Vinkit kotiin

Hyviä vinkkejä perheille koteihin

Hei kotiväki!

Olemme koonneet teille koteihin materiaalia, vinkkejä ja linkkejä! Muistakaa, että kaikki arjen hetket ovat lapselle oppimisen hetkiä yhdessä aikuisen kanssa! Kotona riittää, että kasvatatte lasta edelleen äitinä ja isänä, ei siis tarvitse ajatella, että kotona tulisi nyt hypätä varhaiskasvattajan saappaisiin. Tietysti lapsi tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen samanlaisia asioita sekä kotona että päiväkodissa.

Päiväkoti-ikäiselle tärkeintä kotona on mm. arkirytmistä kiinni pitäminen, riittävä uni ja tutut rutiinit, yhdessä tekeminen ja kokeminen, liikkuminen, kirjojen lukeminen ja yhteiset ruokailuhetket. Asetetaan johdonmukaisesti rajoja ja samalla pidetään yhdessä hauskaa, nauretaan, ollaan lähekkäin, kehutaan <3 Olisi aika kiva, jos miettisitte kaikille perheenjäsenille niitä asioita, joissa ovat hyviä ja niitä sanotaan ääneen. 

Liikkumisen ei tarvitse olla jumppaohjeiden noudattamista tai esimerkiksi liikuntaradan tekemistä, vaikka näiden ottaminen osaksi perheen liikuntahetkiä on ilman muuta sallittua ja oikein kiva asia! Monipuolisen liikkumisen mahdollistaminen ilman turhia kieltoja on tärkeintä. Jos lapsella tai perheellä on ajankohtainen harjoiteltava asia, kuten kuivaksi opettelu, ruokailutavat tai parempaan unirytmiin pääsemin, on nyt mainio hetki panostaa näihin asioihin. Muistakaa, että voitte soitella päiväkotiin milloin vain kysyäksenne neuvoa ja vinkkejä.

 

Tässä olisi lista hyvistä vinkeistä koteihin:

1. Arjen aikataulutus

Perheelle on hyvä laatia ja kirjata oma päiväjärjestys, josta näkyy milloin tehdään töitä, milloin vietetään taukoja ja milloin on vapaa-aikaa. Ruokailut ja ulkoilut rytmittävät päivää. Normaalia arkirytmiä kannattaa noudattaa. Peliajat yms. ruutuaika sovitaan myös yhdessä.

https://www.mll.fi/uutiset/koko-perhe-kotona-miten-organisoida-arki/

Täältä löytyy vinkkejä ja tietoa myös päivärytmin rakentamisesta:
http://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files/uni-opas.pdf



2. Erityisesti pienillä lapsilla leikki on tärkein tapa oppia asioita. Aikuinen on mukana leikeissä: opetellaan sanoja, värejä, voidaan laskea asioita ja esineitä, kehitetään mielikuvista, liikutaan ym. Jutellaan sekä lapsen että aikuisen tunteista.

3. Kirjavinkki: varhaiskasvatuksen käytössä ollut uusi Lukulumo-sovellus avautuu nyt kaikille käyttöön ja ihan ilmaiseksi! Lukulumosta löydät lasten kirjallisuutta eri kielillä sekä äänikirjoina että tavallisina e-kirjoina. Sinne voi tehdä omia kirjahyllyjä ym. Tämä kannattaa ihan ehdottomasti hyödyntää!

https://www.iltoppiminen.fi/uutiset/lukulumo-avautuu-kaikille/

Lataa Lukulumo älylaitteellesi ja kirjaudu sisään käyttäen seuraavaa tunnusta ja salasanaa:
Käyttäjänimi: lukulumokoti
Salasana: 987654321

HUOM NÄMÄ TUNNUKSET EIVÄT TAIDA ENÄÄ TOIMIA 8/2021


4. Lisäksi satuja löytyy täältä:
https://www.satupalvelu.fi/#/etusivu

Myös you tubesta löytyy äänisatuja ja satukirjoja luettuna, mm. myyrän sadut, muumeja ym. 


5. Kaikki Pikku Kakkosen materiaali on suositeltavaa. Tietysti muistakaa, että päivän aikana ei olla liikaa älylaitteen äärellä. Myös ”tylsät” hetket ovat tärkeitä hetkiä, jolloin lapsen tulee kehittää itse itselleen tekemistä. Tässä linkkejä pikku kakkosen maailmaan:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/20/pikku-kakkosen-100-ideaa
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/18/jyrkin-ja-neposen-hataaputoimisto-livena-areenassa


6. You Tubesta löytyy paljon päiväkodissakin laulettuja lauluja! Esimerkiksi kaikki kielinupun videot ovat oikein hyviä ja lapsille mieluisia!
https://www.youtube.com/watch?v=UvbBh9z38TE

Todella hyviä lauluja ja laululeikkejä löytyy näillä hakusanoilla: Karvakorvan laulupurkki, Pikku Papun orkesteri, Siinan Taikaradio, Soiva siili, Ti-Ti nalle, fröbelin palikat

Lisäksi sieltä löytyy esimerkiksi tämä lapsille tuttu hämä-hämähäkki!
https://www.youtube.com/watch?v=asL1AYuhTs0



