10.3. Painotukset

10.3. Painotukset

Koulujen on mahdollista antaa painotettua opetusta. Painotetun opetuksen antaminen edellyttää erillistä lautakunnan päätöstä. Painotetun opetuksen tavoitteet ja sisällöt kirjataan koulun opetussuunnitelmaan.

Kymintehtaan koulun painotus

Koulujen on mahdollista antaa painotettua opetusta. Painotetun opetuksen antaminen edellyttää erillistä lautakunnan päätöstä. Painotetun opetuksen tavoitteet ja sisällöt kirjataan koulun opetussuunnitelmaan. Kymintehtaan koulun painotus on media ja ilmaisu, joka kattaa vuosiluokat 1 – 9.

Media ja ilmaisu

Laaja-alainen osaaminen vuosiluokilla 1 - 9

Ajattelun ja oppimisen taidot L1

Herätetään oppilaissa uteliaisuus ja ilo esiintymistä ja ilmaisutaitoa kohtaan. Koetaan onnistumisia liittyen omiin tuotoksiin. Syntyy halu tutkia erilaisia kuvataiteen suuntauksia ja kuvan tekemisen tapoja.

Opitaan ymmärtämään vuorovaikutuksen ja yhdessä tekemisen arvo esitysten toteuttamisessa. Tehdään erilaisia ryhmätöitä ja samalla opitaan arvostamaan toisen työtä ja työpanosta yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Osataan antaa ja vastaan ottaa palautetta.

Vahvistetaan itsetuntemusta ja minäkuvaa. Opitaan arvostamaan omia työn tuloksia. Arvostetaan toisen työtä ja hänen näkemyksiään. Osataan ottaa vastaan ohjausta ja ymmärtämään erilaisia näkökulmia omiin tuotoksiin. Toteutustapoja:

  • Ilon ja innostumisen tuottaminen
  • Toiminnalliset työtavat
  • Learning by doing
  • Yhdessä tekeminen ja liikkuminen myönteisessä hengessä.

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu L2

Ohjataan oppilasta ilmaisulliseen liikuntaan, mm. tanssiin ja akrobatiaan. Opetellaan hallitsemaan työskentelyprosessia ja kehitetään visuaalista ajattelua.

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot L3

Ymmärretään oppiaineen työturvallisuuteen liittyvät asia: siisteys, omien jälkien korjaaminen ja työvälineistä huolehtiminen sekä työskentelyohjeiden noudattaminen. Otetaan vastuu omasta itsestä, muista ja ympäristöstä. Opetellaan luontevaa ja tervettä äänen käyttöä.

Kierrätyksen merkitystä korostetaan (mm. itse valmistetut materiaalit ja vanhan korjaaminen). Vältetään turhia hankintoja ja käytetään materiaaleja taloudellisesti. Huolehditaan toimintaympäristön turvallisuudesta, mm. kuulonsuojaus.

Opetellaan yhteisen työprosessin ajankäytön suunnittelua sekä oman ajankäytön suunnittelua ja hallitsemista.

Monilukutaito L4

Opetellaan kriittisyyttä ja lähdekritiikkiä, mm. erilaisten painettujen, sähköisten, audiovisuaalisten ja niitä yhdistelevien tekstien tunnistamisen, tulkitsemisen ja arvioinnin kautta:

  • Työn irrottaminen alkuperäisestä asiayhteydestä
  • Tekstin ymmärtäminen laajana käsitteenä
  • Mitkä ovat kuvan vaikutuskeinot?
  • Kuvien tuottaminen, tulkitseminen, arvottaminen
  • Miten voin itse viestiä kuvilla?
  • Tieto- ja viestintäteknologian osaaminen

TVT-taidot kansalaistaitona: L5

Kuva on arkipäiväistynyt. Kuka tahansa voi tuottaa, julkaista ja jakaa kuvaa. Harjoitellaan taitoa käyttää ja tuottaa digitaalista kuvaa:

  • Teknologian hyödyntäminen, tiedonhallinta ja hankintataidot, kuvankäsittely ja videoeditointi
  • Digitaalisen kuvan käyttö ja tuottaminen
  • Vastuullisuus tietojen välittämisessä ja käsittelyssä
  • Mitä/missä saa/voi/kannattaa julkaista?
  • Tekijänoikeuskysymykset. Miten saa julkaista?
  • Koulu lähellä lasten ja nuorten elämää
  • Kuva sosiaalisessa mediassa
  • Pelit ja pelisuunnittelu

Työelämätaidot ja yrittäjyys L6

Vastuun kantaminen, sitoutuminen: Harjoitellaan vastuuta työprosessista (työn suunnittelu ja valmiiksi saattaminen).

Omien, ympäröivien mahdollisuuksien näkeminen: Ymmärretään brändit ja kuvataiteen työmenetelmät liike-elämän, taide- ja käsityöläisammattien osana.

Jatko-opinnot / työelämätaidot: Tutustutaan kuvataiteen ammattikenttään ja opintomahdollisuuksiin. Etenkin musiikin osa-alueelta tekijänoikeuksien huomioiminen ja sosiaalisen median kanavat.

Yritysvierailut ja yrittäjävieraat

Yhteistyö alueen kulttuurialan oppilaitosten kanssa (KSAO, KyAMK).


Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen L7

  • Musiikin kulttuurisen polun edistäminen
  • Oppilaan mahdollisuuksien vahvistaminen monipuolisena kulttuuritoimijana
  • Osallisuuden vahvistaminen: Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä kehityksestä.
  • Oman työn suunnittelu: Kuvallisen työskentelyn suunnittelu. Harjoitellaan luonnostelua, pitkäjännitteistä työn tekoa ja ajanhallintaa.
  • Vaikuttaminen ja vastuu: Kuvaviestintä: mitä ja miten kuvalla voi viestiä?
  • Omien valintojen vaikutus (kestävä kehitys): Miten omilla materiaalivalinnoilla voi vaikuttaa ympäristöön ja omaan terveyteen? Lisätään tietämystä materiaaleista ja turvallisista työtavoista.
  • Kierrätysmateriaalien käyttö
  • Oman työn arvostus - emme tee lisää jätettä, vaan taidetta!

Oppimisympäristö

Työskentely tapahtuu luokassa ja koulun lähiympäristössä. Työvälineille ja -materiaaleille sekä oppilastöille tarvitaan säilytystilaa. Oppimisympäristön pitäisi olla luovuuteen ja itseilmaisuun kannustava. Koulun sisä- ja ulkotilojen lisäksi kuvataiteessa hyödynnetään luontoa ja rakennettua ympäristöä. Opetussuunnitelmalliset raamit sisältöjen tuottamiseen tulevat äidinkielen ja kuvaamataidon oppiaineista.

Työtavat

Kymintehtaan koulun media ja ilmaisu -painotuksessa kuvataiteen osa-alue perustuu konkreettiseen tekemiseen. Kokemukselliset ja toiminnalliset työtavat ja eri aistien käyttö ovat olennaista kuvataiteessa. Hyödynnetään työtapoja, jotka tukevat itseohjautuvuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta. Tuetaan mielikuvitusta ja luovuutta.

Musiikin osa-alueella korostuu ryhmässä tekeminen ja toimiminen.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki

Taideoppimiselle luodaan turvallinen, moninaisuutta kunnioittava ja itseilmaisuun rohkaiseva ilmapiiri, jossa oppilaat saavat henkilökohtaista ohjausta ja tukea. Vaihtoehtoisia pedagogisia lähestymistapoja voidaan tarvita erityisesti havaintojen ja tunteiden visuaalisessa ilmaisussa sekä motoristen taitojen kehittämisessä. Ohjauksen, eriyttämisen ja tuen järjestämisessä voidaan hyödyntää esimerkiksi leikinomaisuutta, pelejä ja eri aistialueisiin liittyviä kokemuksia.

Tavoitteet ja sisällöt

Media ja ilmaisu -painotuksen tavoitteet ja sisällöt johdetaan kustakin ilmaisuun liittyvän oppiaineen (äidinkieli ja kirjallisuus, kuvataide, musiikki, käsityö ja liikunta) tavoitteista ja sisällöistä. Ilmaisun tavoitteista ja sisällöistä on kerrottu edellä laaja-alaisuuksien yhteydessä.

