3.1. Laaja-alainen osaaminen
Laaja-alainen osaaminen
Päiväkotien ja koulujen toimintakulttuuri sekä eri toimintamuotojen ja oppiaineiden välinen yhteistyö edistävät oppilaiden laaja-alaista osaamista. Monimuotoinen yhteistyö tulee määritellä päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa ja sitä voidaan tarkentaa vuosittaisissa suunnitelmissa. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteiden seuranta ja arviointi kirjataan vuosittaisiin suunnitelmiin.
Kouvolan esi- ja perusopetuksen laaja-alaisen osaamisen painopisteet ovat:
- Ajattelun ja oppimisen taidot (L1): Annamme tilaa ja aikaa ilmiöille.
- Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2): Yhdessä olemme enemmän.
- Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3): Elämme ja voimme hyvin.
- Monilukutaito (L4): Tulkitsemme ympäröivää maailmaa.
- Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5): Meistä jää digitaalinen jälki.
- Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6): Toimimme yritteliäästi.
- Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7): Vaikutamme aktiivisesti.
Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa on laaja-alaisen osaamisen osa-alueita kuusi, perusopetuksessa seitsemän. Kouvolan esi- ja perusopetuksen yhteisen opetussuunnitelman mukaan myös työelämätaitoja ja yrittäjyyttä sekä kestävän tulevaisuuden rakentamista tuodaan esille esiopetuksessa lapsen ikätason mukaisesti.
Viialan koulun laaja-alainen osaaminen
Laaja-alaisen osaamisen perustana ovat Kouvolan kaupungin opetussuunnitelmassa kirjatut aiheet. Viialan koulussa pyritään laaja-alaiseen oppimiseen kokonaisvaltaisen oppimisen kautta. Koulussa kaikki tilanteet ovat oppimista, ja jokaisella on oma osuutensa oppimishetkessä. Parhaimmillaan koulu on oppijoiden yhteisö, johon koko koulun henkilökunta kuuluu. Eri-ikäiset oppijat ja henkilökunta pyrkivät tekemään runsaasti yhteistyötä koulupäivän aikana, ja niin oppilaiden kuin koulun aikuistenkin vahvuudet saavat näkyä oppimisprosessissa. Oppilaan omaa kokemusta ja kehollisuutta käytetään toiminnallisen oppimisen tukena. Toimintaa ja ajattelua sekä kielennetään että kuvitetaan, jotta kaikilla on mahdollisuus olla mukana oppimassa. Oppiaineiden sisällöt nähdään kokonaisuuksina, ja oppiainerajoja ylitetään luontevasti tarpeen mukaan. Yhteistyötahoja otetaan mukaan oppimisprosessiin aina kun on mahdollista. Tarkennuksia laaja-alaisen osaamisen alueista kirjataan vuosittain Viialan koulun lukuvuosisuunnitelmaan.