9 Järjestyssäännöt
Minna Canthin koulun järjestyssäännöt
Järjestyssäännöt
KOULUN ALUE, KOULUAIKA
Koulun alueeksi katsotaan koulun tontti. Kouluaika on työjärjestyksen mukainen työpäivä, joka voi olla myös koulualueen ulkopuolella.
PÄIVITTÄISEEN TYÖAIKAAN LIITTYVÄT MÄÄRÄYKSET
KOULUN OVIEN AVAAMINEN JA SULKEMINEN
Koulun ovet avataan lukujärjestyksen mukaisina koulupäivinä klo 7.30. Ovet suljetaan klo 16.00. Ovien avaamisesta iltakäyttöön on sovittava erikseen.
OPPITUNNIT
Oppitunnit alkavat lukujärjestyksessä ilmoitettuna aikana. Mikäli opettaja ei ole syytä ilmoittamatta saapunut luokkaan, oppilaat menevät kysymään ohjeita opettajainhuoneesta, kansliasta tai rehtorilta. Oppituntien ajaksi ulkovaatteet jätetään naulakoihin, säilytyslokeroihin tai luokan tuolin selkänojalle. Puhelimet pidetään oppituntien aikana suljettuina tai äänettömällä repussa tai taskussa, niitä voidaan käyttää oppitunneilla työtehtäviin jos opettaja niin ohjeistaa. Hattuja ja muita päähineitä ei pidetä oppitunneilla päässä. Oppituntien alkamis- ja loppumisajankohtia voi opettaja muuttaa myös pedagogisin perustein. Lukujärjestyksistä poikkeavista oppituntien alkamis- ja loppumisajankohdista tiedotetaan oppilaita ja huoltajia.
Oppilaan on huolehdittava siitä, että hän saapuu ajoissa oppitunnille.
VÄLITUNNIT
Oppimisvireyden säilyttämiseksi olisi opiskelijan edun mukaista mennä ulos välitunneilla. Kouluyhteisön jäsenten on pidettävä koulualue ja sisätilat siisteinä ja viihtyisinä. Sisälläolo on sallittu ensisijaisesti auloissa. Klo 9.45 -10.00 ja klo 13.00-13.15 ovat kaikille pakolliset ulkovälitunnit. Sateella ja pakkasella (-20 astetta) ulkovälitunti ei ole pakollinen
Asiaton oleskelu pohjakerroksen tiloissa on kielletty. Ruokatuntien aikana mahdollinen käytävässä oleskelu ei saa häiritä käynnissä olevia oppitunteja.
Oppilaalle ei ole lupaa poistua koulualueelta, ellei hänellä ole oppituntia koulualueen ulkopuolella (esim. liikunta). Oppilaalla voi olla huoltajan toimesta etukäteen ilmoitettu meno (esim. hammaslääkäri) jolloin poistuminen koulualueelta on perusteltua. Oppilaan tulee kysyttäessä osoittaa, että hänellä on lupa poistua koulualueelta (esim. tilanne jossa oppilas kohtaa välituntivalvojan).
Koulualueella on ajoneuvolla ajo kielletty huoltoajoa lukuun ottamatta. Ajoneuvot jätetään niitä varten osoitettuun paikkaan siten, ettei huoltoajo häiriinny. Muusta välituntikäyttäytymisestä noudatetaan erikseen annettavia ohjeita. Koululla on mahdollisuus järjestää välituntitoimintaa koulun välittömässä läheisyydessä olevalla urheilukentällä sekä frisbee-golf radalla (oppilasrata, joka sisältää neljä väylää).
Koulupäivän aikana lumipallojen heittely on kielletty.
KIRJASTO JA TERRAARIO
Kirjasto on tarkoitettu opiskeluun ja hiljaiseen työhön. Siellä ei oleilla, syödä, juoda, pelata korttia tms. Kirjaston ja terraarion tietokoneet ovat vain koulutyöskentelyä varten. Kirjasto toimii myös luokkatilana. Jos kirjastossa on oppitunti, oppilaiden tulee pyytää lupa tuntia pitävältä opettajalta siellä työskentelyyn.
