Uskonto 4 (Marin kurssi)

Opintojakson palaute

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Valitse sopivat vaihtoehdot.







Tähän voit kirjoittaa omin sanoin palautetta opintojaksosta. Miten opintojaksoa voisi kehittää?

Mikä oli oma osuutesi opintojakson onnistumiseksi? MItä olisit voinut tehdä toisin?

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

UE4 esitykset

Valmista esitys valitsemastasi aiheesta (lista alla). Perehdy aiheeseen oppikirjan, muun kirjallisuuden ja internetin avulla.
Voit elävöittää esitystä kuvilla, videoilla tai uutisklipeillä.

Muista merkitä lähdeluettelo esityksen loppuun!

Pyri vastaamaan ainakin seuraaviin kysymyksiin:

1. Mistä ilmiössä on kyse? Mihin historialliseen ajankohtaan tapahtuma/ilmiö sijoittuu?
2. Kuka tai ketkä ovat keskeiset henkilöt, jotka liittyvät asiaan?
3. Mitä vaikutuksia Suomen uskonnolliseen kenttään asialla on ollut?
4. Näkyykö ilmiö vielä nykyisin jollakin tavalla?

(Voit miettiä myös aiheeseen liittyviä kysymyksiä, joita voimme yhdessä oppitunnilla pohtia.)

UE4 esitykset

Palauta työsi tähän.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Vertaisarviointi esityksistä

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Esitelmän aihe ja tekijä:


Arvioi työn sisältöä ja rakennetta:

4 = Erinomainen
3 = Hyvä
2 = Vaatii täydentämistä
1 = Hajanainen

Väite1234
Alustuksen laajuus ja monipuolisuus
Sisällön hallinta
Esittäminen: esityksen selvyys ja havainnollisuus



Arvosanaehdotus perusteluineen:

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Tutkielmien/ esitysten aiheita


Valitse itseäsi kiinnostava aihe alla olevasta listasta. Voit valita myös jonkin muun Suomen uskonnollisuuteen liittyvän aiheen.
Etsi tietoa aiheesta oppikirjan ja internetin avulla. Laadi esitys (powerpoint), jossa käyt läpi aiheeseesi liittyvät keskeiset asiat. Valmistaudu esittämään työsi koko ryhmälle.


1. Uuspakanuus luonnonuskontojen nykymuotona Suomessa
2. Uushenkisyys (länsimainen esoteria)
3. Valitse jokin herätysliike ja perehdy liikkeen historiaan ja nykytilanteeseen.
4. Tutustu verkkolähteiden avulla tarkemmin yhteen protestanttisista yhteisöistä tai kristillisperäisistä yhteisöistä. Tee valitsemastasi yhteisöstä esitys.
5. Buddhalaisuus/hindulaisuus Suomessa
6. Sisällissota 1918 ja kirkko
7. Tutustu johonkin Kouvolassa toimivaan uskonnolliseen yhteisöön ja tee siitä esitys.

Itsearviointi 1. jakson (Uskonnollisuus ja uskonnottomuus Suomessa) tiedollisista tavoitteista

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Arvioi omaa oppimistasi.
5 = osaan asian niin hyvin, että voisin opettaa sen kaverillekin
4 = osaan asian hyvin
3 = osaan asian pääpiirteissään
2 = osaan jotakin, mutta osa jäi epäselväksi
1 = en ymmärtänyt lainkaan

Väite12345
Osaan kertoa suomalaisten muinaisuskosta ja ymmärrän käsitteet animismi, shamanismi, totemismi.
Osaan kuvailla kristinuskon saapumista Suomeen (ristiretket, katolinen aika).
Tiedän miten reformaatio käynnistettiin (Kustaa Vaasan kirkkoreduktio, Agricola reformaattorina).
Osaan kuvailla puhdasoppisuuden aikaa (1600-l.) Suomessa.
Tunnistan Suomessa syntyneet perinteiset herätysliikkeet.
Osaan kuvailla suomalaista uskonnollisuutta ja sille tyypillisiä piirteitä.
Tiedän mitä tarkoitetaan uskonnottomuudella ja miten se ilmenee Suomessa.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Kouvolan Sanomien artikkeli mormoneista

Mormonit Tanner Carter ja Adam Griffin pyrkivät käännyttämään kouvolalaisia uskoon – Lue, millaista on lähetyssaarnaajan arki

Yhdysvaltalaiset lähetyssaarnaajat Tanner Carter ja Adam Griffin ihailevat suomalaisia siitä huolimatta, että mormonien sanoma ei aina saa Kouvolassa vastakaikua.

