Kotiaine

Kotiaineen palautuskansio

Palauttakaa kotiaineenne (RUA06) tähän palautuskansioon ma 9.5.2022 klo 23.59. mennessä.

Palautuksen muoto: PALAUTA MERKINTÄ.
  • Palauta merkintä

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Kotiaine / RUA06

KOTIAINE 

Valitse YKSI seuraavista tehtävänannoista ja kirjoita ruotsiksi 700 - 1 100 merkin laajuinen kirjoitelma (sanoina: 150-200 sanaa). 

TÄRKEÄÄ: 

-merkitse kirjoitustehtävän alkuun selkeästi kirjoitustehtäväsi numero + myös otsikko, jos sellainen on annettu tai sinua on pyydetty itse otsikoimaan tekstisi. 

-jaa kirjoittamasi teksti kolmeen kappaleeseen: a) aloitus ; b) käsittelyosa ; c) lopetus 

-suunnittele kirjoitelmaasi etukäteen tarkkaavaisesti ja huolella. Mieti, millainen on looginen käsittely. Siisti asettelu / layout on plussaa. 

-laadi etukäteen miellekartta + kerää myös sanoja, jotka nostavat kirjoitelman arvoa 

-tarkista kirjoitelmasi, mm. sanajärjestysasiat: päälause ja sivulause. 

-päälauseessa PPP2 predikaatin paikanpitopakko kakkonen. 

-Palautuksen takaraja: ma 9. toukokuuta 2022 klo 23.59. mennessä

1. Peppad eller skoltrött?

Efter ca tio år i skolan har du kommit till det skede i livet där man måste fatta det stora beslutet om vad man vill bli när man är stor. Hur känner du dig på årskurs två? Har du fått nog eller bara mersmak? Har du redan hittat din bransch eller känner du dig för att helt enkelt låta bli att plugga vidare? Analysera kring ditt liv just nu, din gymnasiekarriär samt dina framtidsvisioner.

 

2.

Skriv en insändare där du tar ställning till följande citat som du hittade i HBL.

 

Dagens unga måste verkligen anstränga sig på ett annat sätt. På min tid behövde man inte söka in till någon högskola utan det var fritt fram för alla som hade tillräckliga gymnasiebetyg. Å andra sidan arbetade vi med mer utvecklade saker redan i gymnasiet och fick en bredare allmänbildning.”, skriver Professor Lars Engelbrekt, 94 år.

 

3.

Du vet exakt vart du ska styra stegen efter gymnasiet. Under dina år i gymnasiet har du redan kunnat välja de ämnen du koncentrerar dig på som gynnar dig i det kommande inträdesprovet. Du har blivit ombedd att skriva en text om motivation och framgång på en ungdomssajt som läses av de som nästa år ska börja sina studier i gymnasiet.

 

4.

På nätet pågår en diskussion om regeringens förslag att skära ner på studiestödet för att förkorta studietiderna. Skriv ditt inlägg i diskussionen.

 

Det här gör mig så upprörd! Ett minskat bidrag kommer att leda till att studerande jobbar mera för att överleva, något som förlänger studietiden ytterligare. Och kommentaren om att det i nuläget är för lätt att vara lat bara gjorde mig ännu mera förbannad. För att ha råd att bo och äta utan att behöva ta studielån jobbade jag vid sidan om studierna hela tiden, och det var så förskräckligt tungt. Att skära ner på studiestödet är helt galet!

Förbannad

5. Att få jobb – eller ej?

De ungas arbetslöshetsgrad är högre än på länge. Enligt många är situationen oroande. Hur kan en ungdom få arbete? Vad är det som avgör? Resonera kring frågan ur såväl den unga arbetstagarens som arbetsgivarens synvinkel. 


6.

Du har jobbat i 40 år i samma jobb med samma medarbetare. Nu är det dags att pensionera sig och det hålls en avskedsfest för dig efter alla dessa år. Skriv ditt tacktal till alla närvarande.

 

7. Mitt eget företag

Hur ska man gå till väga om man vill bli företagare? Vilka saker måste man ta hänsyn till? Är det något man inte kan förbereda sig på? Du behöver inte ha erfarenhet av att starta eget men fundera på det som ett alternativ och motivera varför det skulle kunna vara ett alternativ för dig.