Portfoliotehtävät itsenäiseen työskentelyyn

Portfoliotehtävät

Tässä kuvataiteen tehtäviä, kuten huomaatte jokainen tehtävä on jaettu kolmeen eri taitotasoon, riippuen siitä mitä arvosanaa tavoittelee. Tehtävät voi tehdä hieman soveltaen, esim kuivapastelliliidut voi korvata vahaliiduilla jos sellaiset ovat kotona. Kuvankäsittelytehtävän voi tehdä myös muulla ohjelmalla kuin mitä tehtävässä on kerrottu. Valmiisiin tehtäviin pitää merkata selkeästi etupuolelle Nimi ja numerotavoite johon tehtävä liittyy. Tehtävät voi toimittaa minulle sähköisessä muodossa osoitteeseen petrus.kauppinen@kotka.fi tai sitten tuoda ne koululle pienessä kansiossa. Jotta voit saada hyväksyttävän arvosanan kurssista tee vähintään puolet tehtäväpaketista valitsemistasi tehtävistä. 

 

 

7lk/Kuvataide 

 

Piirros penaalin esineistä 

 

Valitse penaalistasi 2-3 erilaista esineittä. Tee niistä tarkka piirros A3 tai A4-paperille hyödyntäen 

Lyijykynäpiirroksen erilaisia ominaisuuksia ja valöörin mahdollisuuksia.  

 

1)10-9, toteuta kolmesta penaalin esineestä lyijykynäpiirros A3-paperille 

2)7-8, toteuta kahdesta penaalin esineestä lyijykynäpiirros A3-paperille 

3)6-5, toteuta kahdesta penaalin esineestä lyijykynäpiirros A4-paperille 

 

Lyijykynät B-6B, piirustuspaperit A3/A4, teroitin, pyyhekumi, piirustusalusta 

 

7lk/Kuvataide 

 

“Oma ornamentti”’ 

 

Ota A4-piirustuspaperi, mittaa ja leikkaa sen kaikki sivut samanmittaisiksi mittaamalla paperin lyhty sivu ja leikkaamalla muut sivut samanmittaisiksi niin että paperi on lopulta neliön muotoinen. Taittele paperi neljään eri osaan. Piirrä lyijykynällä yhdelle taitetulle sivulle kuvio ornamentista joka voi kuvata esim luontoa tai olla koristeellinen, geometrinen ei-esittävä kuvio. Kopio sama kuvio piirtäen se aina paperista läpi viereisille sivuille valoisaa taustaa vasten. Kun olet piirtänyt saman kuvan kaikille neljälle tai kahdelle sivulle viimeistele työsi vahaliiduilla. Voit värittää aivan hyvin kaikki ornamenttisi neljä osaa eri värein. Toteuta työsi jollain tapaa seuraavista vaihtoehdoista riippuen mitä numeroa tavoittelet: 

A)Mikäli tavoittelet numeroa 9-10 totetua työsi yksityiskohtaisena keskusornamenttia. 

B)Mikäli taas tavoittelet arvosanaa 7-8 riittää että toteutat peiliornamenttina. 

C)Jos taas sinulle riittää numero 5-6 toteuta työsi nauhaornamenttina, eli mittaa a4-paperin lyhyemmältä sivulta 7 cm korkea suikale. 

 

A4-piirustuspaperi, vahaliidut, viivoitin, sakset, lyijykynä, valopöytä/muu valoisatausta 

 

7lk/Kuvataide 

 

Sivuprofiili piirros itsestä ja omasta maailmasta 

Ota vesiväripaperi, ota valokuva sivuprofiilistasi tai pyydä vieruskaveriasi ottamaan sinusta sellainen.Piirrä kuvaa mallina käyttäen koko pääsi A3-paperille pelkällä ääriviivalla. Jätä pään sisäosa näin ollen tyhjäksi. Piirrä siihen puolestaan useampia asioita tai tekstejä, jotka liittyvät elämääsi keskeisesti tai välillisesti ja väritä ne lopuksi. Valitse yksi seuraavista tavoitteista. 

