5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

KOULUN JA KODIN YHTEISTYÖ 


T
austaa
Vanhempainilta järjestetään alkusyksystä luokan vanhemmille koululla. Opettajat tuntevat oppilaiden vanhemmat varsin hyvin. Oppimiskeskusteluiden myötä kaikki opettajat tapaavat oppilaidensa huoltajia lukuvuoden aikana (ainakin toista huoltajaa).

Yhteistyömuodot
Koulussamme käytössä olevia yhteistyömuotoja ovat Wilma, sähköposti, puhelin, oppilashuoltotyöryhmät (johon vanhemmat voivat halutessaan osallistua lapsensa asioissa), HOPS- ja HOJKS -keskustelut, muut oppilaspalaverit, vanhempainillat, vanhempainvartit (luokka- ja opettajakohtaisesti tarvittaessa) ja oppimiskeskustelut. Vapaamuotoista toimintaa ovat mm. luokkaretkien järjestäminen ja muut retket sekä vanhempainyhdistyksen tilaisuudet. Vanhempainyhdistys järjestää oppilaille ja vanhemmille yhteistoimintaillan syyslukukaudella 2022. Joulujuhla järjestetään koulun salissa joulukuussa 2022. Keväällä koulujen päätöspäivänä kutsutaan lähtevien 6.luokkalaisten vanhemmat kevätlaulajaisiin.

Vuorovaikutus
Nykyiset yhteistyökäytänteet ja -tilanteet tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia tasavertaiseen vuoropuheluun huoltajien kanssa.
Vanhemmilla on halutessaan mahdollisuus verkottua keskenään, koulullamme on toimiva vanhempainyhdistys Kurppis ry sekä luokilla luokka(retki)toimikunnat. Vanhempainyhdistys Kurppis haluaa myös tietoisesti toimia keskustelukanavana vanhemmille koulun asioissa. Yhdistyksen kautta voi tuoda asioita opettajien käsiteltäväksi ja päinvastoin opettajakunta voi tuoda kysymyksiä vanhempien keskusteltavaksi. Kurppis voi toteuttaa myös mielipidekyselyitä tarvittaessa. Vanhempainyhdistyksen kokouksiin osallistuu tarvittaessa myös opettajakunnan edustaja.

Kaikki oppilaat hyötyvät tiiviistä yhteistyöstä. Opettajat toivovat aktiivisuutta myös kodin puolelta. Kun koulukuulumisia kysellään myös kodin suunnasta syntyy vuoropuhelua, jossa aloite keskusteluihin syntyy tilanteen mukaan luontevasti kodin tai koulun aloitteesta. 

Yhteistyön arviointi
Huoltajat voivat antaa halutessaan palautetta koulun ja oppilaan oman luokan toiminnasta luokanopettajalle tai rehtorille. Lisäksi lukuvuosittain on pyritty toteuttamaan huoltajille koulun toimintaa koskeva kysely, joko koko kaupungin tasolla toteutettu tai koulun omana kyselynä. Opettajat arvioivat koti -koulu yhteistyön toimivuutta käymällä läpi kyselyjen vastaukset sekä arvioimalla toimintaa vuosisuunnitelman arvioinnin yhteydessä. Käytännön arviointia toteutetaan läpi lukuvuoden esimerkiksi keskustelemalla aiheesta opettajien kokouksissa.

Tiivistetysti yhteistyösuunnitelma löytyy koulukohtaisen opetussuunnitelman linkistä
Kurkimäen koulun "Kodin ja koulun yhteistyösuunnitelma"


Tavoitteet yhteistyörakenteiden eri tasoille lv. 2022-2023
Yhteistyörakenteet tavoitteineen:
Oppilaan taso : Henkilökohtainen viestintä lapsesta opettajalta perheelle ja toisin päin.
Luokan taso : Wilman aktiivinen käyttö ja koti-kouluviestintä. Aktiiviset luokkatoimikunnat.
Koulun taso : Yhteistyö aktiivista ja luontevaa, esim. yhteiset juhlat ja tilaisuudet. Pidetään arvossa henkilökohtaisten kontaktien määrää vanhempien ja opettajien välillä. Tavoitteena, että 100 % perheistä on tuttuja opettajalle, ainakin toisen huoltajan osalta.

