Oppiaineiden arviointikriteerit

Oppiaineiden arviointikriteerit

Erinomainen (10)
Oppilas on saavuttanut oppiaineen tavoitteet täysin ja pystyy soveltamaan taitojaan tehtävissään ja toiminnassaan. Hän kykenee omatoimiseen ongelmaratkaisuun, työskentelee itsenäisesti ja päämäärätietoisesti osallistuen aktiivisesti oppitunneilla. Hän suoriutuu tehtävistään erinomaisesti ja osaa käyttää ulkopuolista tietoa niistä suoriutuakseen tai osoittaa erityistä harrastuneisuutta oppiaineeseen.

Kiitettävä (9)
Oppilas pystyy hyödyntämään ja soveltamaan oppimaansa ja on saavuttanut oppiaineen keskeiset tavoitteet kiitettävästi. Hän työskentelee oma-aloitteisesti ja itsenäisesti. Hän suoriutuu hyvin tehtävistään ja työskentelee itsenäisesti ja osallistuu oppituntien kulkuun aktiivisesti.

Hyvä (8)
Oppilas pystyy soveltamaan oppimaansa ja on saavuttanut keskeiset tavoitteet. Hän osallistuu oppitunneilla myönteisellä tavalla ja tekee tehtävänsä hyvin ja huolellisesti.

Tyydyttävä (7)
Oppilas on saavuttanut oppiaineen keskeiset tavoitteet. Hän selviytyy perustehtävistä. Hänen kiinnostuksensa ja työskentelynsä on vaihtelevaa.

Kohtalainen (6)
Oppilas ei ole saavuttanut kaikkia keskeisiä tavoitteita ja pystyy heikosti soveltamaan oppimaansa. Hänen selviytymisensä perustehtävistä tuottaa vaikeuksia ja hän osallistuu vain satunnaisesti oppitunneilla.

Välttävä (5)
Oppilas on saavuttanut vain joitakin keskeisistä tavoitteista. Hänellä on vaikeuksia selviytyä perustehtävistä. Hänen asenteensa opiskeluun on kielteinen ja osallistuu vain harvoin oppituntien kulkuun.

Hylätty (4)
Hylättyä suoritusta ilmaiseva merkintä annetaan, kun oppilas ei ole omaksunut mitään kurssin keskeisiä tavoitteita tukitoimista huolimatta, eikä hän ole osoittanut mielenkiintoa niiden omaksumiseen. Hän ei selviä perustehtävistä ja suhtautuu koulutyöhön välinpitämättömästi.

Oppilas, joka on saanut vuosiluokan oppimäärään sisältyvissä eri oppiaineissa hyväksyttäviä tietoja ja taitoja osoittavan arvosanan tai vastaavan sanallisen arvion, siirtyy seuraavalle vuosiluokalle.

Oppilas voi siirtyä seuraavalle vuosiluokalle, vaikka hänellä olisi hylättyjä suorituksia, jos arvioidaan, että oppilas kykenee selviytymään seuraavan vuosiluokan opinnoista hyväksytysti.

Hylätyn arvion antamista pyritään estämään tuki- ja erityisopetuksen keinoin.

Oppilas voidaan jättää vuosiluokalle, jos hänen vuosiluokan suorituksensa yhdessä tai useammassa aineessa on hylätty ja arvioidaan, ettei hän selviydy seuraavan vuosiluokan tavoitteista.

Oppilas voidaan jättää luokalle huoltajan toivomuksesta, jos se yleisen koulumenestyksen vuoksi on tarpeen, vaikka oppilaalla ei olisikaan hylättyjä suorituksia.

Mikäli oppilas aiotaan jättää luokalle, huoltajalle varataan mahdollisuus tulla kuulluksi ennen päätöksen tekemistä.

Päätöksen oppilaan luokalle jättämisestä tekevät rehtori ja oppilasta opettaneet opettajat yhdessä.

Jos oppilaan suoritus yhdessä tai useammassa oppiaineessa on hylätty, voidaan oppilaan jättämisestä luokalle tehdä myös ehdollinen päätös, jossa mainitaan ne oppimäärän osa-alueet, joiden hyväksytty suorittaminen on vuosiluokalta siirtymisen edellytyksenä. Mikäli oppilas osoittaa erillisessä kokeessa
hallitsevansa ehdollisessa päätöksessä edellytetyt tiedot ja taidot, hän siirtyy seuraavalle vuosiluokalle. Muussa tapauksessa hän jää luokalle.

Hylätyn arvosanan saaneille järjestetään lukuvuoden päätyttyä erillinen kuulustelutilaisuus, jonka ajankohta määritetään vuosittain työsuunnitelman yhteydessä.