Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5): Meistä jää digitaalinen jälki


Kouvolan kaupungin peruskouluissa tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään luontevasti oppimisen välineenä kaikilla vuosiluokilla ja eri oppiaineissa. Koulu nähdään osana ympäröivää maailmaa sekä lähellä oppilaan omaa elämää että mahdollisuutena tuoda teknologian avulla maailma tutuksi. Teknologia on läsnä oppilaiden arjen koulutyössä, kuten tiedonhallinnassa, luovassa työssä sekä kansallisen ja kansainvälisen verkostoitumisen välineenä. Se antaa mahdollisuudet oppilaan aktiiviselle roolille rakentaa omaa oppimisen polkua. Lisäksi tieto- ja viestintäteknologiaa opitaan käyttämään vastuullisesti. Tavoitteena on peruskoulun päättänyt oppilas, joka pystyy toimimaan luontevasti digitaalisessa yhteiskunnassa.

Kaupungin peruskouluissa tieto- ja viestintäteknologia on myös oppimisen kohde. Oppimisen tavoitteet ja sisällöt kuvataan TVT-strategiassa, jota päivitetään säännöllisesti.

Tieto- ja viestintäteknologiaan liittyviä asioita toteutetaan myös opetusta eheyttävissä kokonaisuuksissa. Tarkemmin esimerkkejä on kuvattu TVT-strategiassa. Kouluilla on käytössään digitaalinen oppimisympäristö, jota voidaan hyödyntää oppimiseen ja oppimishistorian dokumentointiin sekä tiedonvälityksen välineenä.

Hirvelän koulun lisäys kohtaan Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5)

Oppilasta opastetaan kriittiseen tiedonhakuun. Tiedonhakua tapahtuu jokaisessa oppiaineessa. Oppilas käyttää TVT:tä itsenäisesti ja vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Oppilas esittää omia ajatuksiaan monipuolisesti TVT:een avulla, esimerkiksi kuvaamalla tai esitelmillä, ja käyttää tietoa omien tarpeidensa mukaan. Oppilas ymmärtää TVT:n merkityksen omassa elämässään ja ympäröivässä maailmassa. Oppilaita opastetaan käyttämään erilaisia sovellutuksia eri oppiaineissa. TVT:n käytössä korostetaan vastuullisuuden merkitystä. Oppilas oppii tiedostamaan internetin käytön riskit.