Tietoja koulusta

Utin koulu

1.6.2024 alkaen Utin koulun Kaipiaisten toimipiste päätti toimintansa ja jäljellä on vain Utin toimipiste.
 
Ihmiset

Utissa opiskelee noin 110 oppilasta esikoulusta 6. luokkaan saakka. Koulu on melkein yksisarjainen siten, että vuosittain ikäluokkien koosta riippuen muodostetaan yksi yhdysluokka. Lukuvuonna 2024 - 2025 yhdysluokan muodostaa esikoulun ja 1. luokan oppilaat. Ryhmiä on yhteensä 6. Luokanopettajia on yhteensä 7, joista yksi toimii koulun rehtorina.

Saamme tukea opetukseen ja kasvatukseen erityisopettajalta, kuraattorilta, psykologilta ja terveydenhoitajalta. 

Sijainnit

Utin toimipiste sijaitsee Utin kylätaajaman keskustassa valtatie kuuden eteläpuolella. Kouvolan keskusta on noin 15 km Utista länteen ja Lappeenrannan kaupunki noin 75 km itään.

Rakennus

Utin koulun toiminnot ovat yhdessä rakennuksessa. Perusluokkatiloja on yhteensä seitsemän ja niiden koko vaihtelee 50 m2 - 60 m2. Näistä luokista yksi on myös pehmeiden materiaalien eli tekstiilityön tila. Kovien materiaalien käsityönluokka on erikseen. Iltapäivätoimintaa harjoitetaan samoissa tiloissa esikoulu-1. luokka ryhmän tiloissa 2. kerroksessa. Heillä on käytössään myös muita vapaana olevia koulun tiloja.
Koulun laajennusosassa, joka valmistui vuonna 1995, sijaitsee 280 m2 kokoinen liikuntasali ja sen yhteydessä on välinevarasto ja kiinteä korotettu näyttämö.


Kaipiaisten toimipiste (lakkautettu 1.6.2024)

Utin toimipiste
Kuva Utin koulunrakennuksesta: keltaiset rapatut seinät, tummalla huovalla peitetty harjakatto, vanha osa vasemmalla ja uusi osa oikealla.



Liikkuva koulu -toiminta

Utin koulussa on säännöllistä välituntiliikuntaa, jota järjestävät oppilaat aikuisten valvonnassa. 


Oppituntien ergonomiaa kehitetään ja lihaksia aktivoidaan käyttämällä seisomapaikkapöytiä, joiden ääressä työskennellään tasapainolautojen päällä. Seisomapaikkoja ja lautoja on rajoitetusti, ja oppilaat sopivat keskenään työpisteiden ja välineiden käytön vuorottelusta.


Luokissa on käytössä muutamia ilmatäytteisiä istuintyynyjä ja jumppapalloja tuolien tilalle.


Oppituntien toiminnallisuutta lisätään käyttämällä opiskelussa draamatyöskentelyä, luokassa ja monipuolisesti tiloja koulurakennuksen eri osissa. Luokkatilassakin oppilas voi palkita itse itseään harjoitustehtävien edistymisestä yksinkertaisilla jumppaliikkeillä ja pienellä jaloittelulla.

3.-6. luokkien ovikarmeihin on asennettu leuanvetotangot roikkumista, vatsalihasliikkeitä ja leuanvetoa varten. Niitä voi käyttää ohimennen oppitunnille tai välitunnille kulkiessaan tai kesken opiskelun sovittujen aikojen ja tehtävien välein. 


6. luokan seinään oven pieleen on teipattu kosketuspinnat "ylä-" ja "alaläpyjä" varten. Oman suorituksen parantumista voi seurata kosketusalueiden väriraidoista. "Alaläpy" on oppilaiden keksimä liike. "Ylä- ja alaläpyjä" voi yhdistää peräkkäisiksi jännehyppyjen kaltaisiksi suorituksiksi. Peräkkäisillä hypyillä voi tavoitella myös eri värialueiden yhdistelmää: sininen-vihreä-sininen-punainen jne.




Pienet asiat saavat aikaan liikettä. 6. luokassa on käytössä lokerikot oppilaiden henkilökohtaisia opiskeluvälineitä varten: oppilaalle tulee luonnollista liikkumista työpisteen ja lokerikon välillä. Kynän terottaminenkin käydään välillä tekemässä muualla kuin oman työpisteen kohdalla.

Luokan lokerikkojen oveen on teipattu "läpyrata", jonka suoritussääntöjä voivat oppilaat itse kehitellä. Sääntö voi olla vaikka se, että lokerikon ohi kulkiessaan pitää koskettaa oikealla kädellä sinisiä ja vasemmalla punaisia ja takapuolella vihreitä ympyröitä. Läpyradan idea on tullut oppilailta.


Koulun eri tiloihin ja pihalle on suunniteltu lisää liikkumiseen innostavia elementtejä:
- luokkiin trampetteja pikkuvälituntiliikuntaa varten
- käytävien ja liikuntasalin seiniin kosketuspintoja ja kiipeilykahvoja
- koulupihan asfalttiin maalattavia reittejä, ruutuja ja kenttiä