6.13 Paikallisesti päätettävät asiat

Paikallisesti päätettävät asiat

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt arvioinnin linjaukset siirretään paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan noudatettaviksi. Myös valtakunnalliset arviointikriteerit 6. vuosiluokan loppuun sekä päättöarvioinnin kriteerit siirretään perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista paikalliseen opetussuunnitelmaan sellaisenaan noudatettaviksi. 

 





Lisäksi opetuksen järjestäjä täsmentää paikallisessa opetussuunnitelmassa seuraavat asiat:

 

 


Yhteistyö huoltajien kanssa arvioinnin osalta sekä arvioinnista tiedottamisen muodot

Huoltajia tiedotetaan opiskelun tavoitteista sekä lukuvuosiarvioinnin ja päättöarvioinnin yleisistä periaatteista ja toteutuksesta vähintään kerran vuodessa huoltajailloissa. Oppimiskokonaisuuksien alussa keskustellaan oppilaiden kanssa heidän ikätasonsa mukaisesti ko. kokonaisuuden keskeisistä tavoitteista, arviointitavoista ja -kriteereistä.

Lisäksi huoltajilla ja oppilaalla on lukuvuoden aikana oikeus saada tietoa oppilaan edistymisestä opinnoissaan. Palautetta oppilaan koulutyöstä ja oppimisesta annetaan huoltajille tilanteen ja tarpeen mukaan hyödyntäen eri keinoja (huoltajaillat, arviointikeskustelut, HOJKS-palaverit, oppimissuunnitelmapalaverit, muut palaverit, kokeet/testit yms. palautteet, reissuvihko, sähköiset viestit jne.) Kynnys yhteiseen keskusteluun pidetään matalana, ja aloite keskusteluun voi tulla sekä huoltajilta että opettajilta.

Vuosiluokilla 1-6 järjestetään joulu-tammikuussa arviointikeskustelu. Keskustelussa käydään läpi laaja-alaisen osaamisen taitoja (L1 Ajattelun ja oppimaan oppiminen, L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu sekä L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot) sekä oppilaan edistymistä hänen opiskelunsa kannalta keskeisissä oppiaineissa. Keskustelu pohjautuu oppilaan tekemään itsearviointiin, jonka hän on tehnyt ennen keskustelua kuntakohtaiseen lomakkeeseen. Keskustelussa ovat läsnä oppilas, huoltaja(t) ja opettaja(t) sekä tarvittaessa muita tahoja. Keskustelussa oppilaan omat arviot ja toiveet sekä huoltajan näkemykset tulevat kuulluksi. Käytäntö koskee myös yleisopetuksen luokkiin integroituja erityisen tuen oppilaita. Erityisen tuen pienryhmissä opiskelevien oppilaiden osalta kaksi kertaa vuodessa käytävät HOJKS-palaverit korvaavat arviointiviikon tapaamiset.

Vuosiluokilla 7-9 oppilaat saavat välitodistuksen, jossa arvioidaan oppiaineet ja käyttäytyminen. Päättöarviointiin vaikuttavat arvosanat tai sanalliset arvioinnit kirjataan Wilmaan.

 

käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet

Käyttäytymistä arvioidaan suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa käyttäytymiselle asetettuihin tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Käyttäytymiselle asetetut tavoitteet perustuvat koulujen toimintatapoihin ja järjestyssääntöihin. Tavoitteet on koostettu yhteistyössä huoltajien ja opettajien kanssa.

Käyttäytymistä arvioitaessa tulee ottaa huomioon oppilaan ikä ja edellytykset. Arviointi ei kohdistu oppilaiden persoonaan, temperamenttiin tai muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin.

Käyttäytyminen arvioidaan lukuvuositodistuksissa omana kokonaisuutena, eikä siitä saatu arvosana tai sanallinen arvio vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan tai sanalliseen arvioon. Vuosiluokilla 1-3 käyttäytymisen arviointi tapahtuu lukuvuositodistuksen sanallisella liitteellä. Vuosiluokasta 4 alkaen arviointi tapahtuu numeroarvosanalla. Vuosiluokan 9. oppilaan käyttäytymisen arviointi annetaan välitodistuksen yhteydessä erillisellä liitteellä. Numeroarvosanaa annettaessa kaikki tavoitteet huomioidaan keskenään tasavertaisina, jolloin mitään yksittäistä tavoitetta ei voi painottaa muita enemmän. Käyttäytymisen arvioinnissa hyödynnetään kunnallista kriteeristöä. Käyttäytymistä arvioidaan ja siitä tiedotetaan oppilaita ja huoltajia myös lukuvuoden aikana.

Käyttäytymisen tavoitteet kaikille vuosiluokille:

Oppilas 

  • toimii ystävällisesti,
  • vaikuttaa myönteisesti työskentelyilmapiiriin,
  • toimii ristiriitatilanteissa rakentavasti,
  • käsittelee yhteistä omaisuutta kunnioittavasti ja huolehtii siitä ja
  • huolehtii kouluun liittyvistä velvollisuuksistaan.

 

Valinnaisten aineiden arviointi sen mukaan, miten opetuksen järjestäjä niitä tarjoaa

Valinnaisuutta toteutetaan perusopetuksessa kahdella eri muodolla: ”Taide- ja taitoaineiden valinnaisten aineiden tunneilla” ja ”Valinnaisilla aineilla”. Taide- ja taitoaineiden valinnaisten aineiden ryhmään kuuluvat yhteiset oppiaineet: kotitalous, kuvataide, käsityö, liikunta ja musiikki. Valinnaiset aineet voivat liittyä mihin tahansa yhteiseen opetettavaan aineeseen (ns. emoaine) tai olla kokonaisuuksia, jotka muodostuvat yhdestä tai useammasta oppiaineesta tai laaja-alaisen osaamisen osa-alueesta.

Vuosiluokilla 1-6 paikallisessa tuntijaossa kaikki taide- ja taitoaineiden valinnaisten aineiden tunnit on osoitettu valmiiksi kaikille yhteisiin oppimääriin ja ne arvioidaan osana näiden aineiden opetusta.

Vuosiluokilla 4-6 valinnaisissa aineissa osoitettu osaaminen sisällytetään ko. emoaineen arviointiin, mikäli se syventää jonkin yhteisen oppiaineen osaamista. Mikäli valinnaisaine on laaja-alainen kokonaisuus, joka koostuu useammasta oppiaineesta tai laaja-alaisen osaamisen osa-alueesta, annetaan siitä oma arviointi. Tällöin 4.-6.-vuosiluokkien todistuksissa valinnaisaineiden arviointi tapahtuu arvosanoilla ”hyväksytty” tai ”hylätty”, koska laajuus on alle kaksi vuosiviikkotuntia.

Vuosiluokilla 7-9 oppilaat tekevät taide- ja taitoaineiden valinnaisisten aineiden tuntien ja valinnaisten aineiden valinnat koulun valinnaisainetarjottimen pohjalta. Oppilaiden valinnoista ja ryhmäkoosta riippuu, mitkä valinnaisaineryhmät toteutuvat.

Taide- ja taitoaineiden valinnaisten aineiden tunnit ovat osa yhteisten oppiaineiden tuntimääriä ja arviointi tapahtuu taide- ja taitoaineiden arvioinnin yhteydessä. Tällöin lukuvuositodistukseen ei tule taide- ja taitoaineiden valinnaisista tunneista erillistä arvosanaa.

Valinnaisissa aineissa alle kahden vuosiviikkotunnin kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti ”hyväksytty” tai ”hylätty”. Vähintään kahden vuosiviikkotunnin kokonaisuudet arvioidaan numeroilla. Mikäli valinnainen aine on osa jotakin yhteistä oppiainetta, arviointi merkitään todistuksessa tämän emoaineen alle. Mikäli kyseessä on useammasta aineesta muodostuva kokonaisuus tms., merkitään arviointi todistuksessa kohtaan ”Soveltavat valinnaiset aineet”.

 

Opinnoissa etenemisen, vuosiluokalta siirtymisen ja vuosiluokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt

Opinnoissa etenemisen, vuosiluokalta siirtymisen ja vuosiluokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt noudattavat niitä ohjeistuksia, mitä luvussa 6.6.1 ”Opinnoissa eteneminen vuosiluokittain” määrätään.

Huoltajiin ollaan yhteydessä hyvissä ajoin, mikäli vaarana on, että oppilas ei pysty saavuttamaan lukuvuoden tavoitteita erilaisista tukitoimista huolimatta. Ennen luokalle jättämistä oppilaalle varataan mahdollisuus opetukseen osallistumatta osoittaa saavuttaneensa asianomaisessa oppiaineessa hyväksyttävät tiedot ja taidot erillisessä näytössä. Näyttömahdollisuuksia on vähintään kerran lukuvuodessa kesäkuussa.

Sanallisen arvion ja numeroarvosanan antaminen todistuksissa eri oppiaineissa sekä käyttäytymisen arvioinnissa

Vuosiluokilla 1-8 oppilaalle annetaan lukuvuoden päättyessä lukuvuositodistus. 9. vuosiluokan päättyessä oppilaalle annetaan perusopetuksen päättötodistus, mikäli hän on suorittanut koko perusopetuksen oppimäärän. Välitodistus annetaan vuosiluokilla 7-9 syyslukukauden jälkeen.

Vuosiluokilla 1-2 arvioidaan äidinkieli ja matematiikka sanallisesti osa-alueittain. Sanallisessa arvioinnissa käytetään arviointiasteikkoa erinomainen - hyvä - kohtalainen - välttävä - hylätty. Muista oppiaineista tulee todistukseen merkintä hyväksytystä tai hylätystä suorituksesta. Käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti todistuksen erilliseen liitteeseen. Käyttäytymisen arvioinnissa käytetään asteikkoa Hallitsee taidon erinomaisesti - Hallitsee taidon - Hallitsee taidon osittain - Tarvitsee paljon harjoitusta ja ohjausta.

Vuosiluokalla 3 arvioidaan kaikki oppiaineet sanallisesti. Arvioinnissa käytetään arviointiasteikkoa erinomainen - hyvä - kohtalainen - välttävä - hylätty. Käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti todistuksen erilliseen liitteeseen. Käyttäytymisen arvioinnissa käytetään asteikkoa Hallitsee taidon erinomaisesti - Hallitsee taidon - Hallitsee taidon osittain - Tarvitsee paljon harjoitusta ja ohjausta.

Vuosiluokilla 4-8 arvioidaan kaikki oppiaineet ja käyttäytyminen numeerisesti.

Päättötodistuksessa oppilaan osaaminen arvioidaan numeerisesti oppiaineissa. Päättöarviointi ajoittuu vuosiluokille 7, 8 tai 9 sen mukaan, milloin oppiaineen opiskelu päättyy.

Toiminta-alueittain tapahtuvassa opetuksessa arviointi on aina sanallista. Käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti todistuksen erilliseen liitteeseen. Käyttäytymisen arvioinnissa käytetään asteikkoa Hallitsee taidon erinomaisesti - Hallitsee taidon - Hallitsee taidon osittain - Tarvitsee paljon harjoitusta ja ohjausta.

Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa sen mukaan, miten opetuksen järjestäjä niitä tarjoaa

Valinnaiset aineet huomioidaan päättöarvioinnissa kohdan 6.11.5 ”Perusopetuksen päättötodistus” määräysten mukaisesti. Yhteiseen oppiaineeseen liittyvän syventävän valinnaisen aineen opiskelussa osoitettu osaaminen huomioidaan mahdollisesti korottavana yhteisen oppiaineen päättöarvosanaa arvioitaessa. Sanallisesti arvioitavan syventävän valinnaisen aineen korottamisperiaate kirjataan koulun lukuvuosisuunnitelmissa esitettyihin valinnaisaineiden sisältöihin ja tavoitteisiin.

Välitodistukset, mikäli opetuksen järjestäjä niitä päättää antaa

Välitodistukset annetaan vuosiluokilla 7-9. Arvioinnissa käytetään yhteistä todistuspohjaa. Vuosiluokan 9. oppilaan käyttäytymisen arviointi annetaan välitodistuksen yhteydessä erillisellä liitteellä. Toiminta-alueopetuksessa välitodistus on sanallinen.

Erityisen tutkinnon suorittamisen mahdollisuudet ja ajankohdat.

Erityinen tutkinto suoritetaan oppilastyöpäivänä huhti- tai toukokuussa opetustoimessa laadittavan aikataulun ja ohjeistuksen mukaisesti. Näyttö annetaan oppiaineittain koko vuosiluokan oppimäärästä. Näyttöinä voidaan käyttää erilaisten kokeiden lisäksi erilaisia tuotoksia kuten esitelmiä, portfolioita, videoita, oppimispäiväkirjoja, työnäytöksiä jne. Näyttöä vastaanottava koulu tiedottaa käytettävistä osaamisen osoittamisen tavoista etukäteen.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä