3. Esi- ja perusopetuksen tehtävä

Esi- ja perusopetuksen tehtävä

Varhaiskasvatus ja siihen kuuluva esiopetus sekä perusopetus muodostavat lapsen kasvun ja oppimisen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden ja perustan elinikäiselle oppimiselle. Esiopetuksen keskeisenä tehtävänä on edistää lapsen oppimis-, kasvu- ja kehitysedellytyksiä yhteistyössä kotien ja huoltajan kanssa. Esiopetuksen avulla vahvistetaan lapsen sosiaalisia taitoa ja tervettä itsetuntoa leikin ja myönteisten oppimiskokemusten avulla.

Perusopetuksessa tietojen ja taitojen oppiminen lisääntyy, mutta edelleen on tärkeää vahvistaa esiopetuksessa aloitettua arkielämän valmiuksien oppimista. Toiminnassa tähdätään myös siihen, että oppilaat saavat edellytystensä mukaiset valmiudet jatko-opinnoissa selviämiseen.

Kouvolassa annetaan mahdollisuus opiskella joustavasti esi-ja alkuopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti.

Kymintehtaan koulun isäykset

Laaja-alainen osaaminen

Ajattelun ja oppimisen taidot (L1): Annamme tilaa ja aikaa ilmiöille

Kymintehtaan koulussa ajattelun ja oppimisen taitojen kehittämisessä keskeisiä asioita ovat toiminnallisuus, uteliaisuus ja ilo, vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen, tiedonhallinta, oppimaan oppimisen taidot ja itsetuntemuksen ja minäkuvan kehittäminen.
Kymintehtaan koulun lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan vähintään yksi yhteinen ilmiölähtöinen projekti. Projektissa oppilaan tulee olla keskiössä. Oppilaita kuullaan mahdollisuuksien mukaan ilmiön valinnassa. Ilmiökeskeistä oppimista tuetaan joustavin opetusjärjestelyin.

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2): Yhdessä olemme enemmän

Kymintehtaan koulun toiminta pyrkii vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutustaitoja monipuolisilla työskentelytavoilla, esim. vaihtelevilla pari- ja ryhmäkokoonpanoilla sekä luokkien ja oppiaineiden välisellä yhteistyöllä. Kulttuurien moninaisuus tulee tutuksi vierailijoiden ja vierailujen avulla, arjen tilanteissa ja oppiaineiden sisällöissä.

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3): Elämme ja voimme hyvin

Kymintehtaan koulussa oppilas kasvaa huolehtimaan terveydestään, itsensä ja muiden hyvinvoinnista ja ottamaan vastuuta ajanhallinnastaan. Oppilaat kasvatetaan ottamaan vastuuta itsestään ja toisista ihmisistä.

Kymintehtaan koulussa arkea tuetaan mm. oppilashuoltoryhmän toiminnan, kotien kanssa tehtävän tiiviin yhteistyön ja kouluarjen havainnoinnin kautta.

Monilukutaito (L4): Tulkitsemme ympäröivää maailmaa

Kymintehtaan koulussa oppilas tutustuu laaja-alaiseen tekstikäsitykseen erilaisten tuntimateriaalien kautta. Kriittistä ajattelua kehitetään, ja oppilaita ohjataan myös eettiseen pohdintaan.

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5): Meistä jää digitaalinen jälki

Kymintehtaan koulussa noudatetaan Kouvolan kaupungin tvt-suunnitelmaa. Suunnitelmaa tarkennetaan tarvittaessa vuosittaisessa suunnitelmassa.

Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6): Toimimme yritteliäästi

Kymintehtaan koulussa oppilaita kannustetaan yritteliäisyyteen ja omatoimisuuteen. Koulussa noudatetaan NY-ohjelmaa. Vaihtoehtoisesti oppilaat voivat suorittaa perusopetuksen aikana kolme diplomia (Sisupussi-, Projekti- ja Verkosto-diplomi).

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7): Vaikutamme aktiivisesti

Kymintehtaan koulussa oppilasta ohjataan tekemään itsenäisiä, vastuullisia ja kestäviä valintoja. Oppilas osallistuu oman koulutyönsä kehittämiseen, suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Kymintehtaan koulussa toimii oppilaskunta. Oppilaskunnan hallitus muodostetaan 5. – 9.-luokkalaisista siten, että jokainen luokka valitsee keskuudestaan hallitukseen kaksi edustajaa. Oppilaskuntatoiminnan tarkoitus on antaa oppilaille vaikuttamismahdollisuuksia heitä koskevissa asioissa, parantaa kouluviihtyvyyttä ja luoda yhteishenkeä esimerkiksi erilaisten tapahtumien kautta.