5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Kodin ja koulun yhteistyö

Yhteydenpito ja tiedottaminen koteihin on tiivistä Wilman kautta sekä puhelimitse. Luokanopettajat ja -ohjaajat tapaavat huoltajia oppimiskeskusteluissa. Oppilaan yksilöllisen tarpeen mukaan järjestetään myös muita tapaamisia huoltajien kanssa. Kodin ja koulun yhteistyöhön kuuluvat vanhempainillat, joita järjestetään kaikille luokka-asteille syyslukukauden alussa. Lisäksi yhdeksäsluokkalaisten vanhemmille järjestetään yhteishakua koskeva vanhempainilta joulukuussa.

Myös joulu- ja kevätjuhlat kuuluvat kodin ja koulun yhteiseen juhlaperinteeseen. Lisäksi järjestetään muita tapahtumia, joihin perheet voivat osallistua. Näitä juhlia voivat järjestää esim. luokat tai ryhmät.
Vanhempainyhdistyksen toiminta on ollut vähäistä viime vuosina. Vanhempainyhdistyksen aktiivista toimintaa ollaan käynnistämässä tänä lukuvuonna uudelleen. 

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät


Yhteistyötä tehdään tiivisti nuorisotoimen sekä seurakunnan kanssa, joiden nuorisotyöntekijät järjestävät mm. välituntitoimintaa ja aamunavauksia koululla sekä osallistuvat esimerkiksi oppilaiden ryhmäyttämiseen. Lisäksi yhteistyötahoja ovat mm. kirjastotoimi, Maaningan 4H-yhdistys, Maaseutuammattiin-yhdistys, ampumaseura, Kalakukko Ry, asukasyhdistys, Maaningan Osuuspankki, paikalliset urheiluseurat, Riistanhoitoyhdistys, MLL, ortodoksinen seurakunta, Maaningan Martat, kansalaisopisto, Gideonit sekä Kantrifarmi. Paikallisten yritysten kanssa tehdään yhteistyötä, järjestetään yritysvierailuja ja oppilaat tekevät tet-harjoittelua yrityksissä. Tiivistä yhteistyötä (oppilaitosvierailut ja esittelyt) tehdään myös toisen asteen oppilaitosten kanssa.

Osallisuus ja yhteisöllisyys

Oppilaskunnan toiminta 

Maaninkajärven yhtenäiskoululla toimivat sekä alaluokkien että yläluokkien oppilaskunnat.  

Maaninkajärven koulun oppilaskunta luokilla 1-6

Alaluokkien oppilaskuntatoiminnan tavoitteena on edistää oppilaiden yhteistoimintaa, vaikutusmahdollisuuksia ja osallistumista oppilaita koskevissa asioissa.  

Jokaiselta alaluokalta valitaan oppilaskunnan edustajistoon yksi varsinainen jäsen ja hänelle myös henkilökohtainen varajäsen. Ensimmäisen luokan edustajat aloittavat toimintansa 1. luokan keväällä.  
Oppilaskunnan tärkein tehtävä on kuunnella ja kerätä koulun oppilaiden mielipiteitä ja ideoita koulun sekä opiskelun kehittämiseksi.  
 
Oppilaskunta järjestää myös erilaisia tapahtumia ja tempauksia.  

 Alaluokkalaiset osallistuvat myös Kuopion Lasten Parlamentin toimintaan. Lasten Parlamenttiin valitaan yksi 3. luokan ja yksi 4. luokan edustaja ja heille henkilökohtaiset varajäsenet. Toimikausi on 2 vuotta. Lasten Parlamentin kokoukset järjestetään Kuopiossa.  
Luokan edustajan tärkein tehtävä on tuoda luokan mielipiteitä esiin. Oppilaskunnalla on oma ilmoitustaulu ja palaute-/ idealaatikko. Oppilaskunta toivoo, että kaikki alaluokkien oppilaat seuraisivat tarkasti ilmoitustaulun asioita ja toisivat ideoita ja kehittämiskohteita oppilaskunnalle tiedoksi.  

 Alaluokkien oppilaskunta kokoontuu yleensä tiistaisin klo 12 välitunnilla. 

