1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Perusopetuksen vastuualueen lukuvuositavoitteet määritellään opetusjohtajan ja palvelualuejohtajan välisissä neuvotteluissa sekä tämän jälkeen perusopetuksen johtotiimissä ja rehtorikokouksissa. Vuosittain valitaan 1 - 2 kaupunkitasoista kehittämiskohdetta ja vähintään yksi koulukohtainen kehittämiskohde.

Kaikilla johtamisen tasoilla käydään vuosittain kehityskeskustelut kaupungin linjausten mukaisesti. Johtamista kehitetään ja tuetaan pitkäjänteisellä johtamisosaamiskoulutuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut).

Suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan, yt- ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään ja henkilöstö perehdytetään siihen.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Sari Kokkonen 044 718 4018

Juankosken koulu

Ns. Retu-ryhmä kokoontuu viikottain päivittämään seuraavan viikon tapahtumia ja muita ajankohtaisia asioita. Tähä ryhmään kuuluvat rehtorin lisäksi apulaisrehtori Risto Smolander, lukion ja yläkoulun opinto-ohjaajat Seija Pennanen ja Satu Tuppurainen, lehtori Sanna Toivanen ja koulusihteeri Tarja Hiltunen. Tämän lisäksi retu-ryhmä kokoontuu kolmen viikon välein suunnittelukokoukseen. Tällöin suunnitellaan laajemmin lukuvuoden toimintaa ja keskustellaan ajankohtaisista kysymyksistä.

Opettajat kuuluvat ainetiimeihin, jotka itsenäisesti päättävät heille myönnetyistä tarvike- ja koulutusrahoista.

Jokainen opettaja kuuluu vähintään yhteen työryhmään, jotka lukuvuonna 2016-2017 ovat

  • Tvt-pedagogiikka
  • Liikkuva koulu (välituntitoiminta, liikuntateemapäivät)
  • Kansainvälisyys
  • KiVa (teemapäivät)
  • Kimalle (koulun juhlat, teemapäivät)
  • Viestintä (pedanet, vuosikertomus, media)

Työryhmät valitsevat keskuudestaan puheenjohtajan ja tekevät itselleen toimintasuunnitelman.

Opettajat ja muu henkilökunta kokoontuu kerran viikossa välituntipalaveriin.

Noin kolmen viikon välein on opettajien aamukokous, joissa käsitellään eri teemoja.

Henkilökunnan käsikirja päivitetään ja jaetaan kaikille opettajille. Käsikirjaa päivitetään ja täydennetään tarvittaessa myös lukuvuoden aikana.