisen arviointi käsityössä vuosiluokilla 7-9. 

”Oppimisen arviointi on oppilaita ohjaavaa ja kannustavaa. Arviointi perustuu kokonaiseen käsityön prosessiin, sen tavoitteisiin ja kriteereihin sekä opiskelun aikana tehtyyn jatkuvaan arviointiin ja dokumentointiin. Eri vaiheiden dokumentointi toimii arvioinnin välineenä. Oppilaat saavat monipuolista palautetta edistymisestään ja osaamisestaan. Arvioinnilla tuetaan laaja-alaisen käsityötaidon kehittymistä. Oppilaille annetaan erilaisia mahdollisuuksia osoittaa edistymistään ja kannustetaan omien vahvuuksien ylläpitämiseen sekä kehittymässä olevien taitojensa hallitsemiseen. Oppilaita ohjataan arvioimaan omaa oppimistaan ja tarjotaan erilaisia tapoja tehdä itse- ja vertaisarviointia. Palautteen anto on vuorovaikutteista, jolloin myös opettaja saa palautetta käyttämistään menetelmistä tai työtavoista. 

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppiaineen opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut käsityön oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso käsityön valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Osaaminen oppiaineessa kehittyy koko opiskelun ajan. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta. Numeroarvosana laaditaan yhdessä käsityön opetukseen osallistuneiden opettajien kesken.