 

Siististi pukeutuneet lähetyssaarnaajat Tanner Carter, 20, ja Adam Griffin, 20, katsovat keskittyneinä tietokoneen näyttöä Kymenlaakson ainoassa mormonikirkossa Sarkolassa. Suomessa olevien lähetyssaarnaajien viikoittainen etäkokous on loppumaisillaan.

Yksi lähetyssaarnaajista lukee ääneen Mormonin kirjaa. Kohta on kirjan alusta, jossa kirkon profeetta Nefi kertoo Jumalan suojelevan häntä matkallaan Israelista Amerikkaan. Muut saarnaajat kuuntelevat täydessä hiljaisuudessa.

– Meillä ei ollut ennen koronaa näitä tapaamisia, koska näin montaa lähetyssaarnaajaa näin monesta paikasta oli vaikea tavata. Nyt niitä on joka viikko, Griffin kertoo.

 

Carter, Griffin ja muut Suomessa toimivat lähetyssaarnaajat ovat profeetta Nefin tapaan kaukana kotoa. Carter lähti Missourista saarnausreissulleen viime vuonna.

– Aloitin lähetyssaarnaukseni Lahdessa, jossa asuin neljä kuukautta. Sieltä menin Pietarsaareen ja viime maaliskuussa saavuin Kouvolaan.

Saarnaajat ovat enimmäkseen nuoria miehiä, mutta saarnaajiksi voivat ryhtyä myös nuoret naimattomat naiset ja vanhat pariskunnat, joiden lapset eivät enää asu kotona. Muun muassa Yhdysvaltain Utahin senaattori ja entinen presidenttiehdokas Mitt Romney on ollut lähetyssaarnaajana Ranskassa.

Saarnaajat heräävät joka aamu puoli seitsemältä

Carter lähtee esittelemään kirkon tiloja. Griffin jää toimistohuoneeseen seuraamaan videokokousta. Huoneen ovi jää auki, koska mormonisaarnaajien täytyy olla "katseen ja kuulon" etäisyydellä toisistaan.

Kävelemme lastenhuoneen, ruokatilan ja nuorten naisten opiskeluhuoneen ohitse. Jälkimmäinen huone on tarkoitettu seurakuntaan kuuluvien alle 18-vuotiaiden tyttöjen rukoilu- ja opiskeluhetkille. Huone on ollut pitkään tyhjillään.

 

– Sen ikäisiä tyttöjä ei juuri nyt ole seurakunnassa, joten huonetta käytetään muuna opetustilana.

Vilkaisemme kirkon alttarihuoneeseen, jossa mormonit kokoontuvat jumalanpalvelukseen. Alttarihuone on nyt tyhjä, mutta Kymenlaakson seurakunnanjohtajan Reijo Kämäräisen mukaan kirkossa on paljon väkeä sunnuntaisin.

– Tarkkaa lukua aktiivisista jäsenistä ei ole, mutta meille tulee sunnuntaisin arviolta 25–40 ihmistä jumalanpalvelukseen.

Saarnaajat viettävät merkittävän osan päivästään näissä tiloissa. Päivä alkaa joka aamu puoli seitsemältä. Aamutoimien jälkeen he opiskelevat kaksi tuntia. Opintoihin kuuluu Raamatun ja Mormonin kirjan lukemista sekä suomen kielen opettelemista.

– Lähdemme sitten tapaamaan ihmisiä, Carter sanoo.

Suomalaisille vaikea saarnata

Moni ajattelee, että lähetyssaarnaajat kulkevat ovelta ovelle puhumassa uskonnostaan. Todellisuudessa mormonit käyvät harvoin kolkuttelemassa satunnaisten ihmisten ovia, vielä vähemmän korona-aikana.

– Koronan jälkeen ei olla enää menty, mutta ehkä se nyt alkaa taas yleistymään.

Carter kertoo, että Kymenlaakson MAP-kirkko pyrkii ottamaan yhteyttä kouvolalaisiin monella tavalla. Yhdysvaltalaiset saarnaajat järjestävät avoimia tapahtumia, kuten viikoittaisia peli-iltoja. Tapahtumissa on Carterin ja Griffinin mukaan pari vakiokävijää, joita lähetyssaarnaajat tapaavat useammin.

Carterin kalenteri on täynnä tapaamisia suomalaisten kanssa. Hän vierailee kirkon pitkäaikaisten jäsenten ja kirkosta kiinnostuneiden luona.

Kirkkoon tulevat suomalaiset ovat usein uskossa jo entuudestaan. Carterin mukaan monet ovat niin sanottuja tapakristittyjä.

Kouvolalaiset eivät ole olleet kovin kiinnostuneita mormonismista

Carter ja Griffin ovat lähdössä kokouksen jälkeen Kouvolan kaduille juttelemaan ihmisten kanssa. Carter kertoo, että Suomessa katusaarnaamisessa on hyvät ja huonot puolensa.

Hänen mukaansa suomalaiset tavoittaa helposti, mutta he eivät ole yhtä avoimia mormoniuskolle kuin muiden maiden kansalaiset. Moni on liian kiireinen jäädäkseen puhumaan lähetyssaarnaajille.

– Jos ottaa huomioon elinolot ja liikenteen, lähetyssaarnaus on helpompaa täällä kuin vaikka Afrikassa tai Etelä-Amerikassa, Carter arvioi.

– Ihmiset ovat toisaalta täällä vähemmän kiinnostuneita sanomastamme kuin muissa maissa.

Carter ja Griffin kertovat ihailevansa suomalaisia, vaikka mormonien sanoma ei aina saakaan vastakaikua. Suomalainen sisu on tehnyt vaikutuksen Griffiniin.

– Kun suomalaiset päättävät jostain, he eivät muuta mieltään asiasta.

"Jotkut luulevat meitä Jehovan todistajiksi"

Carterin ja Griffinin kokemukset Kouvolassa ovat olleet pääosin myönteisiä. He ovat törmänneet ennakkoluuloihin harvoin.

Samaa kertoo seurakuntajohtaja Kämäräinen, joka on ollut kirkon toiminnassa mukana jo useamman vuosikymmenen. Hän on ollut itsekin lähetyssaarnaajana Frankfurtissa ja Tukholmassa vaimonsa kanssa.

– Joskus ihmiset mainitsevat vanhoista uskomuksista, mutta suurimmaksi osin en ole törmännyt ongelmiin.

Vanhoilla uskomuksilla Kämäräinen tarkoittaa esimerkiksi kirkon moniavioisuutta. Kirkon perustajalla Joseph Smithillä oli 1800-luvun alussa kymmeniä vaimoja. MAP-kirkko kielsi moniavioisuuden vuonna 1890, noin 50 vuotta Smithin kuoleman jälkeen.

Nykyään moniavioisuutta harjoittaa vain mormonifundamentalistiset liikkeet, jotka lähtivät MAP-kirkosta moniavioisuuskiellon jälkeen. Carter kertoo kuitenkin törmänneensä ihmisiin, jotka yhä uskovat vanhaa stereotyyppiä.

– Kun jotkut mainitsevat asiasta, kerron heille kirkon linjauksista. Se on rehellisesti naurettavaa, että jotkut ajattelevat meidän harjoittavan moniavioisuutta, Carter sanoo.

Kämäräinen kertoo stereotypian moniavioisista mormoneista korostuvan etenkin mediassa.

– Onhan televisiossakin sellaisia sarjoja, jossa esiintyy sisarvaimoja. Ne eivät edusta mormonien oikeaa elämää juuri lainkaan.

Kämäräinen uskoo, että kirkon julkikuva on tästä huolimatta paranemassa. Vuonna 2006 valmistuneessa Helsingin temppelissä vietettiin pari vuotta sitten avointen ovien tapahtumaa. Kämäräisen mukaan moni paikalla käynyt oli hyvällä tavalla kiinnostunut MAP-kirkosta.

Carter kertoo, että suurin osa kouvolalaisista on ymmärtänyt mormonien olevan tavallisia ihmisiä. Hän sanoo, että joitain huvittavia väärinkäsityksiä on kuitenkin ollut.

– Jotkut luulevat meitä Jehovan todistajiksi!

Lähetyssaarnaus koetaan palkitsevaksi kokemukseksi

Carterilla ja Griffinillä on edessään vielä vuosi lähetyssaarnausta Suomessa. Kaksi vuotta on pitkä aika viettää täysin uudessa maassa. Mormonit kuitenkin uskovat sen olevan palkitseva kokemus lähetyssaarnaajille. Yhdysvaltalaisen Pew Research Center -tutkimuslaitoksen mukaan jopa 92 prosenttia lähetyssaarnaajista on kokenut mission vahventaneen uskoa.

Carter asuu Suomessa vielä vuoden. Hän ei ole täysin varma tulevaisuuden suunnitelmistaan, mutta seuraavien kymmenen vuoden varalle on jo joitain suunnitelmia.

– Haluaisin olla insinööri tai aktuaari. Toivoisin olevani myös naimisissa siihen mennessä.

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko

Vuonna 1830 Yhdysvalloissa perustettiin kristinuskon kolminaisuusopin kieltävä kirkko.

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkkoon kuuluu 16 miljoonaa ihmistä. Heistä suurin osa asuu Yhdysvaltojen niin sanotulla mormonialueella, eli Utahissa, Kaliforniassa, Arizonassa, Idahossa, Nevadassa ja Wyomingissa.

Kirkon perusti yhdysvaltalainen Joseph Smith, joka väitti enkelin antaneen hänelle kultaisia levyjä, joihin oli kirjattu Amerikan mantereen historia. Smith koosti saamistaan tiedoista Mormonin kirjan, josta on sittemmin tullut mormoniuskonnon pyhin kirja.

Kirja on tunnettu väitteistään, joille ei ole historiallista näyttöä. Mormonin kirjassa muun muassa väitetään muinaisten israelilaisten matkanneen Amerikkaan ja perustaneen sivilisaation sinne satoja vuosia ennen ajanlaskun alkua.

Kirjan väitteet aiheuttivat kohua Smithin elinaikana. Mormonikirkon jäsenet joutuivat useaan otteeseen väkivaltaisiin yhteenottoihin muiden yhdysvaltalaisten kanssa. Suurin yhteenotoista oli Missourin mormonisota, jonka aikana Missourin kuvernööri Milburn Boggs antoi virallisen käskyn häätää tai tappaa kaikki osavaltion mormonit. Joseph Smith kuoli vuonna 1844 ollessaan vankeudessa maanpetossyytteistä.

Mormonikirkon säännöt ja normit ovat joissain tapauksissa suhteellisen tiukkoja. Kirkko esimerkiksi pitää syntisenä tupakkaa, alkoholia, kahvia ja teetä sekä esiaviollista seksiä. Kirkko alkuvuosinaan hyväksyi moniaviollisuuden, mutta kielsi sen jo vuonna 1890.

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila on seurannut mormonien uskontoa jo jonkin aikaa. Valkila kertoo, että järjestön tiedossa on kymmeniä entisiä mormoneja, jotka ovat hakeneet tukea järjestöltä.

– Tukea on hakenut enimmäkseen Suomessa syntyneitä mormoneita.

Valkila arvioi, että monille syy mormonikirkosta eroamiseen on yksinkertaisesti se, etteivät he enää usko kirkon opetuksiin.

– Mormonikirkko määrittelee aika tarkasti sen miten ihmisen on uskottava, eikä se salli kovin paljon ihmisen omaa pohdintaa ja tulkintaa.

 

Korjattu kirkon virheellinen sanajärjestys Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkoksi.

Itsearviointi 2. jakson (Uskonto, katsomus ja yhteiskunta) tiedollisista tavoitteista

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Arvioi omaa oppimistasi.
5 = osaan asian niin hyvin, että voisin opettaa sen kaverillekin
4 = osaan asian hyvin
3 = osaan asian pääpiirteissään
2 = osaan jotakin, mutta osa jäi epäselväksi
1 = en ymmärtänyt lainkaan

Väite12345
Ymmärrän, mitä positiivisella ja negatiivisella uskonnonvapaudella tarkoitetaan.
Tiedän, mitä uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumisen ikärjat (12,15 ja 18) tarkoittavat.
Osaan kertoa, mitä uskonnollisen yhdyskunnan perustaminen Suomessa edellyttää.
Osaan kuvailla, miten kristinusko on vaikuttanut hyvinvointiyhteiskunnan kehittymiseen.
Ymmärrän mitä uskontodialogilla ja ekumenialla tarkoitetaan.

Kirjaudu sisään lähettääksesi tämän lomakkeen

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä