5.1.1 Paikalliset lisäykset ja näkökulmat*

Yhteinen vastuu ja huolenpito

Yhteinen vastuu koulupäivästä

Kasvatustyö ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluvat jokaiselle koulun aikuiselle tehtävästä riippumatta. Koulun toiminnan tavoitteena on oppivelvollisuuden suorittaminen hyvässä ja turvallisessa kouluympäristössä. Koulun arvojen mukaan toimiminen ja arvostava yhteistyö eri toimijoiden (Jyväskylän kaupunki ja huoltajat) kautta edesauttavat hyvän ja turvallisen koulupäivän toteutumista.

Koulun turvallisuudesta vastaa rehtori, joka huolehtii turvallisuussuunnitelman tekemisestä. Suunnitelman toteutumiseen, arviointiin ja kehittämiseen osallistuu koko työyhteisö. Oppilaita, huoltajia ja koulun muuta henkilökuntaa osallistetaan turvallisuusasioissa tarpeen mukaan. Turvallisuusharjoituksia tehdään säännöllisesti. Uudet henkilökunnan jäsenet ja oppilaat perehdytetään toimintaan. Turvallisuussuunnitelma sisältää muun muassa toimintaohjeet erilaisiin pelastautumis- ja suojautumiskäytänteisiin. Koulualueella asiaton oleskelu koulun toiminta-aikaan on kiellettyä, ja koululla asioivien henkilöllisyys tarkistetaan tarvittaessa.

Koulun järjestyssäännöt päivitetään vuosittain. Oppilaiden osallisuus varmistetaan suunnitteluvaiheessa koululla yhteisesti sovitun tavan mukaisesti, esimerkiksi oppilaskunnan kanssa yhteistyötä tehden Jyväskylän kaupungin Osallisuuden polun mukaisesti. Järjestyssääntöjen hyväksymisen jälkeen ne tiedotetaan oppilaille ja huoltajille.

Koulutyön käytännön järjestämisessä huolehditaan, että ratkaisut tukevat kasvatuksen ja opetuksen tavoitteiden saavuttamista ja edistävät perusopetuksen yhtenäisyyttä rakentavaa toimintakulttuuria. Kaikkien tässä käsiteltävien asioiden osalta koulukohtaiset ratkaisut, työn- ja vastuunjako sekä muu käytännön toteutus täsmennetään koulun lukuvuosisuunnitelmassa opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti.

Turvallisuuden ja hyvinvoinnin lähtökohtana on yhteinen vastuu ja huolenpito jokaisen hyvästä ja turvallisesta koulupäivästä. Koulutyön järjestämisessä otetaan huomioon kaikkien oppilaiden tarpeet, edellytykset ja vahvuudet. Huoltajien ja muiden tahojen kanssa tehtävä yhteistyö tukee tässä onnistumista.

Kouluun kiinnittyminen ja poissaolojen ehkäiseminen

Kuten kaikissa muissakin Jyväskylän perusopetuksen kouluissa myös Jyväskylän kristillisessä koulussa on otettu 1.8.2022 käyttöön koulupoissaoloja ennaltaehkäisevä ja poissaoloihin puuttumisen malli. 
Yhtenäinen toimintamalli kohtelee oppilaita tasavertaisesti ja on myös huoltajien näkökulmasta systemaattinen. Mallin tavoitteena on ennaltaehkäistä koulupoissaoloja, tukea kouluun kiinnittymistä ja tehostaa varhaista puuttumista poissaoloihin siten, että koulupudokkuuden riski vähenee. Pääpaino on ennaltaehkäisevässä, kouluun kiinnittymistä tukevassa toiminnassa. 

Ennaltaehkäisevä toiminta tukee oppilaiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Kouluun kiinnittymistä tuetaaan läpi lukuvuoden jatkuvalla ryhmäytymisellä, tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamisella, oppilaan yksilöllisellä kohtaamisella sekä positiviisen palautteen antamisella. Vuorovaikutteinen yhteistyö kodin ja koulun välillä on ensiarvoisen tärkeää. 

Luokanopettaja tai luokanohjaaja puuttuu ja selvittää heti oppilaan ja huoltajan kanssa luvattomat tai selvittämättömät poissaolot, toistuvat ja pitkäkestoiset poissaolot, toistuvat poissaolot samasta oppiaineesta tai tietyiltä viikonpäiviltä, toistuvat myöhästymiset sekä poistumisen kesken oppitunnin tai koulupäivän. On tärkeää tiedostaa, että luvallisetkin poissaolot voivat kumuloituessaan vaikuttaa oppimisen edistymiseen ja kouluun kiinnit
tymiseen negatiivisesti. 

Luokanohjaaja tai luokanopettaja ottaa asian puheeksi oppilaan ja huoltajan kanssa heti, kun huoli herää tai viimeistään silloin, kun oppilaalle kertyy poissaolotunteja alimman huolirajan mukaisesti. Yhdessä huoltajan kanssa sovitaan tukitoimista ja seurannasta sekä tarvittaessa konsultoidaan oppilashuollon ja terveydenhuollon asiantuntijoita. Mikäli poissaoloja kertyy edelleen ja seuraavat mallin mukaiset huolirajat ylittyvät, pohditaan tapauskohtaisesti, mitä tukitoimia, seurantaa ja monialaista yhteistyötä oppilaan tueksi tarvitaan. Tarvittaessa oppilashuoltopalaveria varten konsultoidaan ja kutsutaan koulun ulkopuolisia toimijoita. Jos tilanne ei tehostetuista toimista huolimatta parane, tehdään sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto tuen tarpeen arvioimiseksi tai lastensuojeluilmoitus.