RUOKAILU
Ruokailuun osallistutaan lukujärjestyksen mukaisesti. Ulkovaatteet ja reput jätetään niille varattuihin paikkoihin. Ruokalassa noudatetaan hyviä ruokailutapoja, esim. päähineet ja huput otetaan pois päästä ruokalassa. Puhelimen käyttö ruokailun aikana on kielletty.
POISSAOLOT JA MYÖHÄSTYMISET
Rehtori myöntää oppilaalle yli kolme päivää kestävän vapaan, luokanohjaaja yksittäiset tunnit sekä 1-3 koulupäivää. Lomaa anotaan koulun virallisella lomakkeella. Oppilaan sairastuessa huoltajan tulee ilmoittaa asiasta luokanohjaajalle ensimmäisenä sairaspäivänä. Jos oppilas sairastuu kesken koulupäivän, hänen tulee kysyä lupa poistumiseen terveydenhoitajalta, luokanohjaajalta tai muulta opettajalta. Aiheettomasta poissaolosta ja useammasta aiheettomasta myöhästymisestä seuraa rangaistus puuttumismallin käytänteiden mukaisesti.
KOULUN OMAISUUS
Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Oppilas on velvollinen korvaamaan tahallaan tai tuottamuksesta aiheuttamansa vahingon. Aiheutuneesta vahingosta on viipymättä ilmoitettava. Kouluyhteisön jäsenen on huolehdittava siitä, että koulu, sen omaisuus ja ympäristö säilyvät siisteinä.
KERHOT
Kerhojen toimintaa valvoo kunkin kerhon ohjaaja. Tilojen käytössä tulee koulun omat ja oppilaiden harrastustoiminnan käyttötarpeet asettaa etusijalle.
KOULUN TYÖRAUHA (Perusopetuslaki 29. ja 30. pykälä)
Oppilailla ja koulun henkilökunnalla on oikeus häiriöttömään työskentelyyn. Kouluyhteisön jäsenen tulee käyttäytyä asiallisesti, toiset huomioon ottaen ja toisia loukkaamatta. Kiusaaminen on kaikissa muodoissaan kielletty, sillä psyykkinen ja fyysinen koskemattomuus on jokaisen perusoikeus. Kiusaamisen estäminen on kaikkien asia. Kiusaamistapauksista on välittömästi ilmoitettava koulun henkilökunnalle.
ILMOITUKSET/JULISTEET
Ilmoitukset ja julisteet kiinnitetään ilmoitustauluille. Oppilaiden ilmoituksille on omat ilmoitustaulunsa ala-aulassa. Ilmoitukset eivät saa olla hyvien tapojen vastaisia. Koulun ulkopuolisista tilaisuuksista ilmoittamiseen on hankittava rehtorin lupa.
PÄIHTEET
Kouluyhteisön jäsen ei saa käyttää tupakkatuotteita tai esiintyä päihteiden tai huumeiden vaikutuksen alaisena kouluaikana, koulualueella tai sen välittömässä läheisyydessä eikä myöskään koulun järjestämässä tilaisuudessa tai oppitunneilla koulualueen ulkopuolella. Tupakointivälineiden, alkoholin, huumeiden tai muiden päihteiden tuominen kouluun on kiellettyä.
SÄÄNTÖJEN NOUDATTAMINEN JA RANGAISTUKSET
Koulun oikeus käyttää rankaisuvaltaa rajoittuu tapauksiin, jolloin rikkomus on tehty koulussa tai koulunkäyntiin välittömästi liittyvissä olosuhteissa kuten koulun käyttämällä alueella tai koulun järjestämässä tilaisuudessa. Koulun järjestyssäännöt ovat voimassa myös luokkaretkillä. Rangaistuksia määrättäessä noudatetaan perusopetusasetuksen 18. ja perusopetuslain 36. pykälää.
Niissä asioissa, joista ei järjestyssäännöissä erikseen määrätä, noudatetaan voimassa olevia muita peruskoulua koskevia säännöksiä ja määräyksiä.