Koulukohtaiset opetussuunnitelman lisäykset

Utin koulun opetussuunnitelman lisäykset

UTIN KOULUN LISÄYKSET OPETUSSUUNNITELMA

Perusopetuksen arviointi

Kouvolan perusopetuksessa tämä arviointi toteutetaan vuosittaisen suunnitelman sähköisellä arvioinnilla, johon osallistuvat koulujen opetushenkilöstö, 3.–9. luokkien oppilaat ja heidän huoltajansa.

Opetussuunnitelmaa tukevat paikalliset suunnitelmat ja ohjelmat

1.
Esi- ja perusopetuksen järjestäminen Kouvolassa

Esiopetus

Utin koulussa järjestetään esiopetusta 20 tuntia viikossa ja 4 tuntia päivässä.

Perusopetus

2.2.1.Tuntijako

Utin koulussa koulukohtaisten valinnaisten tuntimäärien osalta oppiaineiden tuntijako on seuraava:

Musiikkia opiskellaan vuosiluokilla 1.-4. yksi viikkotunti kullakin luokkatasolla. Luokilla 5.-6. opiskellaan musiikkia kaksi viikkotuntia molemmilla luokkatasoilla.

Kuvataidetta opiskellaan vuosiluokilla 1.-6. kaksi viikkotuntia kullakin.

Käsityötä opiskellaan vuosiluokilla 1.-6. kaksi viikkotuntia kullakin.

Liikuntaa opiskellaan vuosiluokilla 1.-2. ja 4.-6. kaksi viikkotuntia kullakin ja 3. vuosiluokalla kolme viikkotuntia.

Utin koulun tuntijako 2016-2017
1. 2. 3. 4. 5. 6.
Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7 14 5 5 4 4 18
A1-kieli, englanti 3 2 2 2 9
B1-kieli, ruotsi 2 2
Matematiikka 3 3 6 4 4 4 3 15
Ympäristöoppi 2 2 4 2 2 3 3 10
Biologia ja maantieto
Fysiikka ja kemia
Terveystieto
Uskonto/Elämänkatsomustieto 1 1 2 1 2 1 1 5
Historia ja 1 2 3
Yhteiskuntaoppi 1 1 2
Musiikki 1 1 2 1 1 2 1 5
Kuvataide 2 2 2 1 2 2 2 7
Käsityö 2 2 4 2 2 2 2 8
Liikunta 2 2 4 3 2 2 2 9
Kotitalous
Oppilaan ohjaus
Valinnaiset aineet 1 1 1 3
YHT. 20 20 40 22 24 25 25 96
Vähimmäistuntim. 28.6.2012 19 19 22 24 25 25
Vapaaehtoinen A2-kieli 2 2 2 6

2.2.3. Esi- ja perusopetuksen arvoperusta

Oppimiskäsitys

Utin koulussa annetaan kaikille mahdollisuuksia itsenäiseen kriittiseen ajatteluun, kannustetaan tunnistamaan omia ja toisten vahvuuksia ja kehittämään omaa osaamista. Opimme ymmärtämään valintojen ja tekojen välittömiä ja pitkäaikaisia seurauksia ja toimimaan sen mukaisesti yhteiseksi hyväksi. Kaikki työskentelevät rakentavassa vuorovaikutuksessa eri-ikäisten lasten ja aikuisten kanssa.

Laaja-alainen osaaminen

Ajattelun ja oppimisen taidot (L1): Annamme tilaa ja aikaa ilmiöille.

Utin koulussa tilat ja välineet eri puolilla koulurakennusta ja sen ulkopuolella ovat monipuolisesti käytössä oppijoiden työskentelyä varten. Opetustilojen varustelu ja järjestelyt, ja oppituntien rakenne joustavat opiskeltavasta ilmiöstä riippuvien tarpeiden mukaan. Vuosittaisessa suunnitelmassa määritellä ne vuosittaiset painotukset, joissa korostetaan koulun ja alueen omaleimaisuutta.

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2): Yhdessä olemme enemmän.

Utin koulun toiminta tukee paikallishistorian tuntemuksen lisäämistä. Tavoitteena on paikalliseen kyläkulttuuriin tutustuminen ja sen ylläpitäminen.

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3): Elämme ja voimme hyvin.

Utin koulun oppilaille annetaan ikätasolleen sopivia vastuullisia aputehtäviä. Heidän tietotaitojaan kartoitetaan ja sitä käytetään opetuksessa oppilaan omaksi ja muiden hyväksi. Oppilaat opettavat tietoja ja taitoja ikäisilleen, nuoremmille ja vanhemmille oppilastovereille ja henkilökunnalle. Tuemme luokkarajoista riippumattomien opiskeluryhmien toimintaa. Oppilaat opetetaan huomioimaan oman arki- ja oppimisympäristönsä vaaranpaikkoja ja -tilanteita, raportoimaan niistä ja kehittämään parannuksia. Oppilaat eläytyvät arjen tilanteisiin draaman ja leikkien avulla.