7. Lauluja ja loruja löytyy päiväkodin ryhmien sivuilta, esimerkiksi:

https://peda.net/kotka/varhaiskasvatus/kpl/ryhm%C3%A4t-1-2/ryhm%C3%A4-12/lauluja

https://peda.net/kotka/varhaiskasvatus/kpl/ryhm%C3%A4t-2-3/ryhm%C3%A4-4/lauluja-ja-loruja


8. Etävarhaiskasvatuksen ideapankki perheille facebookissa:
https://www.facebook.com/groups/etavarhaiskasvatuksenmateriaalipankki/


9. Liikuntabingo:
https://www.ouka.fi/documents/112792/20253699/Liikuntabingo.pdf/7ab5d5f7-47bb-465b-a4d6-b23da358f703


10. Innostun liikkumaan: 
https://innostunliikkumaan.fi/linkit/

11. Ideoita perheiden arkeen ja tärkeää tietoa neuvokas perhe-sivulla:
https://neuvokasperhe.fi/?gclid=EAIaIQobChMIldPM2LDB6AIVkkTTCh20XwOZEAAYASAAEgIa__D_BwE


12. Lapsille tekemistä: 
https://www.lapsilletekemista.fi/

13. Luontobingo ulkoiluun tai sen jälkeiseksi yhteiseksi tekemiseksi
https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta/luontobingo.html?fbclid=IwAR3CjoCya2YtXjf9B5rdI1eGgcslya2LyKpHY6ucAnom13otHYAIHelIi3Q


14. Hauska toiminnallinen tehtäväruudukko: 
https://www.ouka.fi/documents/112792/20253699/Teht%C3%A4v%C3%A4ruudukko+esiopetukseen+kotona.pdf/682c94c1-d6f1-48f5-981d-40bf7aae3528


15. Monipuolisesti vinkkejä ja linkkejä: 
https://blog.edu.turku.fi/molla/oppimateriaaleja/


16. Erilaista varhaiskasvatuksen materiaalia:
https://www.konkreettistavarhaiskasvatusta.com/

17. Pääsiäisaskarteluja löytyy helposti googlea käyttämällä:
https://www.google.com/search?q=p%C3%A4%C3%A4si%C3%A4isaskarteluja&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiu2srIyKjoAhXEyKYKHR1kAScQsAR6BAgJEAE

18. Luontoideoita: 
https://mappa.fi/reppu/137?fbclid=IwAR3GHwSO4ONXBBkUS_5t3PtpiqVGGIqbsElSGyKTAjzI-I5oYyeRX3QEMDc


19. Askartelua luonnonmateriaaleista ja kierrätysmateriaaleista! Askartelujen ja taideteoksien tekemistä, tauluja ym. voi tehdä materiaalista, joita voi kerätä metsästä. Myös metsässä voitte tehdä esimerkiksi taulun: kepeistä kehykset ja sisälle taidetta. Keksikään, miten onnistutte tekemään esimerkiksi ötökän tai oman kuvan! 

20. Saksiharjoittelua voi tehdä silppuamalla kaikenlaista paperia. Paperisilppua voi liimailla paperille/ pahville taideteokseksi. Netistä löytyy myös tähän materiaalia. Voitte myös itse piirtää lapsille saksiharjoittelutehtäviä. Myös esimerkiksi sanomalehden repiminen suikaleiksi tai pieneksi silpuksi on hyvää hienomotorista harjoitusta. Silpusta voi keksiä askartelua ym. Paperimassaa voi tehdä liisteristä ja paperisilpusta. Massasta voi muovailla kaikenlaista. Pienimmät voivat tutustua saksiin ja leikkaamisliikkeeseen esimerkiksi lääkärileikin leikkisaksilla!


21. Erilaisia massoja on helppo tehdä kotona, kuten taikataikina, muovailuvaha, soodataikina. Ohjeet löytyvät netistä googlettamalla.

22. Ryhmien kuvagallerioista voi myös saada hyviä ideoita kotiin!

23. Papunetin sivuilla on pelejä ja palapelejä. Lapset ovat tykänneet tehdä etenkin palapelejä. 

https://papunet.net/pelit/pelit


24. Lopuksi: liikkukaa luonnossa erilaisissa maastoissa, metsissä..Luonnolla on tutkitusti paljon myönteisiä vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja oppimiseen!

 
Jos teillä herää kotona huoli esimerkiksi jaksamisesta tai mieltä askarruttaa joku muu asian liittyen perheeseen tai lasten kehitykseen, olkaa yhteydessä meihin tai varhaiskasvatuksen kuraattoriin Tarja Tissariin Puh. 0406886570 · tarja.tissari@kotka.


P.S. käykää kurkkaamassa ryhmän 1 etusivu, josta löytyy hyödyllisiä videoita ja materiaalia kasvatuksen tueksi.

https://peda.net/kotka/varhaiskasvatus/kpl/ryhm%C3%A4t-1-2/ryhm%C3%A4-12



Tsemppiä koteihin ja nauttikaa nyt kaikesta yhteisestä tekemisestä ja lapsenne kasvun ja kehityksen seuraamisesta. Emme ole unohtaneet teitä, vielä se normaali arki palaa takaisin! <3