Vinkkejä

Kuvituskuva

Pieniä vinkkejä verkko-opetuksen järjestämiseen

Esittelyt: 

Opiskelija kokee opettajan helpommin lähestyttäväksi, jos opettaja kertoo itsestään jotain henkilökohtaista esittäytymisen yhteydessä (esim. jotain harrastuksista).  Tässä voi myös pohtia opettajan roolia: oletko ohjaaja vai kokeeko opiskelija sinut henkilön kautta, jolloin suhde on tasavertaisempi. Opiskelijoiden
esittäytyminen auttaa ohjaajaa näkemään heidät yksilöinä. 

Linkitys aikaisempaan osaamiseen:

On todettu, että opiskelijan aikaisemmat tiedot ja taidot vaikuttavat hänen tapaansa havaita ja jäsentää ympäröivää todellisuutta. On hyvä, että verkko-opinnon alussa aihealue ankkuroidaan opiskelijan aikaisempaan tietoon ja taitoon. Alkuun kannattaa laittaa tehtäviä, jotka herättävät opiskelijan pohtimaan: "Mitä minä tiedän jo aiheesta?"

Tässä voi käyttää aktivoivia kysymyksiä, jotka ohjaavat opinnon aiheeseen: luonteeltaan ajattelua herättäviä, ei niinkään tietämystä mittaavia.

Kysymykset: 

Kanavoi verkko-opintoasi koskevat kysymykset oppimisalustan keskustelualueelle tai viestiseinälle ja opintoihin yleisesti liittyvä keskustelu esim. Teamsiin tai Wilmaan.

Opiskelijalle vapautta: 

Opiskelijalle kannattaa antaa myös mahdollisuus näyttää osaamistaan itse valitsemiensa digityökalujen avulla, esimerkiksi tuottamalla videon tai kirjoittamalla blogin. 

Keskustelutehtävät

Keskustelutehtävät jäävät usein vähän hiljaisiksi ja opiskelijoiden osallistuminen voi olla vähäistä tai pintapuolista. Tätä voi piristää laittamalla materiaalia, jonka pohjalta keskustelu käydään ja antamalla selkeät ohjeet keskusteluun. Myös roolileikit voivat piristää keskustelua.

Pienryhmät

Yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta voi edistää jakamalla opiskelijat pienryhmiin, jolloin opiskelijat ottavat enemmän vastuuta yhteisistä oppimistehtävistä ja saavat vertaistukea helpommin kuin isossa ryhmässä. Pienryhmässä kasvaa "Me-henki". Ryhmiin tai tiimeihin jakamisen voi tehdä monella eri tapaa: esim. aakkosjärjestyksessä tai jos tuntee opiskelijat, voi tätä hyödyntää ryhmien teossa. Kaveriporukat on kanssa yksi vaihtoehto mutta se ei aina toimi.

Lähde: Verkko-oppimisen käsikirja Tuija Marstio 2018


Verkkokurssilla oppimista edistävät ja estävät tekijät
Verkkokurssin toteuttaminen
Pääsivulle


 

Kuvituskuva