Monilukutaito (L4): Tulkitsemme ympäröivää maailmaa.

Utin koulun oppilaat tutkivat ja vertailevat uutismateriaalia paperi- ja verkkolehdistä. He lukevat kirjallisia kokonaisteoksia ja katsovat elokuvia ja tekevät niistä arvosteluita. Oppilaat toimittavat koulun lehteä: paperi- ja verkkoversiota ja tuottavat tarinoita, kertomuksia, blogeja, videoblogeja, lyhytelokuvia, dokumenttielokuvia, artikkeleita ja tutkielmia yksin ja ryhmässä. Oppilaat saavat kirjoittamistaan teksteistä ja muista tuotoksista palautetta oppilastovereiltaan suoraan ja verkko-oppimisympäristön kautta.

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5): Meistä jää digitaalinen jälki.

Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6): Toimimme yritteliäästi.

Työelämä- ja yrittäjyystaitojen oppimisessa koulut käyttävät NY-ohjelmia (Minä + Sinä = Me, NY Mitä ihmiset tekevät ja NY Oma talous / NY Oma juttu). Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat suorittaa perusopetuksen aikana kolme diplomia: Sisupussi-diplomi (1.–2. lk.), Projekti-diplomi (3.–6. lk.) ja Verkosto- diplomi (7.–9. lk.). Utin koulun vuosittaisessa suunnitelmassa määritellään NY-ohjelmassa asetettuja tavoitteita vastaavat diplomit.

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7): Vaikutamme aktiivisesti.

Utin koulun oppilaskunnan jäsenet valitaan 1.-6. luokilta lukuvuodeksi kerrallaan ja he edustavat koulun kaikkia oppilaita ja käsittelevät kaikkia oppilaita koskevia asioita. Oppilaskunta kokoontuu kerran kuukaudessa tai tarvittaessa. Oppilaskunnan toimintaa ohjaa luokanopettaja.

Ryhmätöissä on usein yksi ryhmän toiminnasta vastaava oppilas, joka pitää huolta, että kaikki ryhmän jäsenet tulevat tasapuolisesti kuulluiksi, jäsenten työpanokset ovat keskenään tasapainossa ja ryhmä yhdessä ja sen jäsenet erikseen hoitavat sovitut tehtävät ja ryhmän työhön varattu aikataulua noudatetaan.

Oppilaat järjestävät luokkakohtaisia ja koko koulun yhteisiä aamunavauksia.

Kasvua, oppimista ja yhtenäistä esi- ja perusopetusta tukeva toimintakulttuuri

Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen

Utin koulussa asioista sovitaan yhdessä. Sovituista asioista pidetään kiinni, mutta poikkeustilanteen mukainen joustaminen on mahdollista. Jokaisella aikuisella on oikeus ja velvollisuus kehittää oppilaiden oppimisympäristöä ja

oppilailla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa omaan oppimisympäristöönsä. Oppimisympäristöjen pitää tukea erilaisten oppijoiden tarpeita ja monipuolisia opiskelutapoja. Vaihtelevat työtavat ja ryhmitykset tukevat erilaisia oppijoita. Paikallisilla asukkailla ja seuroilla on mahdollisuus tukea opetusta.

Utin koulussa opettajat käyttävät omiin ja vanhempien tarpeisiin parhaiten sopivia yhteistyön muotoja ja vuorovaikutustapoja. Koulun vanhempainiltoja järjestetään vanhempien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Koulun avoimien ovien päiviä järjestetään mahdollisuuksien mukaan. Huoltajille tarjotaan kouluvuoden aikana mahdollisuuksia osallistua lasten koulupäivään tai sen osiin. Huoltajilla on mahdollisuus esitellä elinkeinojaan ja työpaikkojaan.

Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet

Utin koulussa oppivan yhteisön on lähtökohtaisesti pyrittävä kehittymiseen. Kehittyäkseen oppivan yhteisön on jatkuvasti kokeiltava uusia asioita. Oppiva yhteisö antaa tilaa koko koulun väelle tuottaa uusia ideoita. Oppiva yhteisö antaa tilaa kaikille mahdollisille ideoille kokeiluihin. Oppiva yhteisö avaa mahdollisuudet yhteisölliseen oppimiseen. Uusien asioiden kehittäminen edellyttää epäonnistumisen hyväksymistä ja siitä oppimista.

Utin koulussa otetaan vastaan vierailijoita lähiseudulta ja muista kulttuureista. Vieraiden kielten sanastoa käytetään muissakin tilanteissa kuin kielten opetuksessa. Asioita nimetään ja merkitään vierailla kielillä. Oppilaat dramatisoivat kulttuurien kohtaamisia ja eläytyvät oppimistehtävissään toisten ihmisten asemaan. Oppilaat simuloivat erilaisissa yhteisöissä toimimista.

Oppilaat vaikuttavat opiskelun menetelmien valintaan ja opiskelun sisältöihin annettujen vaihtoehtojen kautta. Oppilaat vaikuttavat oppimisympäristön suunnitteluun, järjestelyihin ja käyttöön. Oppilaat osallistuvat juhlien ja muiden tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen. Toimintoja täsmennetään vuosittaisessa suunnitelmassa.

Utin koulussa käytetään materiaaleja ja energiaa säästäväisesti, kierrättäen ja uusiokäyttäen. Oppilaat ohjataan pitämään välineistään hyvää huolta ja ohjataan suojelemaan luontoa, eläimiä ja kasveja. Kouluympäristöstä pidetään huolta kunnossapitoprojekteilla.

4. Oppimisympäristöt ja työtavat

4.3.1.Oppimisympäristöt

Utin koulussa aihepiiristä riippuen hyödynnetään piha-aluetta opiskelutilana, hyödynnetään lähimetsiä oppimiskohteina ja muun opiskelun tilana ja käytetään lähialueen yrityksiä apuna yrittäjyyskasvatuksen tukena.

4.3.2. Työtavat

Utin koulussa opetuksen keskiössä on asioiden konkretisointi ja uusien asioiden liittäminen aikaisemmin opittuun. Opiskeltavat asiat yhdistetään oppilaiden omaan elämään ja maailmaan. Opiskeltavien asioiden asioita dramatisoidaan ja opitaan leikkien, pelien ja konkreettisten välineiden avulla. Opiskelussa käytetään hyväksi lyhyt- ja pitkäkestoisia ryhmätöitä.

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Utin koulun vuosittaisessa suunnitelmassa määritellään vähintään yksi pitkäkestoinen, oppilaan kokemusmaailmaan kuuluva ja sitä avartava ilmiö, joka voi olla aihepiiriltään ajankohtainen, paikallinen tai yhteiskunnallisesti merkittävä. Ilmiö voi olla myös yhteisesti opittava taito. Vuosittaisessa suunnitelmassa määritellään kunkin ilmiön käsittelylle tavoitteet ja sisällöt, toteuttamistapa ja arviointi. Ilmiöiden käsittelyssä on otettava huomioon sen pitkäkestoisuus, koulussa oppiaineiden välinen yhteistyö sekä yhteistyö huoltajien kanssa. Oppilaat osallistuvat ilmiön valintaan, toteuttamiseen ja arviointiin.

5.2. Yhteistyö

5.2.1. Osallisuus päiväkodeissa ja kouluissa

Utin koulussa oppilaat saavat vaikuttaa opiskelun menetelmien valintaan ja opiskelun sisältöihin annettujen vaihtoehtojen kautta. Oppilaat vaikuttavat oppimisympäristön suunnitteluun, järjestelyihin ja käyttöön. Oppilaat osallistuvat juhlien ja muiden tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen

Utin koulussa osallisuuteen liittyviä asioita täydennetään koulun vuosittaisessa suunnitelmassa erityisesti monialaisten oppimiskokonaisuuksien kohdalla.

5.2.2. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö

Utin koulussa opettajat käyttävät omiin ja vanhempien tarpeisiin parhaiten sopivia yhteistyön muotoja ja vuorovaikutustapoja. Koulun vanhempainiltoja järjestetään vanhempien toiveiden ja tarpeiden mukaan. Koulun avoimien ovien päivää järjestetään mahdollisuuksien mukaan. Yhteistyön malleja tarkennetaan vuosittaisessa suunnitelmassa.

5.2.3. Päiväkodin ja koulun sisäinen yhteistyö ja yhteistyö muiden tahojen kanssa

Utin koulun ja päiväkodin yhteistyössä hyödynnetään yksikköjen tiloja ja ulkopuolisten vierailijoiden hankintaa soveltuvin osin.

5.3. Kouluissa käytävät kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö

Utin koulussa kasvatuskeskusteluja käydään ensisijaisesti oppilaan oman luokanopettajan toimesta ja toissijaisesta yhteistyössä rehtorin kanssa. Kasvatuskeskustelujen päätavoitteena on eri osapuolien ymmärryksen ja myötätunnon lisääminen, pysyvän käyttäytymisen muutoksen aikaansaaminen ja tilanteen rauhoittaminen.

Keskusteluja käydään henkisen ja fyysisen väkivallan esiintyessä. Yksittäisissä tapauksissa käytetään tapauskohtaista harkintaa keskustelun kirjaamisesta ja huoltajien informoimisessa. Kiusaamiseksi luokiteltavissa eli pidempiaikaisissa tapauksissa kirjaaminen tehdään aina ja huoltajia informoidaan joka tapauksessa. Tällöin kasvatuskeskusteluja käydään seurantamielessä viikottain kunnes on saatu aikaan pysyvä käyttäytymisen muutos tai muu ratkaisu asiaan.

Kasvatuskeskustelun ajankohta on mahdollisimman pian saman tai seuraavan koulupäivän aikana tapauksen havaitsemisesta.

5.5. Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukeva muu toiminta

5.5.1. Koulun kerhotoiminta

Utin koulu määrittelee vuosittaisessa suunnitelmassaan kerhotoiminnan tarpeet, resurssit ja toteutuksen.

5.5.4. Välitunnit, päivänavaukset ja muut koulun yhteinen toiminta

Utin koulu määrittelee koulupäivän ja opetuksen rytmittämisen vuosisuunnitelmassaan kasvun ja oppimisen kannalta mielekkäästi noudattaen perusopetuslakia, -asetusta sekä valtakunnallisia opetussuunnitelman perusteita.

Koulu määrittää vuosittaisessa suunnitelmassaan tavat, joilla päivänavaukset koulussa toteutetaan.

Koulu määrittää vuosittaisessa suunnitelmassaan lukuvuoden aikana toteutettavat yhteiset tapahtumat.

5.5.5. Koulumatkat ja -kuljetukset

Päiväkodit ja koulut kirjaavat lukuvuosi- ja toimintasuunnitelmiin suunnitelman odotusaikojen valvonnasta ja ohjauksesta sekä koulumatkoihin liittyvistä menettelytavoista ja yhteyshenkilöistä.

Myös huoltajien tiedottamiseen liittyvät toimintatavat kirjataan yksikkökohtaisiin suunnitelmiin.

6.2.3.. Oppilaan itsearviointi

Utin koulussa oppilaat arvioivat omaa edistymistään ja taitotasoaan eri oppiaineissa, käyttäytymisessä ja opiskelutaidoissaan vähintään kerran lukukaudessa ikä- ja kehitystasonsa mukaisesti opettajan parhaaksi katsomalla tavalla.

6.2.6.. Käyttäytyminen arvioinnin kohteena

Utin koulun käyttäytymisen arvosana 10: oppilas toimii lähes koko ajan aktiivisesti kaikkien hyvinvoinnin ja viihtymisen edistämiseksi ja osoittaa esimerkillisesti arvostavansa omaa ja toisten työtä tasapuolisesti.

Utin koulun käyttäytymisen arvosana 9: oppilas toimii usein kaikkien hyvinvoinnin ja viihtymisen edistämiseksi ja osoittaa usein arvostavansa omaa ja ainakin joidenkin työtä.

Utin koulun käyttäytymisen arvosana 8: oppilas tuskin koskaan kiusaa muita ja yleensä arvostaa omaa ja toisten työtä.

Utin koulun käyttäytymisen arvosana 7: oppilas saattaa joskus kiusata ja häiritä muita ja joskus arvostaa omaa ja toisten työtä.

Utin koulun käyttäytymisen arvosana 6: oppilas ajoittain kiusaa ja häiritsee muita ja joskus arvostaa omaa työtään.

Utin koulun käyttäytymisen arvosana 5: oppilas usein kiusaa ja häiritsee muita ja tuskin koskaan arvostaa omaa tai toisten työtä.

Utin koulun käyttäytymisen arvosana 4: oppilas koko ajan kiusaa ja häiritsee muita eikä koskaan arvosta omaa eikä toisten työtä.

6.3. Opintojen aikainen arviointi koulussa

6.3.1. Oppilaan arviointi lukukauden ja -vuoden päättyessä

Syksy, väliarviointi

Kevät, lukuvuosiarviointi

Käyttäytyminen

1.

Utin koulussa sanallinen

Sanallinen

Sanallinen

Arviointikeskustelu

2.

Utin koulussa sanallinen

Sanallinen

Sanallinen

Arviointikesk.

3.

Utin koulussa sanallinen

Sanallinen

Sanallinen

4.

Utin koulussa sanallinen

Sanallinen

Sanallinen

5.

Utin koulussa sanallinen

Numero *)

Numero

6.

Utin koulussa sanallinen

Numero *)

Numero

Arviointikesk.

*) Taide- ja taitoaineissa sanallinen

10.2. Muut valinnaiset aineet

Utin koulu määrittelee vuosisuunnitelmassaan valinnaisaineiden tavoitteet ja sisällöt.

10.3. Painotukset

Utin koulussa ei ole opetussuunnitelman mukaista painotettua opetusta.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä