3 Henkilöstö

Henkilöstöjohtaminen, osaamisen kehittäminen ja työhyvinvointi

Ennakoivalla henkilöstösuunnittelulla tarkoitus on varmistaa, että henkilöstön osaaminen, määrä, rakenne ja sijoittelu kaupunkiorganisaation tehtäviin vastaavat määriteltyä palvelutasoa, ennakoituja palvelutarve- ja toimintatapamuutoksia.

Opetushenkilöstön sisäinen siirtohalukkuus tarkistetaan aina ennen kuin virka laitetaan avoimeen hakuun. Rekrytoinneissa korostetaan tiimiosaamista, tieto- ja viestintätekniikan pedagogista osaamista sekä kehittämis- ja kehittymishalukkuutta.

Pysyvät tehtävät täytetään toistaiseksi voimassa olevilla työsuhteilla. Sijaisuudet järjestetään perusopetuksen ohjeiden mukaan.

Täydennyskoulutuksen suunnittelussa otetaan huomioon henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelmissa ja osaamiskartoituksissa esille tulleet tarpeet.

Rehtori vastaa työhyvinvointiin ja työsuojeluun liittyvien toimintamallien ja ohjeiden toimeenpanosta sekä aktiivisen aikaisen puuttumisen toimintamallin toteutumisesta.

Vuosittaiset työhyvinvointisuunnitelmat toimitetaan sähköpostilla työsuojeluvaltuutetulle. 

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet


Perehdyttäminen

Uusia työntekijöitä perehdytään Intro-perehdytysohjelman avulla, jos kyseessä on vakituiseen työsuhteeseen tullut henkilö tai pitemmän määräaikaisen työsuhteen aloittanut henkilö. Tästä perehdytyksestä vastaa rehtori. Lyhyisiin sijaisuuksiin tulevaa henkilöä perehdyttää apulaisjohtaja. 

Lyhyen sijaisuuden perehdytyksessä sijaiselle annetaan kirjallinen lyhyt, nopeasti omaksuttava pelastautumissuunnitelma, käydään läpi päivän ohjelma ja materiaalit ja varmistetaan, että sijainen tietää, mistä hän saatarvittaessa apua. Päivän päätteeksi pyritään vielä käymään päivä yhdessä läpi sijaisen kanssa. 

Sijaisuuksissa noudatetaan kaupungin ohjeistuksia. Alle päivän sijaisuuksia pyritään hoitamaan koulun sisäisillä järjestelyilla, mutta oman työn ohessa työskentely useamman päivän sijaisuuksissa pyritään välttämään. Silloin palkataan ulkopuolisia sijaisia, aina kun mahdollista.

Osaamisen kehittäminen

Henkilökunta osallistuu mahdollisuuksien mukaan koulutuksiin. Henkilöstöasioista tiedotetaan kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla (palaverit, neuvottelut, Wilma, sähköposti, O365 jne.).

Kehittämisssuunnitelmaa päivitetään kehityskeskustelussa. Kehityskeskustelut pidetään joka toinen vuosi tai kaikille halukkaille joka vuosi. 

Koulutuksen vuoksi tulevat sijaisuudet tehdään sisäisin järjestelyin joko otoina tai otuina.


Työhyvinvointi


Työhyvinvointiparina ja rehtorin tukena toimivat matemaattisten aineiden opettaja Johanna Kokkonen ja liikunnan ja terveystiedon opettaja Henri Raatikainen. Työhyvinvoinnin tasosta, kehittämisestä, ylläpidosta ja tulevaisuudenuskon ylläpitämisestä on kuitenkin yhtä lailla vastuussa jokainen työyhteisön jäsen. Henkilöstön kaupunkitason suppeahko työhyvinvointisuunnitelma valmistuu syksyn aikana. Kiristyvässä taloudellisessa tilanteessa ja oppilaiden haasteiden lisääntyessä rehtorin tuki ja koko työyhteisön panos ja vastuu sekä yhteisestä hyvinvoinnista koulun arjessa että työhyvinvointiin liittyvien asioiden suunnittelusta yhdessä työhyvinvointiparin kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Rehtorin täysi tuki jokaiselle henkilökunnan jäsenelle on itsestään selvä asia. Työntekijän ammatttitaitoon kuuluu ottaa asioita puheeksi, ottaa tukea vastaan ja tarvittaessa sitä hakea.
 

Äkillisen kriisin kohdatessa työntekijälle tarjotaan muutaman tunnin sisällä henkistä ensiapua (defusing), joka on vertaistukea kollegalta toiselle. Tämän keskustelun tarkoituksena on lievittää välittömästi tapahtuman aiheuttamaa stressireaktiota ja psyykkistä stressiä sekä palauttaa työkyky. Samalla kriisin kokenut voidaan ohjata varsinaiseen jälkipuintiin (debriefing), jonka toteuttaa työterveyshuollon ammattilainen. 
 
Työnantaja ja työntekijä yhdessä ylläpitävät ja kehittävät työhyvinvointia. Työhyvinvointi on enemmän kuin irralliset tapahtumat. Hyvinvointia edistävä toiminta on pitkäjänteistä ja arjessa tapahtuvaa sekä työn mielekkyyttä lisäävää. Pyrimme lisäämään positiivisen ajattelun henkeä muutosten keskellä. Työhyvinvoinnin tukemiseksi laaditaan vuosikalenteri, johon sijoitetaan koko vuoden varrelle suunnitellut tapahtumat ja arjen pienet teot.  

Työhyvinvointisuunnitelman laativat yhteistyössä työhyvinvointipari ja rehtori. Työhyvinvointisuunnitelma laaditaan sähköisesti lomakkeelle ja lähetetään työsuojeluvaltuutetulle syksyn aikana. 

Lukuvuoden alkupuolella opettajilta pyydetään ehdotuksia yhteisiin tekemisiin vuoden aikana. Tämä toteutetaan Forms-lomakkeella. Syksystä lähtien pyritään järjestämään kuukausittainen nyyttärihetki molempiin opettajainhuoneisiin päivän ensimmäisellä välitunnilla. Nyyttäripäivä on kuukauden ensimmäinen keskiviikko. Ajatuksena on, että tiimit vuorotellen ottavat nyyttärit vastuulleen. Tänä lukuvuonna henkilökunnalle on järjestetty mahdollisuus yhteisiin liikuntahetkiin keskiviikkoisin Maaningan urheilutalon liikuntasalissa henkilökunnalle varatulla vuorolla. Loppusyksystä järjestetään pikkujouluinen reissu Kuopioon. Keväällä pidetään yhteinen kesäkauden avaus. Ovet jätetään auki uusille ideoille ja työhyvinvointitempauksille. 

Osallisuus ja yhteisöllisyys
Jokaisen työntekijän mahdollisuutta osallistua koulun kehittämiseen parannetaan muuttamalla tiimirakennetta. Samalla pienehkön koulun henkilökunta pääsee kokemaan yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tiimejä vähennetään neljän sijaan kahteen; tiimejä on nyt yksi yläluokilla ja yksi alaluokilla.