Pääsiäinen

PÄÄSIÄISPAJAT

PAJAT (Kesto jokaisella pajalla noin 35min)
Ulkopaja: laskemista ja liikkumista
Sisäpaja: äidinkieltä ja ohjelmointia
Sisäpaja: pääsiäisaskartelua


LASKEMISTA JA LIIKUNTAA (ulkona)

MUNIEN RYÖSTÖ JA KERTOLASKUT

Leikkialueen kulmissa on tyhjät munakorit. Leikkijät jaetaan neljään joukkueeseen. He lähtevät hakemaan omaan koriinsa munia (kolmenvärisiä siniset, keltaiset ja valkoiset pääsiäismunien muovisisukset) . Kerrallaan saa hakea vain yhden munan. Munia saa hakea keskellä olevasta kasasta tai ryöstää munia myös muiden joukkueiden pesistä.



Pelin loputtua. Oppilaat järjestävät siniset, keltaiset ja valkoiset munat omiksi jonoikseen. Oppilaille kerrotaan, että oranssimuna on 10p, sininen muna on 5p ja kirkasmuna on 2p. Oppilaat tekevät omista munajonoistaan kertolaskut ja tarkistavat vielä niiden vastaukset joko kahden voimalla 2,4,6,8,10 jne., viiden voimalla 5, 10, 15, 20, 25 jne., tai kymmenen voimalla 10, 20, 30, 40, 50 jne. Lopuksi lasketaan yhteen saadut pisteet.



Miten pisteytys muuttuu, jos vaihdetaankin, että oranssimuna on 2p, sininen 10p ja kirkas 5p?

MUNAN KULJETUS VIESTI

Kuljetetaan pääsiäismunia (pääsiäismunien muovisisukset) tietyn matkan ympäri niin, että ensimmäisellä kierroksella muna kulkee käden päällä, toisella kierroksella päänpäällä ja kolmannella kierroksella polvien välissä. Jokainen joukkueen jäsen tekee siis kaikki edellä mainitut kuljetukset. Lopuksi keksittiin ja kokeiltiin erilaisia tapoja kuljettaa munia.



MUNAT OMAAN KORIIN
Munien jako
Kaikki munat tuodaan pelialueen keskelle. Tehdään kaksi joukkuetta. Molemmilla joukkueilla on omat munakorit. Aluksi oppilaat jakavat munat tasan molempiin koreihin. Yhdessä ryhmässä toiset laskivat yksitellen, toiset hyödynsivät viiden voimaa. Keskustelimme tästä kumpi tapa oli nopeampi ja kummassa tulee todennäköisemmin vähemmän virheitä. Toisessa ryhmässä annoin ohjeeksi, että munat pitää jakaa tasan, mutta niitä ei saa jakaa yksitellen. Molemmat ryhmät hyödynsivät viiden voimaa jakaessaan.

MUNAN RYÖSTÖ

Pelialueena on suorakulmion muotoinen alue, jonka keskiviiva on merkitty, lisäksi päätyrajoilla on kummankin joukkueen munakorit ja niiden ympärille on tehty kartioista alue, jossa ei saa vartioida. Pelaajat yrittävät hakea vastustaja joukkueen korista itselleen munia ja samalla suojella omaa munakoriaan. Mikäli pelaaja ylittää keskiviivan, hänet voidaan ottaa kiinni koskettamalla. Tuolloin joutuu palaamaan takaisin omalle puolelle. Mikäli pelaaja pääsee vastustajan munakorille, hän saa ottaa sieltä yhden munan ja tuoda sen rajojen ulkopuolella turvassa omaan munakoriin.


MUNA, TIPU, PUPU -LEIKKI

Suorakulmion muotoisen pelialueen päädyt ovat turvat sekä keskellä on keskiviiva. Oppilaat on jaettu aluksi kahteen joukkueeseen. He ovat rivissä keskiviivan läheisyydessä omilla pelialueillaan. Opettajan merkistä jokkue yhdessä valitsee ovatko he pupuja, tipuja vai munia. Opettajan merkistä (pillin vihellys) molemmat joukkueet näyttävät oman valintansa. Pupuilla kädet on ylhäällä pitkinä korvina, tipuilla kädet muodostavat suun eteen nokan ja muna on kyykyssä pienenä keränä. Pupu on suurempi kuin tipu, joten pupu voittaa tipun. Tipun nokka rikkoo munan kuoren, joten tipu voittaa munan. Muna pyörii nopeammin kuin pupu, joten muna voittaa pupun. Mikäli molemmat joukkueet ovat valinneet saman. Tehdään uudet valinnat. Opettajan merkistä (pillin vihellys) voittajajoukkue lähtee jahtaamaan, hävinneitä. Mikäli hävinnyt ehtii oman puolen päätyrajalle turvaan, hän jää edelleen omalle puolelleen, mutta mikäli hänet saadaan kiinni, vaihtaa hän puolta.
(Idea saatu openideat -blogista)





ÄIDINKIELTÄ JA OHJELMOINTIA

PÄÄSIÄISTARINA

Luettiin pääsiäsitarina (löytyy open ideat blogista) ja keskusteltiin pääsiäisen tavoista ja perinteistä, kuten munien piilotuksesta ja maalaamisesta.

PAPUPATA

Kaksi oppilasta menee ulos luokasta. Sillä aikaa luokassa olijat päättävät, jonkin pääsiäiseen liittyvän sanan, kuten esimerkiksi mämmi. Ulkopuolella olevat oppilaat tulevat luokkaan ja koittavat päätellä mikä on se sana mistä luokassa olijat puhuvat, mutta korvaavat kyseisen sanan aina sanalla papupata. Esimerkiksi Pääsiäisenä syömme papupataa. Papupadan päälle laitamme kermaa. Kaikki eivät pidä papupadasta, mutta toisten mielestä se on suurinta herkkua.
(Idea löytyi openideat blogista)

MUNAN PIILOTUS

Toimitaan pareittain. Parista toinen käy piilottamassa munan (pääsiäismunan muovinen sisus). Tämän jälkeen hän ohjaa parin piilottamansa munan luo käyttäen käskyjä. Ota kolme askelta eteenpäin, käännös oikelle, käännös vasemmalle jne.
(Idea löytyi openideat blogista)