5.3.1 Kasvatuskeskustelu vai jälki-istunto?*

Kasvatuskeskustelut ja kurinpidolliset keinot

Kurinpidollisia keinoja ovat perusopetuslain mukaan jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen. Opetusta häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka koulun tilaisuudesta. Lisäksi työrauhan turvaamiseksi oppilaan oikeus osallistua opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen oppilaan tai muun henkilön turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi.

Oppilaan oikeusturva kurinpidossa

Kurinpitokeinojen käytön tulee perustua asiallisiin, yleisesti hyväksyttäviin ja objektiivisiin syihin. Samanlaisista teoista tulee tekijästä riippumatta määrätä samanlainen seuraamus, kuitenkin siten, että tekojen toistuminen voidaan ottaa huomioon raskauttavana tekijänä. Kurinpitoseuraamusten tulee olla suhteessa tekoon. Myös oppilaan ikä ja kehitysvaihe otetaan huomioon. Kurinpidollisia keinoja ei saa käyttää oppilaita häpäisevällä tai loukkaavalla tavalla.

Tiedottaminen ja perehdytys

Lukuvuosittain varmistetaan, että koulun henkilökunnalla ja oppilailla on ajantasaiset tiedot kasvatuskeskustelusta ja kurinpidollisten toimivaltuuksien käyttämisestä. Uusi opettaja perehdytetään käytänteisiin heti töiden alettua. Huoltajille tiedotetaan käytänteistä Wilman kautta. Tiedot löytyvät koulumme kotisivuilta kurinpitosuunnitelmasta. Koulun yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä (KOR) seuraa ja arvioi käytänteiden toteutumista ja vaikuttavuutta.