6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Vuosiluokilla 1 - 6 noudatetaan uutta opetussuunnitelmaa. Uusi opetussuunnitelma otetaan tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta käyttöön porrastetusti:
- 7. luokan osalta 1.8.2017
- 8. luokan osalta 1.8.2018
- 9. luokan osalta 1.8.2019

Opetussuunnitelman perusteiden lukujen 1 - 12 mukaiset opetussuunnitelmat on otettu käyttöön kaikilla luokka-asteilla 1.8.2016 alkaen lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Ennen uuden opsin mukaista tuntijakoa käytössä on valtioneuvoston asetukseen 20.12.2001 perustuva tuntijako.

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan niiden laajuudet ja mukana olevat oppiaineet sekä oppilaiden osallisuus. Lisäksi kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytännöt, toteutumisen seuranta, toteutumisen arviointi sekä kehittäminen.

Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Ihalainen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Pedagogiikan kehittäminen

Minna Canthin koulussa pyritään kehittämään digitaalisia opetusmenetelmiä edelleen eteenpäin lukuvuonna 2017-2018. Opettajat aktivoivat oppilaita ja huolehtivat, että oppilaat pääsevät osallistumaan omien tavoitteiden asettamiseen, oman oppimisen arviointiin sekä antamaan vertaispalautetta luokkatovereille. Oppilaat osallistetaan kunkin opetusryhmän, oman luokan ja koko koulun toimintaan.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen taito nyky-yhteiskunnassa, niinpä Minna Canthin koulussa pyritään panostamaan laadukkaaseen opetukseen tvt:n saralla. Tvt taitoja opetetaan kaikille 7 luokille keskitetysti syksyn 2017 aikana. Taitoja syvennetään eri oppiaineiden tunneilla, kun tehdään erilaisia projekteja ja ilmiöoppimista. Tvt taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti myös 8 ja 9 luokkien aikana. Tvt:n monipuolisella käytöllä pyritään kannustamaan oppilaita aktiivisuuteen, lisäämään oppilaiden osallisuutta ja antamaan mahdollisuuksia luovuuteen ja oman mielikuvituksen käyttöön.

Lukuvuoden alussa Minna Canthin koulun henkilökuntaa koulutti Jyväskylän normaalikoulun opettaja Hannu Moilanen. Hän ohjeisti ja kannusti toiminnallisten opetustapojen käyttöön oppitunneilla. Koulun ko. asioiden tiimiläiset (Sanni Swahn ja Liisa Rissanen-Gråsten) pitävät asiaa esillä ja koulun arjessa yhteistyössä koko henkilöstön kanssa.

Perusopetuksen tehtävät

Minna Canthin koululla on perusopetusta antavana oppilaitoksena vastuu nuorten opetus- ja kasvatustehtävistä. Käytännössä tämä tarkoittaa kaikkien oppilaiden oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin tukemista. Perusopetuksen tehtävä on rakentaa oppilaiden myönteistä identiteettiä itsestään ihmisinä ja oppijoina. Koulu toimii läheisessä yhteistyössä huoltajien kanssa. Minna Canthin yläkoulu on osa yleissivistävää esiopetuksesta alkavaa koulupolkua.

Perusopetus tarjoaa oppilaille mahdollisuuden hankkia laajan yleissivistyksen sekä toimia turvallisena paikkana suorittaa laissa määrätty oppivelvollisuus. Peruskoulu antaa valmiudet ja kelpoisuuden jatkaa koulupolkua toisen asteen opintoihin.

Oppimiskäsitys

Opetussuunnitelman perusteet on laadittu perustuen oppimiskäsitykseen, jonka mukaan oppilas on aktiivinen toimija. Hän oppii asettamaan tavoitteita ja ratkaisemaan ongelmia sekä itsenäisesti että yhdessä muiden kanssa. Oppiminen on erottamaton osa yksilön ihmisenä kasvua ja yhteisön hyvän elämän rakentamista. Kieli, kehollisuus ja eri aistien käyttö ovat ajattelun ja oppimisen kannalta olennaisia. Uusien tietojen ja taitojen oppimisen rinnalla oppilas oppii reflektoimaan oppimistaan, kokemuksiaan ja tunteitaan. Myönteiset tunnekokemukset, oppimisen ilo ja uutta luova toiminta edistävät oppimista ja innostavat kehittämään omaa osaamista.

Oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten oppilaiden, opettajien ja muiden aikuisten sekä eri yhteisöjen ja oppimisympäristöjen kanssa. Se on yksin ja yhdessä tekemistä, ajattelemista, suunnittelua, tutkimista ja näiden prosessien monipuolista arvioimista. Siksi oppimisprosessissa on olennaista oppilaiden tahto ja kehittyvä taito toimia ja oppia yhdessä. Oppilaita ohjataan myös ottamaan huomioon toimintansa seuraukset ja vaikutukset muihin ihmisiin ja ympäristöön. Yhdessä oppiminen edistää oppilaiden luovan ja kriittisen ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja sekä kykyä ymmärtää erilaisia näkökulmia. Se myös tukee oppilaiden kiinnostuksen kohteiden laajentumista. Oppiminen on monimuotoista ja sidoksissa opittavaan asiaan, aikaan ja paikkaan.

Oppimaan oppimisen taitojen kehittyminen on perusta tavoitteelliselle ja elinikäiselle oppimiselle. Siksi oppilasta ohjataan tiedostamaan omat tapansa oppia ja käyttämään tätä tietoa oppimisensa edistämiseen. Oppimisprosessistaan tietoinen ja vastuullinen oppilas oppii toimimaan yhä itseohjautuvammin. Oppimisprosessin aikana hän oppii työskentely- ja ajattelutaitoja sekä ennakoimaan ja suunnittelemaan oppimisen eri vaiheita. Jotta oppilas voisi oppia uusia käsitteitä ja syventää ymmärrystä opittavista asioista, häntä ohjataan liittämään opittavat asiat ja uudet käsitteet aikaisemmin oppimaansa. Tietojen ja taitojen oppiminen on kumuloituvaa ja se vaatii usein pitkäaikaista ja sinnikästä harjoittelua.

Oppilaan kiinnostuksen kohteet, arvostukset, työskentelytavat ja tunteet sekä kokemukset ja käsitykset itsestä oppijana ohjaavat oppimisprosessia ja motivaatiota. Oppilaan minäkuva sekä pystyvyyden tunne ja itsetunto vaikuttavat siihen, millaisia tavoitteita oppilas asettaa toiminnalleen. Oppimisprosessin aikana saatava rohkaiseva ohjaus vahvistaa oppilaan luottamusta omiin mahdollisuuksiinsa. Monipuolisen myönteisen ja realistisen palautteen antaminen ja saaminen ovat keskeinen osa sekä oppimista tukevaa että kiinnostuksen kohteita laajentavaa vuorovaikutusta.

(Lähde: Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2016, Kuopio https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ops/6684141/perusopetus/tekstikappale/6684134)

Työtavat

Opetuksessa pyritään oppilasta osallistaviin opetusmenetelmiin uuden opetussuunnitelman ilmiöpohjaista oppimista tukien. Työtavoissa hyödynnetään ja kehitetään tvt-taitoja monipuolisesti mahdollisuuksien mukaan. Opetuksen suunnittelussa otetaan huomioon eritasoiset oppilaat ja heidän yksilölliset tarpeensa.

Minna Canthin koulussa on luotu luokan ulkopuolisia oppimisympäristöjä ja niitä pyritään jatkossakin kehittämään. Koulu esimerkiksi toiminnallistaa opetusta sekä liikunnallistaa oppitunteja.

Arvioinnissa painotetaan monipuolisia arviointitapoja sekä arvioinnin läpinäkyvyyttä. Oppilas osallistuu oman työskentelynsä arviointiin, oppilaan itsearviointitaitoja kehitetään erilaisin tavoin. Oppilaan tulee tietää millä kriteereillä häntä arvioidaan kussakin tehtävässä.