Jean Sibelius - suomalainen säveltäjä

Tehtävä


Maria Sibelius lastensa Lindan ja Jannen kanssa noin vuonna 1867



Lapsuus 1865-1881

Johan Christian Julius Sibelius syntyi 8. joulukuuta 1865 Hämeenlinnassa. Hänen isänsä oli 44-vuotias lääketieteen tohtori Christian Gustaf Sibelius ja äitinsä 24-vuotias Maria Charlotta Sibelius, omaa sukua Borg. Isä työskenteli kaupunginlääkärinä.

Poikaa päätettiin kutsua Janneksi tohtori Sibeliuksen veljen, kauppalaivankapteeni Johan "Janne" Sibeliuksen muistoksi. Opiskeluvuosinaan hän alkoi käyttää setänsä Johan Sibeliuksen jäämistöstä löytyneitä nimikortteja. Niissä setä oli ajan muodin mukaan kirjoittanut nimensä ranskalaisittain. Näin jälkimaailma tuntee Johan Christian Julius ”Janne” Sibeliuksen nimellä Jean Sibelius.

Jannen varhaislapsuuden tragedia tapahtui kesken suurten katovuosien heinäkuussa 1868, kun isä kuoli lavantautiin. Jannelle jäi hämärä muistikuva sikarintuoksuisesta isästä, joka oli ottanut pojan syliinsä ja näyttänyt kuvakirjasta valkoisen joutsenen kuvaa. Jäljelle jäi kaipaus.

Pienellä Jannella oli vilkas mielikuvitus. Hän ryömi taffelipianon alle äitinsä soittaessa ja yhdisteli säveliä mielessään räsymaton raitojen väreihin. Hän keksi tarinoita niin satujen haltijoista kuin lähitalojen tulipaloista joita kuvitteli nähneensä. Sukulaiset veivät Jannea konsertteihin pienestä pitäen, ja noin nelivuotiaasta alkaen Janne tapaili jo sointuja ja melodioita pianolla.

Syksyllä 1872 Janne aloitti ruotsinkielisessä koulussa. Poika herätti huomiota rauhattomuudellaan, ja hän joutui usein opettajattaren pöydän alle häpeämään. Näinä vuosina Julia-täti yritti opettaa Jannelle pianonsoittoa systemaattisemmin, lyöden ”sukkawartaalla sormille” jokaisen väärän äänen jälkeen. Metodi ei sopinut Jannelle, joka tyytyi pian improvisaatioihin ja Julia-tädin soitto-oppilaiden arvosteluun.

Viimeistään tädin opetuksen myötä Janne oppi kuitenkin nuottien lukemisen. Hän soitti seuraavina vuosina yksikseen sekä nelikätisesti isosiskonsa Lindan kanssa nuoteista itseään kiinnostavia kappaleita. Linda muisteli myöhemmin, että Janne myös sävelsi ”jo aika pienenä” pianolle ja viululle.

Ruotsia äidinkielenään puhunut Janne siirrettiin 1874 Lucina Hagmanin suomenkieliseen kouluun, koska hänen oli opittava suomea päästäkseen Hämeenlinnan normaalilyseoon. Hämeenlinna oli ajankohtaan nähden hyvin harvinainen suomalaiskaupunki: siellä saattoi lukea ylioppilaaksi suomeksi, mutta ei ruotsiksi.

Jannen parhaaksi koulukaveriksi tuli Walter von Konow. Jannen mielikuvituksen avulla pojat kavereineen improvisoivat satunäytelmiä ja muodostivat pienen lapsiorkesterin, jonka soittimiin kuului ”triangeleja, huuliharppuja, savikukkoja ja kelloja”. Janne johti esityksiä pianon äärestä.


"Janne" Sibelius nuorena lyseolaisena

Vuonna 1876 Janne pyrki ja pääsi Hämeenlinnan suomalaiseen normaalilyseoon. Musiikilla ei ollut merkittävää osaa koulun opetussuunnitelmassa, ja se vähä, mitä "laulannon" tunnilla laulettiin, ei täysin paljastanut Jannen lahjakkuutta. Laulannon numero pysyi ensimmäisinä vuosina kahdeksassa.

Sibeliusta pidettiin hajamielisenä oppilaana, joka kirjoitti vihkojensa marginaaleihin mieluummin nuotteja kuin muistiinpanoja oppitunneilta. Poika pärjäsi kuitenkin hyvin esimerkiksi matematiikassa ja kasviopissa. Vapaa-aikanaan Janne oli lukutoukka, postimerkkien ja kasvien keräilijä, luonnossa samoilija ja murrosikään tultuaan myös metsästäjä. Poika myös luki paljon ja ihaili Runebergia runoilijana niin, että koki tämän haudalla runoilijan sielun siirtyvän itseensä.

Jannen pääsoitin vaihtui pianosta viuluksi 1880-luvun vaihteessa. Viulunsoitossa edistys oli nopeaa. Sisarukset muodostivat trion, jossa Janne soitti viulua, Linda pianoa ja pikkuveli Christian selloa. Joulukuussa 1881 Janne oli liittynyt myös koulun orkesteriin kakkosviulun soittajaksi. Pian hän soitti myös paikallisten harrastajien kvartetissa.

Monissa Sibelius-elämäkerroissa mainitaan, että Janne olisi tehnyt ensimmäisen sävellyksensä Vattendroppar (Vesipisaroita) noin vuosina 1875-1876. Kyseessä on wieniläisklassiseen tyyliin kirjoitettu miniatyyri sellolle ja viululle. Nykyisin useimmat tutkijat arvelevat, että sävellysvuosi olisi pikemminkin 1880-luvun alussa, ja kyseessä voisi olla pieni pizzicatoharjoitelma Jannelle ja sellonsoittoa aloitelleelle Christian-veljelle.

TEHTÄVÄT:

1. Milloin ja missä Jean Sibelius syntyi?

2. Minkä ikäisenä hän alkoi soittaa pianoa?

3. Mikä oli myöhemmin hänen varsinainen soittimensa?

4. Mikä oli nimeltään Sibeliuksen ensimmäinen sävellys?







Aikuisena 1885-1957 

Ylioppilaaksi tultuaan Sibelius opiskeli musiikkia ensin Helsingissä ja sitten ulkomailla mm. Berliinissä ja Wienissä. Hänestä tuli pian Suomen johtava säveltäjä, jonka maine alkoi levitä ympäri maailman.

Sibelius avioitui Aino Järnefeltin kanssa 10. kesäkuuta 1892. He saivat kuusi tytärtä: Eva, Ruth, Kirsti-Maria (kuoli yksivuotiaana), Katarina, Margareta ja Heidi.

Vuodesta 1904 Sibelius asui Järvenpäässä sijaitsevassa talossa, joka sai hänen puolisonsa mukaan nimekseen Ainola. Siellä hän myös kuoli 91 vuoden ikäisenä 20.9.1957.

Sibeliuksen musiikkia soitetaan kaikkialla maailmassa. Tunnetuimpia hänen teoksistaan ovat seitsemän sinfoniaa, viulukonsertto sekä monet muut orkesteriteokset, kuten Tuonelan joutsen ja Finlandia.

Sibelius-akatemia, Suomen ainoa musiikkikorkeakoulu, on saanut nimensä säveltäjämestarin mukaan.
Suomalaisen musiikin päivää vietetään Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12.

TEHTÄVÄT:

1. Missä Sibelius opiskeli musiikkia?

2. Missä hän asui suurimman osan elämästään?

3. Minkä ikäiseksi Järvenpään mestari eli?

4. Katso linkistä lisää Sibeliuksesta.
Sibelius kolmessa minuutissa


KUUNTELUTEHTÄVÄT:

1. Kuuntele alla olevat teokset. Valitse mielestäsi paras/mielenkiintoisin teoksista ja kuvaile sitä vihkoosi. 
Musiikin kuvailuun voit käyttää esim. seuraavia sanoja: levollinen, hilpeä, rento, voimakas, riemastuttava, iloinen, vauhdikas, hiljainen, hidas, rytmikäs, vaihteleva, surullinen, tyyni, innostunut, huvittava, lämmin, keväinen, rauhallinen, onnellinen, ikävöivä, haikea, synkeä, murheellinen, masentava, apea, alakuloinen, pelottava, raivoisa, romanttinen jne.
Piirrä kuva valitsemastasi musiikista (esittävä tai abstrakti).

Karelia suite - Alla marcia

Viulukonsertto (osa)

Finlandia


2. Kuuntele Sibeliuksen säveltämä joululaulu. Kirjoita mitä soittimia tunnistat.

En etsi valtaa loistoa



OLET VALMIS! NÄYTÄ VIHKOSI OPETTAJALLE.