2.3. Oppimiskäsitys

Oppimiskäsitys

Opetussuunnitelmassa korostuu oppimiskäsitys, jonka mukaan oppilas on aktiivinen toimija. Oppimiskäsityksen lähtökohtana ovat oppilaan aikaisemmat kokemukset ja hänen osaamisensa. Eri-ikäisten lasten ja nuorten oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa toisten oppilaiden, opettajien ja muiden aikuisten sekä eri yhteisöjen ja oppimisympäristöjen kanssa. Huomioon otetaan oppilaan vahvuudet, kiinnostuksen kohteet sekä tapa toimia ja oppia.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmissa tulee ottaa erityisesti huomioon työskentelyn ja ajattelun taitojen vahvistaminen, elinikäinen oppiminen, tunnetaidot ja vuorovaikutustaitojen kehittäminen.

Kääpälän koulun lisäys

Alkuopetuksen ryhmässä eskarit, ekaluokkalaiset ja tokaluokkalaiset toimivat soveltuvin osin yhdessä luokanopettajan ja lastentarhanopettajan yhteisohjauksessa. Oppilaat voivat saada vahvuuksiensa mukaista opetusta E-2. luokan ryhmässä. Opettaminen ja oppiminen tapahtuvat leikin ja toiminnallisuuden kautta, mikä puolestaan lisää kouluviihtyvyyttä.
Myös 3.-4.-luokkalaiset ja 5.-6.-luokkalaiset oppilaat saavat opetusta yhdysluokassa ja voivat poimia lisätietoa tai tukitietoa rinnakkaisen ryhmän oppisisällöistä. Opetuksessa noudatetaan vuorokursseja silloin, kun se on mahdollista.
Oppiminen rakentuu aiempien kokemusten ja tietotaitojen pohjalle. Yhdysluokkaopetus vahvistaa spiraalioppimista. Oppiminen tapahtuu etupäässä entisen yksinpuurtamisen sijaan yhdessä tutkien, keskustellen ja pohtien asioita ja ilmiöitä. Yhteistoiminnallisuus on vahvasti läsnä koulun arjessa. Otamme huomioon elinikäisen oppimisen vahvistamalla tiimityöskentelytaitoja sekä tiedon etsimistä erilaisista lähteistä lähdekritiikkiä korostaen.