Vanhempainillat ja tapaamiset / suunnitelma lv. 2022-2023
- alkusyksystä koulullamme on luokkakohtaiset vanhempainillat niin, että luokilla 1-2, 3-4, sekä 5-6 omat osiot. 
- luokkatoimikuntien valitseminen. Luokkatoimikuntien perustaminen alkuluokilla. Ylemmillä luokilla luokkatoimikunta keskittyy pääasiassa luokkaretkijärjestelyihin, mutta voivat halutessaan järjestää ko. luokan yhteistä toimintaakin


OPPILAIDEN OSALLISUUS


Oppilaskunta
Koulussamme toimii oppilaskunta, joka valitaan aina syksyisin. Jokaiselta luokalta on oppilaskunnassa yksi edustaja sekä varaedustaja. Oppilaskunnan vastuuopettajina toimivat lukuvuonna 2022-2023 Susanna Sivenius ja Eija Niskanen. Oppilaskunta kokoontuu keskimäärin kerran kuukaudessa. Oppilaskunta on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa kouluvuoden tapahtumia, mm. oppilaskunnan vaalit, erilaisia teemaviikkoja ja kaveritoimintaa. Oppilaskunta ottaa myös vastaan ehdotuksia ja toimintaideoita, näin kaikilla oppilailla on mahdollisuus vaikuttaa oman koulun asioihin.

Kummitoiminta
Viidennen luokan oppilaat toimivat ensimmäisen luokan oppilaiden koulukummeina, kuudesluokkalaiset ovat toisen luokan oppilaiden kummeja. Kummitoimintatunteja toteutetaan noin 1-4 kertaa kuukaudessa.


Kiusaamisen ehkäiseminen
Koulussamme keskustellaan säännöllisesti kiusaamisesta ja sen ehkäisykeinoista oman opettajan johdolla. Pienet erimielisyydet ja yksittäiset kiusaamiset selvitetään oman opettajan johdolla. Jos kiusaamistilanne vaatii suurempia selvittelyitä, viedään tapaus kaveritiimiin.  Kaveritiimissä osallisia jututetaan ja keskusteluista laaditaan kaveritiimin muistio, joka toimii ns. kaverisopimuksena. Sovittuja asioita seurataan ja kokoonnutaan myöhemmin yhdessä seurantakeskusteluun. Myös oppilashuollon jäseniä (kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja) voi tarvittaessa pyytää mukaan käsittelyihin. Kuraattorin kanssa voi sopia myös luokkaan ns. kaveritunteja, joissa käsitellään kaveritaitoja ja kiusaamisen ennaltaehkäisyä. 

Kurkimäen koulun kiusaamisen vastainen suunnitelma


MUUT KUMPPANUUDET JA SIDOSRYHMÄYHTEISTYÖ
Koulun yhteistyö tärkeimpien sidosryhmien kanssa:

Vanhempainyhdistys
Opettajien edustaja osallistuu tarvittaessa vanhempainyhdistyksen kokouksiin. Opettajat osallistuvat yhdistyksen toimintaan mm. seuraavilla tavoilla
- kouluaikana tapahtuva toiminta
- auttavat tiedottamaan yhdistyksen järjestämistä tapahtumista, esimerkiksi discot ja myyjäiset.
- Lisäksi vanhempainyhdistyksen hankinnat kohdistetaan vuosittain oppilaiden terveyttä, hyvinvointia ja oppimista edistäviin kohteisiin.

Srk
Seurakunta järjestää kirkkovuoteen liittyviä juhlia/tapahtumia, kuten syyskirkko, adventtihartaus, pääsiäishartaus ja kevätkirkko. Seurakunnan koulutyön yhdyshenkilön kautta on saatavissa erilaisia yhteistyömuotoja ja vierailuja uskontotuntitilanteisiin. 

Kuopion kaupungin kirjasto 
Luokat käyttävät Kurkimäen kirjastoa aktiivisesti. Jokaiselle luokalle on varattu oma kirjastotuntinsa. 
Lukuvuonna 2022-2023 koko koulun oppilaita kannustetaan suorittamaan lukudiplomit. Kirjaston henkilökunta tulee esittelemään uutta lukudiplomia kaikkiin luokkiin. Kirjasto auttaa myös keräämään esim. valmiita kirjalaatikoita diplomin suorittamista varten. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään luokissa myös kirjavinkkausta. 

Poliisi ja pelastusviranomaiset 
Yhteistyö määräytyy pitkälti ko. viranomaisten mahdollisuuksista vierailla koululla. 
Poliisi yhteistyössä esim. selvittelyä vaativissa tapauksissa. 
 
Kyläyhdistys, Kurkimäen eri seurat 
Yhteistyön muodot tilanteiden mukaan vaihtelevia. 

Yksittäisten tahojen, vierailujen, vierailijoiden ja tapahtumien osalta yhteistyö tapahtuu koulumme taholta kulloinkin nimetyn yhteysopettajan omien tiimienkautta. 

6.9.2022 Susanna
7.9.2022 J-M

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä