5.2.2. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö

5.2.2. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö

Päiväkodin ja koulun yhteistyön lähtökohtana huoltajien kanssa on luottamuksen rakentaminen, tasavertaisuus sekä keskinäinen kunnioitus. Yhteinen arvokeskustelu huoltajien kanssa antaa pohjan vankalle yhteistyölle. Viestinnän ja tiedonsiirron riittävyydellä ja avoimuudella sekä rakentavan palautteen antamisella kehitetään vuorovaikutusta lapsen ja nuoren elämässä olevien aikuisten kesken. Positiivinen palaute kannustaa oppilasta uusien asioiden oppimisessa.

Yhteistyötä päiväkodeissa ja kouluissa tapahtuu sekä yksilö- että yhteisötasolla. Yksilötasolla huoltajien tulee saada riittävä tieto lapsensa kasvusta ja oppimisesta.

Esiopetuksessa keskeisintä ovat päivittäiset kohtaamiset ja kohtaamiset huoltajan kanssa. Kouluilla ja päiväkodeilla järjestetään monipuolisia ja toiminnallisia vanhempainiltoja ja erilaisia tapahtumia.

Päiväkotien ja koulujen toimintakulttuuri lähtee avoimuudesta, huoltajia rohkaistaan yhteistyöhön. Vanhempainryhmien toimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan ja huoltajia rohkaistaan keskinäiseen vuorovaikutukseen. Huoltajan on mahdollista osallistua lapsen esiopetus- tai koulupäivään.

Jokainen päiväkoti ja koulu määrittelee omassa opetussuunnitelmassaan kasvatusyhteistyön muodot. Lisäksi yhteistyön malleja on mahdollista tarkentaa vuosittaisessa suunnitelmassa.

Kymintehtaan koulun lisäykset

Kymintehtaan koulussa Wilma on pääsääntöinen viestintäväline kodin ja koulun välillä. Wilman kautta pystytään antamaan päivittäin palautetta opiskeluun liittyvistä asioista. Wilman ja koulun kotisivujen kautta voidaan myös tiedottaa koulun tulevista tapahtumista.

Kodin ja koulun kasvatusyhteistyön muotoja ovat vanhempainillat, arviointikeskustelut ja palaverit. Huoltajat osallistuvat pedagogisten asiakirjojen laatimiseen ja arviointiin yhdessä opettajien ja oppilaan kanssa.

Kymintehtaan koulun vanhempainyhdistyksen kautta huoltajat ovat mukana esim. koulun tapahtumien (leirikoulut, teemapäivät jne.) suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Arviointi on luonteeltaan jatkuvaa. Oppilas saa palautetta koulutyöskentelystään arvioitavien suoritusten (esim. kokeet, testit, projektit), itsearviointien, vertaisarvioinnin ja arviointikeskustelujen avulla.

Nivelvaiheiden yhteistyö:

  • Lähettävien päiväkotien kanssa ollaan yhteistyössä koulupolun alkaessa siirtopalavereissa. Laaja-alainen erityisopettaja on mukana nivelvaiheen siirtopalavereissa.
  • Nivelvaiheiden yhteistyömuotoja ovat myös kouluuntutustumispäivät, siirtopalaverit ja ryhmäytyminen (seitsemännen luokan alkaessa).
  • Oppilaanohjaaja on mukana toisen asteen siirtopalavereissa. Yhdeksäsluokkalaiset tutustuvat mahdollisuuksien mukaan toisen asteen oppilaitoksiin.