JEA-uutiset henkilökunnalle

JEA -uutiset

JEA- uutiset ilmestyy huoltajille muutaman kerran lukuvuoden aikana ja henkilökunnalle kerran kuussa. Kerromme uutisissa ajankohtaisia asioita joustavaan esi- ja alkuopetukseen liittyen.

Tammikuun JEA-uutiset.

Tammikuun terveisiä.

Maija palasi Pilkanmaahan opettajaksi ja on JEA- touhuissa pääsääntöisesti torstaisin. 

Opettajille suunnatut kevään koulutukset on julkaistu ja niiden ilmoittautumiset ovat avoinna. 

Kirpeää ja valoistuvaa tammikuuta!


Napan JEA-toimintaan tutustuminen

Pääsimme tutustumaan Napan JEA-toimintaan joulukuun alussa. 
Maarit Viitalo esitteli ensin Napan toimitatapoja ja käytänteitä. 
Sen jälkeen saimme seurata talon JEA-toimintaa. 



Luokissa ja ulkona oli yhteensä neljä joulupajaa. Oppilaat oli jaettu neljään ryhmään. Ryhmä työskenteli vierailupäivänämme yhdessä pisteessä. Joulupajoja järjestettiin siis neljänä päivänä. Yhdessä pisteessä oltiin yhden oppitunnin (45 min) ajan. 



Pisteillä lapset pääsivät mm. osallistumaan Tonttuakatemiaan, jumppaamaan, liikkumaan, tavuttamaan, lukemaan, kirjoittamaan ja pähkäilemään.



Vierailu oli kiva ja opettajat saivat hyviä ideoita.
Kiitos Napan väelle, että saimme tulla!

Joulukuun JEA-uutiset

Alla mainos tammikuussa järjestettävästä tiedekasvatuskoulutuksesta esi- ja alkuopetuksen opettajille. 

Esi- ja alkuopetuksen vanhemmille on lähetetty wilman kautta linkki joustavan esi-ja alkuopetuksen kyselyyn. Jos mahdollista, muistutelkaa huoltajia kyselystä. Kysely on auki 10.12.2023 asti. 



Marraskuun JEA-uutiset

Opettajilla on mahdollisuus päästä tutustumaan Napan koulun JEA-toimintaan 
perjantaina 8.12.
Alla tarkemmat tiedot ja ilmoittautumislinkki.

Lokakuun JEA -uutiset

Sankarikissa lähtee matkaan! 

Noora Lehtinen on virkannut neljä upeaa sankarikissaa. Kissat lähtevät kiertämään syysloman jälkeen Kouvolan esi- ja alkuopetuksen ryhmiä. 

Kissa viettää kussakin ryhmässä 2-3 päivää. Kissa voi olla mukana ryhmien yhteisissä puuhissa tai se voi vierailla jokaisessa ryhmässä/luokassa erikseen.

Ryhmä kirjoittaa, piirtää tai kuvaa kissan mukana kulkevaan vihkoon, mitä kissa on ryhmässä puuhaillut. Näin saamme arvokasta ja tärkeää tietoa lasten näkökulmasta ja JEA -arjesta.

Sankarikissalle on tehty oma pedanet-sivu https://peda.net/kouvola/jeja/sankarikissaTäältä löytyy kaikki Sankarikissaan liittyvä tieto mm. kiertolistat. Lisäämme sivulle mielellämme myös kuvia kissan matkan varrelta https://peda.net/kouvola/jeja/sankarikissa/kuvia-sankarikissan-matkan-varrelta. Valokuvia voi lähettää osoitteeseen maija.niinimaki(at)edukouvola.fi. Muistakaa kuvausluvat!

Kun kissa on vieraillut jokaisessa koulun tai päiväkodin esi- ja alkuopetuksen ryhmässä, toimitetaan se listassa seuraavaan paikkaan. Toimitus onnistuu esim. sisäisessä postissa. Yksityisiin päiväkoteihin (y) ei kulje sisäinen posti. Näihin kissa täytyy toimittaa esim. ihmisten välityksellä. (Ota tarvittaessa yhteys kati.taipale(at)kouvola.fi tai maija.niinimaki(at)edukouvola.fi, niin autamme kuljetuksissa.)

Oheisesta linkistä pääsee katsomaan videon, jossa Sankarikissa lähtee matkaan. Video kannattaa katsoa ennen Sankarikissan saapumista ryhmään. 