(9-10) Sivuprofiili kännykän valokuvasta ääriviivalla A3-vesiväripaperille. Profiilin sisäosa piirretään täyteen erilaisia asioita, jotka kuvaavat sinua ja ovat sinulle tärkeitä. Tausta väritetään lopuksi vesiväripuuväreillä ja maalataan siveltimellä. 

(7-8) Muuten sama kuin tehtävässä (9-10) mutta profiili täytetään piirrettyjen kuvien sijaan kirjoitetuilla teksteillä jotka kuvaavat omaa elämää. 

(5-6) Käytä profiilin piirtämiseen ihmisen anatomian monistetta mallina. Täytä profiili sinua kuvaavilla teksteillä. Tee työ tällöin A4-vesiväripaperille. 

 

A3/A4-vesiväripaperi, vesiväripuuvärit, kumi, piirustusalusta, sivellin, vesikippo 

 

"Mielikuvituksellinen vesivärimaalaus" 

 

Toteuta vesiväreillä maalaus jonkun seuraavan tehtävän mukaisesti riippuen mitä arvosanaa työstäsi tavoittelet: 

 

1.(9-10) Toteuta A3-paperille vesivärimaalaus valitsemillasi puhtailla ja murretuilla väreillä aiheesta minä, voimaeläin ja taruolento. Nämä kaikki kolme asiaa on löydyttävä maalauksesta. Pohdi voimaeläimen kohdalla siis mikä on voimaeläimesi ja liitä se maalaukseen. Voimaeläin on olento, jonka katsotaan antavan ihmiselle voimaa ja opastavan häntä elämässä. Taruolennon saat keksiä maalaukseen itse. 

2.(7-8) Toteuta A3-kokoon maalaus vesiväreillä maalaten puhtailla väreillä maalauksen aiheesta minä ja voimaeläin. Nämä molemmat asiat on löydyttävä maalauksestasi. Pohdi voimaeläimen kohdalla siis mikä on voimaeläimesi ja liitä se maalaukseen. Voimaeläin on olento, jonka katsotaan antavan ihmiselle voimaa ja opastavan häntä elämässä. 

3.(5-6) Toteuta A4 paperille puhtailla väreillä maalaus voimaeläimestäsi. Pohdi voimaeläimen kohdalla siis mikä on voimaeläimesi ja liitä se maalaukseen. Voimaeläin on olento, jonka katsotaan antavan ihmiselle voimaa ja opastavan häntä elämässä. 

 

A3-4 vesiväripaperi, lyijykynä, vesiväri, vesikuppi, kumi, sivellin 

Toteuta väriympyrä maalaten vesiväripaperille seuraavien tehtävien mukaan, riippuen mitä arvosanaa tavoittelet työlläsi. Mikäli valitset tehtävät 2 tai 3, mittaa vesiväripaperille harpilla symmetrinen ympyrä ja piirrä siihen viivoitinta käyttäen joko 6 tai 12 yhtä yhtä suurta sektoria. Liimaa työsi lopuksi harmaalle kartonkipalalle A4. Leikkaa työsi väriympyrästä myös irti mikäli teit vaihtoehdot 2 tai 3. Mikäli toteutit vaihtoehdon 1 sinun ei tarvitse liimata sitä kartongille 

 

  1. Osaaja-taso(9-10): Toteuta A4-kokoon vesivärimaalaus, johon sisällytät jollakin tapaa mukaan kuusiväriä sisältävän väriympyrän, aihe ja tyyli vapaita. 
  1. Yrittäjätaso(7-8) Mittaa A4-paperille iso symmetrinen ympyrä harpilla ja piirrä siihen keskenään 12 yhtä suurta sektoria, jotka jatkuvat reunoilta sisälle asti. Sekoita kylmät ja lämpimät värit opettajan ohjeiden mukaisesti. 
  1. Selviytyjätaso(5-6) Toteuta vihkoosi piirtämä väriympyrä nyt vesiväreillä maalaten isompaan kokoon A4-paperille harpilla piirtäen 

