Elämänkatsomustieto

Arviointiperiaatteet syksy 2020

Arviointiperiaatteet, elämänkatsomustiedon, Minna Canthin koulu lv.-20-21 

Arvioinnin kohteet: 

  • Työskentelytaidot (oppituntityöskentelyaktiivisuus, osallistuminen oppituntikeskusteluun, kotitehtävien suorittaminen, pari- ja ryhmätyöskentelytaidot, ajoissa tehdyt palautukset, tieto- ja viestintätekniikkataidot) 
  • Jatkuva näyttö oppiainesisällöistä (oppituntityöskentelyn näyttö, oppitunneilla suullisesti annettu näyttö, kotitehtävien sisältö)
  • Opintojakson aikana annetut kirjalliset, kuvalliset ja suulliset näytöt 

 

Formatiivinen eli opintojen aikainen, jatkuva ja oppimista tukeva ja ohjaava arviointi ja palaute 

Formatiivinen arviointi on oppilaan ja opettajan välistä vuorovaikutusta. Sen tarkoituksena on ohjata oppilasta saavuttamaan tavoitteitaantukea minäkuvaa oppijana, motivoida oppimaan ja kehittää opiskelun taitoja. Arviointi kertoo sekä oppilaalle että opettajalle siitä, millaista oppiminen ja opiskelu on. Usein opintojen aikainen arviointi suuntaa toivottuun summatiiviseen, oppimismenestyksen kokoavaan arviointiin, mutta sen tarkoituksena on myös tukea laaja-alaisten, oppiainerajat ylittävien taitojen kehittymistä. 

Toteutustavat: 

  • jatkuva oppimisentyöskentelyn ja käyttäytymisen seuranta 
  • suullinen ja kirjallinen laadullinen palaute työskentelystä ja annetuista näytöistä 
  • itse- ja vertaisarviointi 
  • oppimiskeskustelut 
  • huoltajien tiedottaminen oppilaan edistymisestä 

 

Summatiivinen eli opintojakson aikana tai sen lopuksi annettava kokoava arviointi 

Summatiivinen arviointi kertoo siitä, mikä oppilaan tieto- ja taitotaso on tietyllä hetkellä opintojakson aikana tai opintojakson päätteeksi. Summatiivinen arviointi kertoo, miten asetetut tavoitteet on saavutettu. Perusopetuksen päättöarvioinnissa summatiivinen arviointi perustuu opetussuunnitelmassa asetettuihin oppiaineen tavoitteisiin. Kokoava arviointi ilmaistaan tavallisesti pisteytys- ja numeroarvioinneilla (asteikolla 4-10). 

Toteutustavat: 

  • kirjalliset koemuotoiset näytöt ja tarvittaessa niiden suullinen täydentäminen 
  • kirjalliset, kuvalliset ja suulliset pari- ja ryhmätyönäytöt

Arvioinnin toteutus oppiaineessa 

Elämänkatsomustiedon oppiaineessa on pienen vuosiviikkotuntimäärän (yläkoulu – 1vvt. = Minna Canthin koulussa tavallisesti kaksi tuntia viikossa puolet lukuvuodesta) vuoksi paljon opetusryhmiä ja yksilöllisiä oppijoita. Oppilaan arvioinnista annettava palaute oppilaalle itselleen ja tämän huoltajille on toteutettava jaksottaisesti käytettävissä olevan ajan ja resurssien puitteissa. Lukukauden aikana oppimista ohjataan ja tuetaan oppitunneilla annettavan välittömän yksilö- ja ryhmäpalautteen keinoin. Näyttöihin liitetään mahdollisuuksien mukaan piste- ja numeroarvioinnin lisäksi kirjallisia kommentteja työskentelyn onnistumisesta – tarvittaessa palautetta voi pyytää annettavaksi myös suullisesti. 

Oppimisen alussa, sen aikana ja opintojakson päätteeksi tehdään mahdollisuuksien mukaan itsearviointeja senhetkisistä tavoitteista ja niiden toteutumisesta, työskentelymotivaatiosta ja opiskelutaitojen kehittymisestä. Vertaisarviointia on tavoitteena hyödyntää erityisesti pari- ja ryhmätyöskentelyn yhteydessä. 


ET7
Pääsisällöt: Maailmankatsomus, kulttuuri, uskonnolliset katsomukset, uskonnottomat katsomukset ja katsomusvapaus