Sankarikissa seikkailee

Elokuun JEA-uutiset

Uusi lukuvuosi ja JEA-kuviot ovat alkaneet. Monelle opettajalle JEA ja sen tuomat uudet asiat ovat jo tuttuja. Mukana on kuitenkin paljon uusia opettajia, joille JEA voi olla ihan uusi juttu. Toisaalta konkareillakin saattaa olla kysyttävää. Tästä syystä järjestämme JEA:n tukiklinikan opettajille keskiviikkona 23.8. 

Ideana siis, että voit tulla matalalla kynnyksellä kysymään JEA:sta. Vastaamassa ainakin Kati ja Maija hankkeesta ja Eskolanmäen koulun rehtori ja ops-taitajaTeija. 

Tukiklinikat ovat
klo 8-9
klo 12-13
klo 14-15

Voit tulla kysymään ja kuuntelemaan silloin, kun sinulle sopii. 

Alla vielä tarkempi tiedote asiasta ja linkki Teamsiin.

Tervetuloa!

Muistathan myös Qridin käyttöönottokoulutukset. Niistä lisätietoa ohessa. Qridi on sähköinen oppimisympäristö, johon arviointijunat siirtyvät sähköiseen muotoon.

Toiminnallinen oppiminen - VESO järjestetään lauantaina 16.9. Yhtenä päivän työpajana JEA. Lisätiedot tästäkin ohessa. 

Katiin ja Maijaan saa aina olla yhteydessä, jos on kysyttävää tai tarvitset apua tai neuvoja. Vastaamme ja autamme mielellämme! Tässä vielä yhteystietomme:
kati.taipale(at)kouvola.fi puh. 020 6157077
maija.niinimaki(at)edukouvola.fi puh. 040 571 4751

HUOM!

Veson paikkaa on jouduttu valitettavasti muuttamaan. Veso järjestetään aiemmasta tiedosta poiketen Mansikkamäen koululla ja Mansikka-ahon liikuntahallissa.

Kesäkuun JEA-uutiset

Maalissa ollaan tämän lukuvuoden osalta. Vuoteen on mahtunut monenmoista kivaa JEA-puuhaa. Olemme kyselleet lapsilta heidän näkemyksiään ja ajatuksiaan. Tässä muutamia esioppilaiden ajatuksia:



On ne hommat
ollu
kivoja, koska siellä (koululla) on ollut mulla 30 kaveria.

On leikitty, mut eniten kivaa oli värisuunnistus. 

Kivaa oli värin etsiminen koska voi olla parin kanssa. 

Kaikista kivointa on ollu hippa-leikit, koska on saanut juosta. 

Tiistaina saa harjoitella, askarrella ja leikkiä koululaisten kaa. 

Ollaan tehty läksyjä 

Koodaus oli kivaa. Se oli oikeastaan helppoa. Tehtiin tabletilla.  

Koodauksessa piti kulkea oikeaa reittiä.  

Hiihto oli kivaa. Oli myös ampumahiihtoa. 

Lumiveistokset oli kivoja. Teimme lumikasaan lumilinnan. Se oli hieno. Tehtiin sellaisia paloja ja niistä linna.  

Lumesta tehtiin myös krokotiili. 

Luistelu oli kivaa.  

Kevätretki JEA:ssa oli kiva. Syötiin makkarat.  

Kevätjuhlan ötökkälaulu. 

Liikkasali koululla oli kiva. Renkaat oli tosi kivat. 

JEA -retkipäivä oli kiva.  

Näistä on hyvä jatkaa elokuussa. Nyt mukavaa kesää!


Kuvatukea JEA-arkeen

Keräämme materiaalipankkiin kentältä nousevia ideoita ja materiaalia. 
Toukokuussa olemme lisänneet Johanna Liekolan tekemän kuvatuen arviointijuniin

https://peda.net/kouvola/jeja/materiaalipankki-mm.-opsin-kuvat-tulostettavaksi-eskaritilan/kuvatuki-arviointijuniin

ja Riia Koiviston tekemän kuvatuen värikoodaustehtävien ohjeistukseen

Kuvatuki värikoodaukseen (peda.net)

Jos sinulla on materiaalia, jota voisit jakaa muillekin JEA-opettajille, jaamme sen mielellämme täällä. Laita rohkeasti viestiä (maija.niinimaki(at)edukouvola.fi tai kati.taipale(at)kouvola.fi)



Arviointijunan siirtäminen, arkistointi ja säilytys

Tässä toimintamalleja paperiseen arviointijunaan liittyen


Esiopetuksen jälkeen

Kun keskustelu huoltajien kanssa on käyty, siirretään juna sille koululle, missä lapsi aloittaa 1. luokan. 
Varhaiskasvatuksen opettaja vastaa junien siirtämisestä (kädestä käteen, sisäinen posti, posti)

Junat voidaan siirtää myös tiedonsiirtopalaverin jälkeen.

Junia ei kopioida esiopetukseen arkistoitavaksi. Huoltajalle annetaan pyydettäessä kopio junasta.


Ensimmäisen luokan keväällä

Alkuperäinen juna annetaan keväällä kotona käymään. Juna palautetaan koululle ja se on kesän ajan koululla säilössä. On myös mahdollista, että junat lähtevät kotiin kesän ajaksi ja palautetaan kouluun elokuussa.


Toisen luokan keväällä

Alkuperäinen juna jää koululle arkistoitavaksi (juna on lapsen oppimissuunnitelma).
Juna kopioidaan lapselle kotiin.

Huhtikuun JEA -uutiset


Napan koululla vietettiin pedagogista iltapäivää 12.4.

Varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Päivi Virtanen kertoi meille ensin observointien ja Fibion-mittausten tuloksista. Kouvolan esioppilaita ja JEA-hetkiä on observoitu viime keväänä. Observoinneista nousi muun muassa seuraavia asioita:

Korkeaa sitoutuneisuutta eli oppimiselle hedelmällisiä kokemuksia sekä positiivisia emootioita havainnoitiin muun Suomen 6-vuotiaiden toimintaa enemmän.

Ulkotoiminta näyttäytyy liikkumisen ja oppimisen näkökulmasta positiivisena, samoin fyysiset ja sääntöleikit. Liikuntaleikit ulkona olivat erityisesti toimivia oppimisen, osallistumisen ja liikkumisen näkökulmasta. Ne ovat säilyttämisen arvoisia.

Liikkumisen määrää voisi JEA-esiopetustoiminnassa ja yhteistoiminnassa alkuopetuksen kanssa lisätä, erityisesti sisällä.

Fibion-mittauksissa mitattiin 4-vuotiaden, eskareiden ja henkilöstön fyysistä aktiivisuutta. 

Päivittäisen kokonaisliikkumisen määrä oli mittauksissa hyvällä tasolla.
Sykettä nostattavan, vauhdikkaan liikkumisen määrä jäi alle tavoitetason.
Tätä voi lisätä lasten päiviin erilaisin tavoin mm. luomalla rutiineja arjen tilanteisiin esim. aamujumppa, pääsymaksuna sykettä sydämeen. 


Tämän jälkeen jakauduimme työpajoihin.

Toisessa pajassa Päivi Liimatta antoi ideoita ja käytännön vinkkejä toiminnallisuuteen ja leikillisyyteen opetuksessa. Saimme myös ideoita oppimisympäristön muokkaamiseen lapsen leikkiä tukevaksi. Päivillä oli paljon konkreettisia ideoita ja vinkkejä. Esimerkiksi arvo värinopalla väri. Etsi sen värinen pyykkipoika. Ota sukka ja sieltä luettava tavu/sana/virke. Lue ja kirjoita kolme kertaa. Palauta sukka ja pyykkipoika. Arvo uusi väri jne.



Toisessa pajassa Kaisa Saarinen, Meri Vainio ja Päivi Virtanen antoivat vinkkejä luonnossa oppimiseen. Pääsimme metsään kokeilemaan erilaisia työtapoja ja vinkkejä aurinkoisessa metsässä. Luonnossa on paljon oppimateriaalia valmiina. Metsään ei tarvitse aina viedä oppimateriaalia vaan materiaali löytyy sieltä. Esimerkkinä lukusuoran rakentaminen luonnon materiaaleista. 





Pedagoginen iltapäivä oli opettajien mielestä innostava ja antoi paljon uusia ideoita!

Maaliskuun uutiset

Elimäen JEA-kuulumisia

Jea-syksymme alkoi Kuusankoskitalon yhteisestä suunnittelupäivästä 17.9.2022. Saimme suunniteltua suuntaviivoja tulevan syksyn jea-toimintaan. Jatkoimme tarkempaa suunnittelua seuraavalla viikolla oman porukan kesken. Ensimmäiseksi tavoitteeksi otimme sekä lasten että aikuisten tutustumisen toisiinsa. Sovimme tapaamiskerrat ensimmäisiin jea-tunteihin ja suoritimme oppilaiden jakamisen neljään ryhmään.

 Lokakuun tavoitteiksi nousivat tutustuminen, yhteiset jea-säännöt ja toimiva  yhteistyö sekä lasten että aikuisten kesken. Tapaamiskertoja oli aluksi kerran kahdessa viikossa kaksi tuntia kerrallaan ja kaikki ryhmät kävivät tuolloin neljä pistettä teeman mukaan. Marraskuun tavoitteeksi valikoitui kotimaa ja Suomen  itsenäisyys, koska yhtenäiskoululle oli tulossa yhteinen itsenäisyyspäiväjuhla. Sinne toivottiin myös jea-ryhmältä esitys. Jaoimme jea-toimintapisteet teeman mukaisesti siten, että yhdessä pisteessä harjoiteltiin tulevaa ohjelmaa ja muut pisteet liittyivät Suomeen. Joulukuussa meillä oli vielä joulupajat, joissa askarreltiin ja leivottiin.

 

 Syksymme jea-kohokohta oli yläkoululla järjestetty itsenäisyyspäiväjuhla, jossa pääsimme esittämään isolla porukalla hyvin harjoitellun Nostetaan lippu salkoon-esityksen. Se oli onnistunut jännityksestä huolimatta. Koko prosessi syksyn ajan toiminnasta huipentui yhteisesitykseen kaikille koululaisille ja sai aikaan positiivista me-henkeä. Syksyn yhteiset liikunta-, ulkoilu- ja toimintatunnit loivat jo pohjaa koko toiminnalle.


Joulukuun JEA-uutiset

Tulossa:
JEA-iltapäivä Eskolanmäen koululla keskiviikkona 8.2. klo 13.00-15.30.
Luvassa Eskolanmäen JEA-toiminnan esittelyä, DragonBox ja Pekka Peura, Qridin esittelyä ja Lukeva Kouvolan ideoita. 
Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisohjeet lähempänä ajankohtaa. 


Kati ja Maija kiertävät kentällä kevätlukukaudellakin. Ole ihmeessä yhteydessä, jos haluat meitä avuksi ja tueksi yhteiseen suunnitteluun, toiminnan toteutukseen ja arviointiin. Tulemme mielellämme.
kati.taipale(at)kouvola.fi 020 615 7077
maija.niinimaki(at)edukouvola.fi 040 571 4751


Ennen kaikkea toivotamme teille jokaiselle

Hyvää joulua!



Marraskuun JEA -uutiset (huoltajille ja henkilökunnalle)

JEA- uutiset ilmestyy huoltajille muutaman kerran lukuvuoden aikana ja henkilökunnalle kerran kuussa. Kerromme uutisissa ajankohtaisia asioita joustavaan esi- ja alkuopetukseen liittyen.

Kartoitamme huoltajien ajatuksia joustavasta esi- ja alkuopetuksesta kyselyn avulla. Kyselyyn vastaaminen kestää 5-10 min. Toivoisimme, että käytte vastaamassa kyselyyn oheisen linkin kautta 9.12 mennessä.

Joustava esi- ja alkuopetus Esi- ja alkuopetuksessa olevien lasten huoltajien ajatuksia

Lisää tietoa joustavasta esi- ja alkuopetuksesta saat osoitteesta:

https://peda.net/kouvola/jeja

Marraskuun JEA -uutiset (huoltajille ja henkilökunnalle)


Kouvolan opetus ja kasvatuslautakunnassa on hyväksytty 9.6.2022 uudistettu esi- ja alkuopetuksen yhteinen opetussuunnitelma, joka on otettu käyttöön kuluvan lukuvuoden alusta. Opetussuunnitelma ohjaa joustavan esi- ja alkuopetuksen toimintaa. Tavoitteena on muodostaa esiopetuksesta ja perusopetuksen alkuluokista yhtenäinen kokonaisuus, joka tukee lapsen yksilöllistä oppimista, kasvua ja kehitystä. Yksilöllisten ja joustavien opinpolkujen mahdollistamisen lisäksi tavoitteena on varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteisen toiminnan suunnittelu ja toteuttaminen sekä uusien toimintamallien luominen.











Lukuvuosi 2022-2023

Syksyllä 2022 Kouvolassa joustavan esi- ja alkuopetuksen toiminnassa on n. 700 esikoululaista, 740 ykkösluokkalaista ja 730 kakkosluokkalaista. Kaupungissamme toimii ystävä- kumppani- ja kaveriryhmiä riippuen siitä, miten lähellä tai kaukana fyysisesti koulut ja päiväkodit ovat toisistaan. Yhteistä toimintaa sekä joustavan esi- ja alkuopetuksen yhteisiä tunteja on lapsilla vaihtelevasti erilaisia määriä. Joustavan esi- ja alkuopetuksen yhteinen toiminta on lähtenyt syksyn aikana käyntiin kaikissa esiopetusryhmissä sekä alkuluokilla koko Kouvolan alueella.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä