10.3. Painotukset

10.3. Painotukset

Koulujen on mahdollista antaa painotettua opetusta. Painotetun opetuksen antaminen edellyttää erillistä lautakunnan päätöstä. Painotetun opetuksen tavoitteet ja sisällöt kirjataan koulun opetussuunnitelmaan.

Oppiainekohtaisia lisäyksiä Viialan koulu

OPPIAINEKOHTAISIA LISÄYKSIÄ

Esiopetus

Kielen rikas maailma

Kielellinen oppimisympäristö

Harjoitellaan viestimään asiallisesti ja selkeästi. Vuorovaikutustaitoja kaikkien kesken harjoitellaan esimerkiksi leikin avulla. Käytetään erilaisia kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen tukikeinoja, kuten tukiviittomia ja kuvatukea.

Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödynnetään kielellisen tietoisuuden ja lukivalmiuksien vahvistamisessa.

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Kehollisuus ja oman toiminnan kielentäminen

Uusien asioiden opetteleminen lähtee oppilaiden omakohtaisista kokemuksista. Oppilaita kannustetaan pohtimaan matematiikkaa ääneen. Matematiikasta puhutaan ja piirretään ja kerrotaan esimerkiksi matematiikkatarinoita. Oppimisen eri vaiheissa käytetään konkreettisia välineitä.

Luokat 1-2

Oppilaan oppimista tuetaan oppilaan tarpeen mukaan vaihtoehtoisilla kommunikoinnin tavoilla, kuten esimerkiksi erilaisilla kuvilla, tukiviittomilla ja pistekirjoituksella.

Oppimisessa otetaan huomioon toiminnallisuuden, konkreettisuuden ja monikanavaisuuden ohella monipuolinen liikunta ja motoristen taitojen kehittäminen ajattelun ja oppimisen tukena.

Luokat 3-4

Äidinkieli Viialan koulussa vuorovaikutuksen tukeminen on tärkeää kaikessa toiminnassa. Vuorovaikutusta harjoitellaan arjen tilanteissa. Näissä hyödynnetään vaihtoehtoisia kommunikaatiokeinoja, kuten kuvia, viittomia, taktiilisia keinoja sekä konkreettisia esineitä. Äidinkieltä tuetaan ja elävöitetään. Erilaisten tekstien merkityksiä selvennetään oppilaille, ja lukutekniikoita harjoitellaan. Tekstit valitaan oppilaan kokemusmaailmasta. Käsitteitä opetellaan eri kommunikaatiokeinojen avulla päivittäisissä tilanteissa. Tärkeintä on osata käyttää äidinkieltä kommunikoinnin välineenä.

Englanti Viialan koulussa oppilaiden kielelliset erityisvaikeudet otetaan huomioon uuden kielen opettamisessa. Oppilaille opetetaan erilaisia opiskelutekniikoita, ja heitä innostetaan uuden kielen oppimiseen. Sanaston opiskelussa keskitytään aluksi oppilaan lähiympäristön sanaston hallintaan. Sanojen etsimistä harjoitellaan sanastojen avulla heti kolmannesta luokasta alkaen.

Matematiikka Vuosiluokilla 3-6 konkretia ja toiminnallisuus ovat keskeinen osa matematiikan opetusta ja opiskelua. Myös kielentäminen ja kehollisuus ovat koko ajan mukana matematiikan opetuksessa.

Luokat 5-6

Äidinkieli

Äidinkielessä ja kirjallisuudessa otetaan huomioon oppilaiden kielelliset haasteet ja hyödynnetään oppilaiden vahvuuksia esimerkiksi visuaalisessa hahmottamisessa. Tekstien aiheet ja pituudet valitaan oppilaiden oppimistavoitteiden mukaisesti.

Oppilasta kannustetaan rohkeuteen arjen vuorovaikutustilanteissa. Toisten kohtaamista ja ristiriitatilanteiden selvittelyä harjoitellaan.

Kiinnitetään huomiota olennaisen asian etsimiseen erilaisista teksteistä, opetellaan tarkastelemaan kriittisesti verkkomateriaaleista poimittua tietoa. Opetellaan ymmärtämään kenelle ja missä erilaista tietoa itsestä ja toisista jaetaan.

Matematiikka

Opetuksessa ja oppimisessa pyritään matemaattisen ajattelun kehittymiseen ja ymmärtämiseen. Tavoitteena on, että oppilaat hallitsevat peruslaskutoimitukset hyvin. Matematiikkaa harjoitellaan eri aisteja käyttäen sekä monipuolisten välineiden ja konkretian avulla. Opetellaan huomaamaan, että matematiikka on mukana arjen eri tilanteissa ja siirtämään matematiikassa opittu osaksi arkea.

Englanti

Englannin puhumista harjoitellaan käytännön tilanteissa, ja opetellaan ilmaisemaan omia ajatuksia vieraalla kielellä. Toiminnallisuus on mukana oppimisessa. Vieraiden kielten opiskelussa pyritään vertaamaan opittavia asioita oppilaan omaan äidinkieleen.



Luokat 7-9

Matematiikka

Yläkoulun matematiikassa korostuu arjen matematiikan vahvistaminen (aika, raha, mittaaminen, tilan ja suuntien hahmottaminen). Matematiikkaa kielellistetään, ja peruskäsitteitä tunnistetaan sekä vahvistetaan (esimerkiksi lukujonot, kymppiparit, kertotaulut, laskujärjestys ja vaihdannaisuus). Samalla opetellaan, miten asiat merkitään matematiikan kielellä eli symbolein. Tärkeää on, että oppiminen ja ajattelu kehittyvät kokemuksellisuuden, konkretian, visualisoinnin ja havainnollistamisen kautta. Teknologiaa hyödynnetään oppimisen tukena esimerkiksi arjen matematiikassa. Arkisia tilanteita hyödynnetään matematiikan opiskelussa.

Arvioinnissa korostuu prosessin ohella vastauksen kriittinen tarkastelu sekä mekaanisten peruslaskutoimitusten hallinta. Tuetaan oppilaan matemaattisen ajattelun yksilöllistä kehittymistä.