Työelämässä oppiminen

Työelämässä oppiminen (TEO)

Ennen työelämässä oppimisen jaksoa

- Oppilaitoksen teo-koordinaattorit hankkivat paikat opiskelijoille ja opettajat jakavat koululla paikat opiskelijoille.

- Opiskelija ottaa yhteyttä työpaikkaan, hän sopii jakson aloituksesta ja käytännön asioista.

- Opiskelija tekee tarvittavat valmistelut ennen jaksoa, esimerkiksi hankkii varmennekortin.

- Ohjaava opettaja tekee opiskelijalle koulutussopimuksen. Sopimuksia tehdään kaksi kappaletta, toinen jää työpaikalle ja toinen koululle. Sopimuksen liitteeksi tulostetaan vakuutusliite. 

- Opiskelijan mukaan annetaan kirje työpaikalle, työvuorotaulukko, ruokarahahakemus ja jakson tavoitteet eli ammattitaitovaatimukset.


Jakson aikana

- Ohjaava opettaja tulee ensimmäiselle ohjauskäynnille sopimuksen mukaan, ohjauskäynti sovitaan usein opiskelijan kautta. Ohjaavan opettajan yhteystiedot löytyvät opiskelijan mukana tulleesta kirjeestä.

- Opiskelija kirjoittaa jakson aikana Wilman päiväkirjaa opettajalle. Tämä on opiskelijan ja opettajan välinen kanava yhteydenpitoon. Opiskelija kirjoittaa sinne oppimiskokemuksistaan jakson aikana.

- Opiskelija työskentelee jakson ammattitaitovaatimusten mukaisesti.

- Opiskelija tekee työelämässä oppimisen jakson, jonka jälkeen osoittaa osaamisensa
näytössä. Sama ohjaaja ohjaa TEO-jakson ja ottaa näytön vastaan. Näyttöön voi siirtyä, kun tarvittava osaaminen on hankittu.

- Opiskelija tekee näytön suunnitelman ja palauttaa sen opettajalle kaksi viikkoa ennen näyttöä hyväksyttäväksi. Opiskelija tulostaa näytön suunnitelman myös ohjaajalle. 

- Ohjaava opettaja tulee näytön jälkeen arviointitilaisuuteen.

- Opiskelijalle annetaan mahdollisuus itsearviointiin. Opiskelijalla ei kuitenkaan ole velvoitetta arvioida omaa osaamistaan. Opiskelijaa kannustetaan kuitenkin osallistumaan arviointikeskusteluun.

- Arviointikeskustelun jälkeen työelämän edustaja ja opettaja päättävät näytön arvosanan, opiskelija ei ole tässä läsnä.

- Ohjaaja allekirjoittaa työvuorotaulukon ja antaa sen arvioinnissa opettajalle. Halutessaan työpaikka voi ottaa kopion työvuorotaulukosta.

- Jos jakson aikana herää kysymyksiä esimerkiksi jakson tavoitteista tai arvioinnista, niin olkaa herkästi yhteydessä ohjaavaan opettajaan.


Jakson jälkeen

- Opiskelija voi pyytää arvioinnin tarkistamista 14 päivän kuluessa siitä, kun hän on saanut arvosanan tietoonsa.

- Opettaja kirjaa näytön arvosanan Wilmaan. 

- Opiskelija palauttaa ruokarahahakemuksen koululle (liitteeksi työvuorotaulukko).

Työelämässä oppiminen on yhteistyötä

Työelämässä oppimisen järjestäminen on yhteistyötä, jossa mukana ovat opiskelija, opettaja, työpaikkaohjaaja ja koko työyhteisö. Työpaikan esimies on avainasemassa oppimismahdollisuuksien varmistajana mm. opiskelijan työtehtävien ja ohjauksen varmistamisessa.

Eri osapuolten tehtävät TEO-jaksolla:



Lähde: ohjaan.fi