Toimintasuunnitelma lukuvuodeksi 2022-2023

  • Ilmoitustauluvastaavien valinta ja ilmoitustaulun huolellinen päivittäminen 
  • Palaute-/idealaatikko
  • Välituntidiscon järjestäminen  
  • Päivänavauksia keskusradiosta 
  • Yhteistyö vanhempainyhdistyksen kanssa 
  • Yhteistyö yläluokkien oppilaskunnan kanssa 
  • Yhteistyö Pulkonkosken ja Käärmelahden koulujen kanssa 

Maaninkajärven koulun oppilaskunta luokilla 7 – 9 

Oppilaskunta pyrkii parantamaan koulun ja oppilaiden viihtyvyyttä, sekä järjestämään toimintaa. Oppilaskunnassa kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa yhdessä muiden jäsenten kanssa. 

Luokkien edustajat kokoontuvat oppilaskunnan hallituksessa kaksi kertaa viikossa. Oppilaskuntaan valitaan vuosittain puheenjohtaja ja sihteeri, sekä uudet jäsenet 7- luokkalaisista. Alkaneena lukuvuonna olemme esitelleet oppilaskuntaa ja sen toimintaa uusille 7- luokkalaisille, valinneet äänestyksellä uudet jäsenet hallitukseen ja päättäneet yhdessä sohvien tarkastusvuorot jäsenten kesken. Tänä vuonna hallituksessa on 13 jäsentä. Puheenjohtajaksi on valittu Sabrina Minina ja sihteeriksi Tilly Tanninen. Oppilaskunnan vetäjänä toimii Nina Marjanen. 

Aikeenamme on järjestää sählyturnaus joulukuussa, ja alakoululle ulkodisko ja sen yhteydessä kahvio syys- ja kevätlukukaudella. Oppilaskunta järjestää tänä syksynä MOK- viikolla värikuulasodan yhteistyössä nuorisotoimen kanssa. Alkusyksyn aikana olemme pohtineet tulevia tapahtumia ja miettineet, miten yläluokkien alakäytävän viihtyvyyttä voisi parantaa. Olemme päättäneet sohvien tarkastusvuorot jäsenten kesken. Oppilaskunta on myös tänä syksynä laittanut Servicalle palautetta koskien ilmastoruokaviikkoa sekä oppilaiden syömättä jättämistä ruokalistan järjestyksen takia. 

Lisäksi oppilaskunta on kerännyt rahaa myymällä kakkutukun tuotteita. Oppilaskunta on myös lahjoittanut rahaa hyväntekeväisyyteen taksvärkin avulla, josta pieni osa jäi oppilaskunnan toiminnan hyväksi. Teemme yhteistyötä alaluokkien oppilaskunnan ja Kuopion kaupungin nuorisotoimen kanssa. 

Tukioppilastoiminta 

Koulussamme on tänä lukuvuonna seitsemän tukioppilasta. Tukioppilasohjaajina toimivat Tina Turic ja Maarit Tuomainen. Tukioppilaat on tänä lukuvuonna kouluttanut draamakasvattaja Anni Marin. Pyrimme pitämään viikoittain yhden välitunnin, jossa kokoonnumme suunnittelemaan ja valmistelemaan tulevaa toimintaa. Tukioppilaat ovat vuosittain mukana koulurauhan julistuksessa lukemalla Mannerheimin Lastensuojeluliiton julkaiseman tekstin. Teemme yhteistyötä paikallisen MLL:n jaoston kanssa, tukioppilaat voivat esimerkiksi olla mukana yhdistyksen järjestämissä tapahtumissa. Tukioppilaiden toimintaan kuuluvat syyslukukauden aikana seiskaluokkien ryhmäytykset, pukeutumisteemaviikko, pakohuone, kahvio, jouluradio, piparien koristelu sekä muu jouluohjelma. Kevätlukukaudella järjestetään "ei reppua- koulupäivä", ystävänpäivän ohjelmaa sekä pääsiäisenä suklaamunien etsintä. K9 –uutiset tehdään sekä syys- että kevätlukukaudelta. Maaliskuussa rekrytoidaan ja valitaan seuraavan lukuvuoden tukioppilaat. Toukokuussa koulutetaan uudet tukioppilaat.