Kuvankäsittelytehtävä 

 

(9-10) Kirjaudu läppärille avaa gimp ja pixabay. Hae pixabaysta kaksi sinua kiinnostavaa kuvaa eri hakusanoilla, joista toisessa on joku ympäristö ja toisessa joku asia/esine/kappale. Yhdistä tehtävässä nämä kuvat toisiinsa eli teet kuvamanipulaation. Avaa molemmat kuvat gimppiin. Aluksi poista kuvasta värit jossa jokin ympäristö menemällä yläreunasta kohtaan värit ja poista värit. Sitten ota käsiteltäväksi toinen kuva, leikkaa kappale/esine/asia saksityökalulla pois kuvan muusta ympäristöstä. Mene sitten kohtaan muokkaa ja kopio näkymä. Avaa sitten ympäristökuva ja valitse liitä. Nyt voi muokata kohdetta pienemmäksi skaalaustyökalun avulla kuvaan sopivaksi ja liikuttaa sen haluamaasi paikkaan. Tallenna seuraavaksi kuva menemällä kohteeseen tiedosto->vie->tallenna muotoon png ja tallenna työpöydälle. Palauta kuvasi peda.nettiin nimelläsi varustettuna. Palautuksen jälkeen poista kuva työpöydältä. 

 

(7-8) Mene pixabayhin, valitse sieltä sellainen kuva, jonka ajattelet näyttävän mielenkiintoiselta silloinkin kun sama kuva toistuu vierekkäin ja allekkain useita kertoja. Tallenna pixabayn kuva aluksi työpöydällesi. Avaa kuva ja rajaa se työpöydällä aina uudestaan ja uudestaan kopioiden sen saman kokoisena avatulle wordtiedostolle yhteensä 24 kertaa. Toteutat näin ollen oman kuviotapetin. Sinun on helpompi valita kuva-aiheeksi kuva joka on jo valmiiksi neliön/suorakaiteen muotoinen. Tallenna valmis työsi peda.nettiin ja tallenna se sitä ennen työpöydälle doc.muotoon. Palautuksen jälkeen poista kuvat työpöydältä. Katso että vierekkäin kopioimasi kuvat ovat tässä tehtävässä samanmittaiset. 

 

(5-6) Avaa snapchat, valitse filtteriksi toiminto, jossa näkyy kaksi naamaa niin että molempien ruumiit ovat kuitenkin vaihtuneet. Ota filtterillä kuva itsestäsi ja jostain aiheeseen sopivasta luokan taidekirjan kuvasta. Palauta työsi lopuksi peda.nettiin 

 

PEDA.NETTIIN TYÖSI PALAUTETTUASI MUISTA LIITTÄÄ SIIHEN OMA NIMESI JA LUOKKASI EHDOTTOMASTI 

 

 

"Kavaljeeri/Yhden/kahden pakopisteen perspektiivi omasta valokuvasta" 

 

Ota koulualueelta sisä tai ulkopuolelta kuva puhelimellasi valintasi mukaan näkymästä, jossa toteutuu joko kavaljeeri, yhden pakopisteen tai kahden pakopisteen perspektiivi. Katso valokuvasta tarkkaan mallia viivoitinta ja lyijykynää apuna käyttäen kuvisvihkoon aluksi luonnostellen ja lopullisen version A3-paperille toteuttaen. Katso aluksi horisontti, määrittele sinne pakopiste sen mukaan minne kaikki tilan vinot ja vaakasuuntaiset linjat osoittavat ja piirrä ne jatkumaan kohti pakopistettä. Tämä riippuu tietenkin siitä mitä arvosanaa tavoittelet. Jos tuntuu että ruutusuurennoksen tekemisestä on apua työskentelyssäsi tee luonnos samanmuotoiseksi muttei saman kokoiseksi kuin A3-paperi. Jaa sitten luonnos yhdeksään keskenään samanmittaiseen ruutuun josta jäljennät A3-paperille kuvan ruutu ruudulta. 

Valitse siis jokin seuraavista vaihtoehdoista: 

A)Mikäli tavoittelet Osaajatason mukaisesti arvosanaa 9-10 toteuta työsi kahden pakopisteen perspektiivissä ja vahaliiduilla, puuväreillä tai akvarellipuuväreillä 

B)Mikäli tavoittelet Yrittäjätason mukaisesti arvosanaa 7-8 toteuta työsi yhden pakopisteen perspektiivissä ja väritä vahaliiduilla, puuväreillä tai akvarellipuuväreillä 

C)Mikäli tavoittelet Selviytyjätason mukaisesti numeroa 5-6 toteuta työsi kavaljeeriperspektiivinä ja väritä se vahaliiduilla, puuväreillä, tai akvarellipuuväreillä 

 

A3-paperi, lyijykynä/puuvärit/akvarellipuuvärit, liidut, pyyhekumi  

"Oma appkuvake" 

 

Suunnittele mielessäsi jollekkin ohjelmalle, esim pelille tai kuvankäsittelyohjelmalle app-kuvake. Kuvakkeen pohjan tulee olla musta A4-kartonki, jonka kaikki sivut leikkaat symmetrikseksi. Liimaa mustan symmetrisen kartonkipalan päälle toinen eri värinen symmetrinen kartonki pala, jonka reunat ovat pyöreästi neliskanttiset. Tämän päälle askartelet kuvan ja käytät siinä piirtämistä/värittämistä riippuen millaista numeroa tavoittelet. Pelkistä eli yksinkertaista kuvakkeen kuvaan kuvaa, kiinnitä huomiota siis muotoihin ja sävyihin. Valitse siis yksi seuraavista tehtävistä.  

 

Osaajataso(9-10): Suunnittele tehtävänannon mukainen kuvake niin että käytät siinä piirtämistä ja värittämistä kartongilla askartelun lisäksi apuna. Kiinnitä huomiota pelkistämisen lisäksi yksityiskohtiin työssäsi. 

Yrittäjätaso(7-8): Suunnittele tehtävänannon mukainen app-kuvake, mutta niin että sovellat siinä pelkästään askartelua. 

Selviytyjätaso(5-6): Jäljennä askarellen ja ohjeiden mukaisesti työhösi jo joku olemassa oleva app-kuvake 

 

 

Surrealistinen kuivapastellipiirros 

 

 

Toteuta kuivapastelleilla piirros. Piirroksen tulee kuvata jotain toivettasi, joka voi olla esimerkiksi jokin asia, esine, tai jokin tapahtuma. Toive voi olla hyvin hullunkurinen ja epätodellinen niinkuin asiat unimaailmassa ovat. Kokeile levittää piirrosjälkeäsi ja värejä sormella keskenäänkin sekoittaen, jotta saat työhösi pehmeyttä.  

 

A)(10-9) Tee A3-litoposter paperille piirros kuivapastelleilla tapahtumasta jossa asiat ovat hullunkurisesti ja epätodellisesti niin kuin unimaailmassa. Kokeile levittää piirrosjälkeäsi ja värejä sormella keskenäänkin sekoittaen, jotta saat työhösi pehmeyttä. 

 

B(8-7) Tee A3-litoposterpaperille kuivapastelleilla piirros toiveestasi joka liittyy johonkin asiaan tai esineeseen. 

 

C)(6-5) Tee A4-litoposterpaperille kuivapastelleilla piirros jossa piirrät jonkun uneen liittyvän asian.  

 

A3/A4-piirustuspaperi, kuivapastelliliidut, lyijykynä, hiilikumi, fiksatiivi, piirustusalusta 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä