Lukuvinkkejä

Tunneäly varhaiskasvatuksessa

Tunneäly varhaiskasvatuksessa

 

Olemme kaikki saaneet neurologisessa lottoarvonnassa voiton nimeltä tunneäly. Tuon potin arvoa mitataan jo varhaislapsuudessa. Kyky käsitellä, sanoittaa ja säädellä tunteita sekä käyttää tunteita vahvuutenamme ovat merkittäviä taitoja meistä jokaiselle.

Lasten silmien läpi tavallinen päiväkotipäivä näyttää täysin toiselta kuin aikuisen. Se myös tuntuu täysin erilaiselta. Tunteet risteilevät päiväkodin sisällä varpaita kutittavasta riemusta kädet nyrkkiin puristavaan raivoon. Tunteiden huomioiminen varhaiskasvatuksessa jää silti helposti arkisen toiminnan ja stressin jalkoihin. Miten osaisimme tunnistaa pysähtymistä vaativat tunnehetket hektisyyden keskellä?

Ymmärtämällä aivojen tunneprosesseja ja lasten keskinäisen kulttuurin erityispiirteitä kasvattajalle avautuu mahdollisuus tukea lasten emotionaalista kehitystä. Tunneälyn käytön avulla on mahdollista pohtia muun muassa sitä, milloin tunne menee järjen edelle ja miksi ja kuinka tunteet vaikuttavat toimintaamme. Tunneälyä kehitettäessä tavoitteena on löytää paras mahdollinen tapa toimia tunteiden ja niiden aiheuttamien reaktioiden kanssa.

Teos avaa lasten tunnekehityksen vaiheita ja tunneälyn käsitettä. Kirja osoittaa, kuinka lasten ja aikuisten tunneäly näkyy päiväkodin arjessa, miten lasten tunnekasvatusta voidaan tukea ja millaisia työkaluja tähän on olemassa.

Tunneäly varhaiskasvatuksessa

Piki

Katri Kirkkopellolla on taito käsitellä vaikeitakin asioita kuvakirjan keinoin ja niin, että lopulta kaikilla on hyvä mieli. Kirkkopellon edellinen kuvakirja, myös teatterilavoille päässyt Molli, kertoi yrmeästä ja yksinäisestä tyypistä, jonka elämään putkahti yllättäen ystävä ja muutti elämän kerralla erilaiseksi. Sellaiseksi hauskaksi ja mukavaksi nimittäin. Myös uutuuskirjassa, Pikissä käydään läpi hankalia tunteita mutta päädytään lopulta iloon.

Pikin mielestä on ihan parasta, kun saa pukeutua supersankariasuun ja juoksennella ympäriinsä huudellen „Tussh“ -huudahduksia. Tänään hän on erityisen innoissaan, sillä hän on menossa ensimmäistä kertaa metsään leikkimään muiden lasten kanssa. Iso saattaa innokkaan Pikin majalle. Mutta iltapäivästä tuleekin ihan pannukakku. Majan leikkejä johtaa pitkä otus, joka haluaa leikkiä sääntöjen mukaan mutta muuttaa itse sääntöjä koko ajan. Niinpä säännöt sanovat, ettei pyjamapellejä hyväksytä majaan.

Iso löytää kiukkuisen Pikin möhemmin yksin kiveltä ja edessä on iso riita. Rauhoittumisen jälkeen Iso saattaa Pikin takaisin majaan ja puhuu tämän leikkeihin. Tilanne ei parane, ja lopulta Piki päättää jättää koko majan ja leikkiä yksin. Yllättäen muutkin ovat saaneet tarpeekseen pitkän kenkkuilusta ja lähtevät myös. Piki saa leikkiseuraa tupsukorvaisesta ja jännittävä päivä loppuu hyvin, vaikka ennen nukahtamista on vielä puhuttava tunteikkaat tapahtumat Ison kanssa läpi.

Miten ytimessä Kirkkopellon tarina onkaan! Melkein jokaisella on kokemus siitä, kun ei jostain syystä ole päässyt tai mahtunut mukaan leikkiin ja miten tylsältä se tuntuu. Onneksi on olemassa näitä pieniä rohkeita sankareita kuten Piki, jotka eivät hyväksy isottelua ja vapauttavat rohkeudellaan muutkin ryhmän paineesta. Ja onneksi on olemassa viisaita vanhempia tai Isoja, jotka ovat valmiita silittämään, kuuntelemaan ja olemaan läsnä kurjissa tilanteissa.

Kirkkopellon kuvitus on tuttua kirkkopeltomaista. Hahmot ovat eläimen oloisia mutta eivät kuitenkaan selvästi tunnistettavissa. Kuvat ovat kauniita ja dynaamisia ja tunnelma ja tunteet välittyvät erityisesti hahmojen silmien kautta. Kirja on kaunis ja tunnelmallinen vaikka myös hieman surullinen mutta lopussa onneksi onnellinenkin. Kirkkopellon teksti ja kuvakirjan kuvamaailma luovat oman esteettisen maailmansa, johon lukija haluaisi jäädä pidemmäksi aikaa. Piki oli tänä vuonna myös Junior-Finlandia ehdokkaana ja aivan syystä. Seuraavaa Kirkkopeltoa odotellessa.

Kuvahaun tulos haulle piki kirja


Molli ja Kumma

Molli sovitti omaa jalkaansa maassa olevaan painaumaan.
- Jos tämä on jalanjälki, niin sen jonkun täytyy olla, Molli jähmettyi niille sijoilleen, -jättimäinen, se henkäisi ja nielaisi.

Mollin puutarhaan on ilmestynyt jotain kummallista. Suuret jalanjäljet - tai oikeastaan valtavat! Kuka kumma on tehnyt ne? Onko se joku vaarallinen? Voisiko se vaikka syödä Mollin ja Pikku Sisun?

Selvittäessään kummallisen olennon salaisuutta Molli ja Pikku Sisu joutuvat pohtimaan pelkoa, rohkeutta, kuvitelmia ja ennakkoluuloja. Heidän ystävyytensä joutuu koetukselle. Mollin mielestä Kumma on jotain lumoavaa, mutta Pikku Sisun mielestä olento on pelkkä ruma, iso, vihreä marsu, joka on vienyt hänen parhaan ystävänsä kaiken huomion. Pikku Sisu tuntee olonsa loukatuksi ja hylätyksi. Löytyykö Mollin puutarhasta tilaa kaikille kolmelle?

Rakastetun Mollin jatko-osa on lumoavan kauniisti kuvitettu ja kerrottu tarina ystävyydestä, mustasukkaisuudesta ja erilaisuudesta. Mollin tavoin kirja nostaa esiin tärkeitä tunnetaitoteemoja perheiden ja lapsiryhmien pohdittavaksi.

Katri Kirkkopelto on kuvataiteilija, kuvittaja ja kuvataideopettaja. Hän on kuvittanut lukuisia rakastettuja kuvakirjoja ja oppikirjoja. Vuonna 2009 Kirkkopelto sai arvostetun Kylli Koski -palkinnon, ja hänen teoksensa Piki oli vuoden 2016 Finlandia Junior -ehdokkaana.



Molli ja Kumma

Uskalla olla lapsellesi aikuinen

Uskalla olla lapsellesi aikuinen. Kuinka kasvatat lapsistasi onnellisia ja tasapainoisia
Keijo Tahkokallio

 

Suomessa vanhemmille on tarjottu jo pitkään yleiseksi ohjenuoraksi ns. neuvottelevaa kasvatusta. Tämän seurauksena mm. koulujen oppilaat eivät osaa enää noudattaa suoria ohjeita eivätkä ymmärrä, missä heidän oman päätöksentekonsa rajat kulkevat.
Psykologi Keijo Tahkokallio osoittaa kirjassaan, että lapsi tarvitsee vanhemmikseen aikuisia, jotka kykenevät päättämään lapsen asioista.
Vanhempien ongelmana on usein, että he eivät uskalla kohdata päätöksistä seuraavia lasten myrskyisiä tunnetiloja – ja antavat periksi. Se ei kuitenkaan ole lapselle parhaaksi.
Lapselle voidaan toki antaa päätösvaltaa, mutta vain sen verran kuin hänellä on siihen ikänsä puolesta edellytyksiä. Liian varhainen vastuu viivästyttää lapsen itsenäistymistä ja heikentää hänen mahdollisuuksiaan menestyä myöhemmin elämässä.
Varhaislapsuus on itsesäätelyn kehittymisen herkkyyskausi. Jos itsesäätely ei sinä aikana kehity, vaan lapsi saa toteuttaa välittömästi kaikki mielihalunsa, itsesäätely voi jäädä 2–3-vuotiaan tasolle.
Näkemyksiään Tahkokallio perustelee muun muassa uusimmilla aivotutkimuksilla, jotka ovat muuttaneet käsityksiä lasten ja nuorten kehityksestä.
Kirjassa on runsaasti esimerkkejä ja anekdootteja elävästä elämästä.

Kirja: Uskalla olla lapsellesi aikuinen (Keijo Tahkokallio)


Molli

Molli on pieni ja kiukkuinen olento, joka asuu yksin suuren puutarhan keskellä. Sillä on haave. Se haluaisi ystävän, jonka kanssa voisi kuiskailla salaisuuksia, istua vierekkäin ihan hiljaa tai laittaa kaikki hyrskyn myrskyn. Ja mikä parasta - mököttää yhdessä!Saadakseen ystävän Molli opettelee kauniita lauseita ja harjoittelee kumartamaan kohteliaasti. Se haluaisi valloittaa hymyllään. Mutta Molli ei osaa hymyillä. Ja kuitenkin hymyn sanotaan olevan paras lahja, jonka ystävälle voi antaa.Mikä saa Mollin lopulta kikattamaan kippurassa, hekottamaan hepulissa ja hyrisemään hyvästä mielestä?Molli on kaunis ja herkän humoristinen kertomus ystävyydestä ja yksinäisyydestä, kaipauksesta ja sisukkuudesta. Se on tarina meille kaikille, jotka ystävä tekee onnelliseksi.

Molli

Lapsi, sinä olet tähti

Lapsi, sinä olet tähti! ei ole perinteinen lastenkirja, eikä etenkään aikuisten ohjekirja. Se on tarina Mielosta, metsän ujoimmasta olennosta. Mielo haluaisi kovasti tulla päiväkotiin mutta ei millään uskalla, kun edessä heti on se korkea portti, klonk, ja seuraavaksi hirmumyrskyjä piilotteleva tuulikaappi ja hui, haamupiiri.

Mielikuvituksessa kaikki on kuitenkin mahdollista, ja niin Mielo pääsee lasten luokse ihmettelemään päiväkotiarkea. Ja aikataulutätejä ja sääntösetiä eli aikuisia, jotka eivät edes juokse käytävällä ja leikkivätkin vain tavan vuoksi.

Mielo ihmettelee arkisia asioita äänen ja opettaa aikuisiakin ihmettelemään, mutta ennen kaikkea kuuntelemaan. Lapselle kuuluu niin paljon, ettei ikinä uskoisi. Jopa ne palaverihaukat ja kaikkea kontrolloivat perfektionistipirkot pysähtyvät kuuntelemaan, juttelemaan ja löytämään uusia oivalluksia ihan siitä tavallisesta, ja samalla kaikkein tärkeimmästä, yhdessä olemisesta ja elämisestä.

Lapsi, sinä olet tähti! -kirja on jotakin uutta ja samalla niin ihanan vanhaa, ikuista. Pohjimmiltaan se kertoo pienestä ihmeestä, oman elämänsä tähdestä nimeltään lapsi. Kirjaa voi lukea lapsille kuvakirjan tavoin tai sitä voi käyttää apuna lapsen ajatusten ja kokemusten kuulemisessa: mitä lapsi päiväkotiarjesta, ja ylipäätään elämästä, ajattelee.

Kirjan ovat kirjoittaneet Eira Viitanen ja Piia Roos, kuvituksesta vastaa Siru Tirronen. Kirjan taustalla on teos Mitä kuuluu? Lapsen kertomukset ja osallisuus päiväkotiarjessa (Roos 2016).




Musiikkia muksuille



Eläköön leikki!

46 tuttua laululeikkiä vuosikymmenten takaa sanoituksineen, nuotteineen sekä ohjeineen. Mukana ovat mm. Kas kuusen latvassa, Kehäkukkanen sekä Asikkalan puiset rattaat. Kirjan kuvissa vaihtelevat vanhat lelut ja leikkisät eläinhahmot. Toivomme, että kirjan kuvitus ja leikit tuovat onnelliset lapsuuden leikkimuistot mieleen ja leikit siirtyisivät sukupolvelta toiselle.


Siinan taikaradio (+cd ja laulukortit)

Siinan taikaradio on TV:stä tutun Siina Hirvosen ensimmäinen oma laulukirja. Mukaan on valittu Siinan ohjelmiston suosituimpia ja hauskimpia kappaleita unilauluista räppibiiseihin. Jokaiseen lauluun liittyvät nuotit, sanat, leikkiohjeet sekä pedagoginen osuus. Laulujen kautta harjoitellaan mm. liikkumista, kehon hallintaa, rytmiikkaa, erilaisten äänten tuottamista, numeroita, viikonpäiviä ja jopa tukiviittomia. Kirjan ohjeilla voit myös rakentaa omat soittimesi. Taustalla on ajatus monipuolisesta musiikkikasvatuksesta ja leikin kautta oppimisesta.


Huomaa hyvä!


Lotta Uusitalo-Malmivaara — Kaisa Vuorinen

Huomaa hyvä!

Näin ohjaat lasta ja nuorta löytämään luonteenvahvuutensa

Mitä luulet, että tapahtuisi, jos lähtisimme kasvatuksessa liikenteeseen siitä, mikä on hyvää ja toimivaa?
Usein kohdistamme huomiomme kasvatuksessa siihen, missä lapsi tarvitsee tukea. Huomaa hyvä! -kirja osoittaa, miksi olisi tärkeämpää keskittyä siihen, missä lapsi on hyvä. Vahvuusperusteisen kasvattajan on helpompi olla: jatkuvan ja uuvuttavan kieltämisen sijasta voi keskittyä vahvuuksiin ja kannustavaan otteeseen. Koko ympäristösi tulee huomaamaan muutoksen. Napataan lapset kiinni hyvänteosta!

Lotta Uusitalo-Malmivaara — Kaisa Vuorinen


Kevään 2017 uutuus:

Lotta Uusitalo-Malmivaara — Kaisa Vuorinen

Huomaa hyvä!

Vahvuusvariksen bongausopas

Nappaa tästä vahvuusvariksen vinkit vahvuuksien bongailuun!

Kirjassa kerrotaan ytimekkäästi vahvuuspedagogiikan perusteet ja esitellään runsaasti luonteenvahvuuksien harjoittelun toimintaideoita. Harjoitukset sopivat erityisesti varhaiskasvatus- ja alakouluikäisille.

Yksi toimivimmista keinoista kasvattaa hyvinvointia on osoittaa lapsille heidän vahvuutensa ja opettaa, miten niitä voidaan hyödyntää. Tulemme vahvoiksi siinä, mitä teemme paljon!



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä