Yhdistys organisaationa

Yhdistys

Koulutuksen ensimmäisessä osiossa tutustutaan yhdistykseen organisaationa ja saadaan yleiskuva yhdistoiminnan historiasta, yhdistysten rakenteesta ja toiminnan mallista. 


Materiaalit ja tehtävä

Lue ja tutustu materiaaleihin:
Yhdistyksen avaimet - oppaan luku 1. Yhdistys
Linkki: Luku 1. Yhdistys
Yhdistystoiminnan historia ja rakenteet - diasarja
Yhdistyksen säännöt toiminnan perustana - osio

Tehtävänä on rakentaa tai päivittää yhdistyksen säännöt.
Ohjeistus ja tehtävän palautuskansio löytyvät Sääntöjen rakennus - tehtävästä.

Yhdistystä kuvaavat perustermit

Tässä koulutuksessa puhutaan yhdistyksistä erityisesti yhdistys - termiä käyttäen. Riippuen toimintakentästä käytetään usein myös termiä "järjestö". Useamman yhdistyksen muodostamista isommista organisaatioista käytetään usein termiä "kattojärjestö" tai "liitto". Alla olevassa kuvassa näkyy kuinka keskusjärjestö/ liitto koostuu useammasta paikallisyhdistyksestä, joihin puolestaan jäsenet kuuluvat.

Lisäksi on hyvä tietää, että yhdistysten hallituksia voidaan kutsua myös johtokunniksi tai toimikunniksi toimintakentästä riippuen. 

Yhdistyksen säännöt toiminnan perustana

Säännöt ovat perusta, jolle yhdistyksen toiminta rakentuu. Niiden tarkoitus on turvata toiminnan ja perustehtävän toteutumista. Yhdistyksen säännöt on hyvä rakentaa ja päivittää yhdessä jäsenten kanssa. Yhdessä kirjatut toimintaperiaatteet, arvot ja pelisäännöt auttavat jäseniä toimimaan niiden mukaan ja kunnioittamaan niitä. Yhdistyksillä on Suomessa sisäinen toimintavapaus. Sillä tarkoitetaan, että yhdistyksillä on oikeus itse laatia omat sääntönsä ja päättää omasta sisäisestä toiminnastaan. Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta eivät kuitenkaan saa olla lain tai hyvien tapojen vastaista.

Sääntöjen sekä yhdistystoimintaa säätelevien lakien tarkoitus on turvata hyvä yhdistyskäytäntö. Hyvän yhdistyskäytännön perusteina ovat demokratia, jäsenten tasavertaisuus ja avoimuus. Koska yhdistystoiminta on varsin monimuotoista, ei kaikkiin tilanteisiin löydy valmista ratkaisua hyvistä säännöistä ja lakiasetuksista huolimatta. Sen vuoksi soveltaminen, terveen järjen käyttö ja ohjeiden tarkistaminen aika ajoin on sallittua ja toivottavaa. Näissäkin tilanteissa täytyy ratkaisujen perustua demokratiaan sekä jäsenten tasavertaisuuteen.

Sääntöjen valmistelu

Sääntöjen valmistelua aloitellessa on hyvä tutustua Patentti- ja rekisterihallituksen kotisivuihin: http://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistyslaki.html. Sieltä löytyy ohjeet sääntöjä koskevista määräyksistä sekä erilaisia mallisääntöjä. Yhdistys voi valita tarkoitukseensa sopivan sääntömallin ja täydentää sen omien tietojensa mukaan. Yhdistyslaki määrittää yhdistystoiminnan yleiset säännöt ja periaatteet. Se ei määrää, mitä yhdistyksen pitää tehdä, mutta se määrää, miten yhdistyksen pitää toimia, jotta yhdistyksen jäsenten demokraattiset oikeudet toteutuvat.

Yhdistyksen jäsenen on hyvä tuntea yhdistyslakia ja oman yhdistyksensä sääntöjä ainakin sen verran, että tietää omat oikeutensa ja velvollisuutensa sekä pystyy valvomaan, että yhdistyksen kokouksissa toimitaan yhdistyslain ja yhdistyksen sääntöjen mukaan.

Yhdistyslakiin voit tutustua esimerkiksi osoitteessa: www.finlex.fi

Yhdistyslaissa on määritelty mm:

  • millaisia yhdistyksiä on laillista perustaa
  • mitä asioita yhdistyksen säännöissä pitää olla
  • mitkä ovat yhdistyksen jäsenten oikeudet ja velvollisuudet
  • yhdistyksen päätösvalta ja päätöksenteko
  • äänestykset ja vaalit