4.1. Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen
4.1. Toimintakulttuurin merkitys ja kehittäminen
Toimintakulttuurin kehittymisen perusedellytyksenä on toisia arvostava, avoin, vuorovaikutteinen ja luottamusta rakentava keskustelu hallinnon ja koulujen ja päiväkotien sekä erilaisen sidosryhmien kesken. Toimintakulttuurin kehittyminen edellyttää aikuisilta vastuullista tapaa toimia eri tilanteissa sekä sitoutumista asetettuihin tavoitteisiin.
Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa täsmennetään päiväkodin ja koulun oma toimintakulttuuri, oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet, yhteistyön muodot sekä muun koulutyön käytännön toteuttaminen. Vuosittaisessa suunnitelmassa on mahdollista täsmentää toimintakulttuuriin liittyviä asioita.
Kouvolan esi- ja perusopetuksen tavoitteena on luoda toimintakulttuuria, joka edistää oppimista ja kasvamista, osallisuutta, hyvinvointia ja kestävää elämäntapaa. Koulun ja päiväkodin opetussuunnitelmassa määritellään, miten opetussuunnitelman perusteiden toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavat periaatteet toteutuvat arjen työssä.
Koulun ja päiväkodin toimintakulttuuria muovataan yhdessä lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kanssa. Toimintakulttuurin muodostumisessa on tärkeää tehdä yhteistyötä päiväkoteja ja koulua lähellä olevien sidosryhmien kanssa. Yhteistyön muodot ja sisällöt määritellään tarkemmin päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa.
Kymintehtaan koulun lisäykset
Kymintehtaan koulun toimintakulttuuri konkretisoituu vuosittaisessa suunnitelmassa. Koulussa toimitaan yhteisesti laadittujen ja hyväksyttyjen järjestyssääntöjen mukaan. Kasvatusvastuu on kaikilla koulun aikuisilla. Kiusaamiseen ja muihin epäkohtiin puututaan viipymättä.
Kaikilla koulun oppilailla on mahdollisuus vaikuttaa koulun toimintaan ja kehittämiseen oppilaskunnan ja sen hallituksen kautta.
Koulumme toimintakulttuuria kehitetään yhdessä kotien kanssa yhteisten arvojen ja tavoitteiden pohjalta. Pyrimme kasvattamaan oppilaista yhteistyökykyisiä, vastuullisia ja erilaisuuden hyväksyviä yhteisön jäseniä. Opiskelu- ja tiedonhankintataitojen kehittäminen ja oppilaiden omien vahvuuksien löytäminen ovat myös tärkeitä tavoitteita.
Työtavoissa pyritään monipuolisuuteen, jotta erilaiset oppijat tulisi huomioitua. Opettaja valitsee työtavat opetettavan aineen tai ilmiön, oman persoonansa, oppilaiden ikäkauden ja oppilasryhmän mukaan.