Kymintehtaan koulussa jo vuosia toimineen mediaryhmän toiminnan tavoitteena on ollut mm. tutustua mediaan monipuolisesti tuottamalla suoria uutislähetyksiä ja reportaaseja sekä tekemällä koulun lehteä. Mediaryhmä on tuottanut koulun omia tv-uutisia noin neljä kertaa lukuvuodessa. Aiheina ovat olleet omaan kouluun ja oppilaisiin liittyvät asiat. Mediaryhmää hyödynnetään jatkossakin media ja ilmaisu -painotuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tätä tarkoitusta varten ryhmässä opetellaan ja harjoitellaan

  • uutisen tai jutun tekemistä ideasta lopputuotokseen, joko luettuun tv-uutiseen, kuvattuun haastatteluun tai lyhyeen reportaasiin.
  • uutisen rakenne ja haastattelujen laatiminen.
  • kuva- ja äänimateriaalin sekä valmiiden materiaalien muokkausta eli editointia.
  • tekijänoikeuksien ja yksilönsuojan merkitystä.
  • teknisten välineiden käyttöä, joilla uutiset toteutetaan. Välineitä ovat kamerat, ääni-, kuva- ja valomikserit, mikrofonit ja videokuvan käsittelyohjelmat.
  • muiden kuin uutisryhmän jäsenten ohjaamista mahdollisuuksien mukaan.
  • median tuottamisen peruskäsitteitä.

Kuvallinen viestintä ja mediataito on kuvataiteen osa-alue. Kuva on viesti. Kuvataiteessa vastaanotetaan, käytetään, hyödynnetään ja tuotetaan viestejä erilaisin keinoin ja välinein. Kuvien ymmärtämistä on opiskeltava. Median kuvia opitaan ymmärtämään kuvia tutkimalla, tulkitsemalla ja analysoimalla mm. aiheen, sisällön, muodon ja rakenteen suhteen. Samat lainalaisuudet, jotka koskevat kaikkia kuvia, ilmenevät myös sähköisessä ja painetussa viestinnässä.

Kymintehtaan koulussa toimitetaan koulun omaa lehteä – Actionia – jonka oppilaat tekevät itse opettajan ohjauksessa. He toimivat kirjoittajina, haastattelijoina, kuvaajina, kuvittajina ja taittajina. Actioniin kootaan myös koulun muiden oppilaiden tuotoksia, mm. kirjoitelmia, runoja, mielipidekirjoituksia ja kuvia. Koululehden tekemiseen kuuluu suunnittelua, materiaalin keräämistä, sen käsittelyä ja ulkoasun suunnittelua, eli taittoa. Tavoitteena on koululehden julkaiseminen kerran vuodessa, ja työskentelyn ohessa opittujen mediataitojen kehittyminen.

Perinteisen median rinnalle nostetaan myös oppilaita lähinnä oleva media eli sosiaalinen media. Opetuksen keskeisenä tavoitteena on oppia välittämään viesti ja vaikuttamaan niin kirjoittaen kuin puhuenkin:

  • Median tekstilajien harjoittelua: uutinen, kolumni, mielipidekirjoitus, blogi, mainos, kuvalukutaito (myös liikkuva kuva)
  • Sosiaalinen media (esim. koulun oman blogin ylläpito. Blogi toimisi myös koulun omana mediana, jossa esim. oppilastöiden esittelyn kautta kuuluisi oppilaiden oma ääni.)
  • Mediakriittisyys: vastuullinen ja kriittinen median käyttö. Näkyvämpi osallistuminen mediataitoviikkoon.
  • Puheviestintä: tiedottava ja vaikuttava puhuminen, esiintymistaitojen hiominen, ryhmäviestintätaidot mm. ratkaisukeskeinen/tavoitteellinen keskustelu ja ideointikeskustelu.

Liikunnan osa-alueelta media ja ilmaisu -kokonaisuudessa korostuvat tanssi ja akrobatia, käsityön osa-alueelta lavastaminen ja puvustaminen.

Oppilaille tarjotaan sekä ala- että yläluokilla valinnaisia media ja ilmaisukursseja, jotka kattavat mahdollisimman hyvin median ja ilmaisun eri osa-alueita. Valinnaiskurssien tavoitteet ja sisällöt kuvataan vuosisuunnitelmassa.