Koulun toiminta ja tavoitteet lukuvuodelle 2022-23

Koulun tehtävä on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja. (POL 2§)

Tavoitteenamme on, että Kittilän yläkoulun käynyt oppilas osaa oppiaineiden perusasiat, on kiinnostunut ihmisistä ja elinympäristöstä, antaa arvon kulttuurille, tutuille ja kaukaisille. Meiltä valmistuneet oppilaat osaavat ottaa asioista selvää ja ajattelevat omilla aivoillaan. Koulumme opettaa muuttuvan yhteiskunnan asettamien vaatimusten ratkaisumalleja, antaa oppilaille välineitä elämän hallintaan ja kasvuun kohti aikuisuutta. 

Koulumme on liikkuva koulu, mikä näkyy sekä oppitunneilla että välitunneilla liikkumiseen aktivoivana toimintana. Koulussamme järjestetään syksyisin ja keväisin liikuntapäivät, oppitunneilla lähdetään usein ulos ja hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia. Koululle on hankittu polkupyöriä, niin, että luokka liikkuu -ajatusta voidaan toteuttaa myös käytännössä. Tuemme oppilaidemme ja henkilökunnan jäsenten liikuntaharrastuksia ja pyrkimyksiä mahdollisuuksien mukaan. Oppilaitamme on mukana Lapin urheiluakatemian toiminnassa.

Yhteiskunnan digitalisaatio heijastuu koulussamme opetusmateriaalissa ja opetusvälineistössä sekä niihin liittyvissä hankinnoissa. Otamme kuitenkin huomioon myös sen, ettei kaikki oppiminen tapahdu digitaaalisesti ja ruutuaikaa on hyvä välillä rajoittaa. Henkilökunnan kouluttamisesta pidetään huolta.

Koulumme on kiva-koulu ohjelmassa. Riitoja ja kiusaamistapauksia sovitellaan ensisijaisesti kiva-koulu -mallin mukaisesti. Emme hyväksy kiusaamista ja puutumme siihen. Lukuvuoden yhtenä läpileikkaavana teemana on suvaitsevaisuus ja toisen kunnioittaminen.

Tänä lukuvuonna monialaisen oppimiskokonaisuuden painopisteenä on oppimaan oppimisen taidot. Oppimiskokonaisuus toteutetaan eri aineiden yhteistyössä koko lukuvuoden ajan toteutettavissa projekteissa. Oppiaineet tekevät mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä niin oppiaineiden sisällä kuin oppiaineiden rajat ylittäen.

Noudatamme arvioinnissa paikallisessa opetussuunnitelmassa määriteltyä arvioinnin vuosikelloa.

Oppilaat saavat väliarvion syksyllä ja keväällä lukuvuosiarvion. Opettajat käyvät jokaisen oppilaan kanssa arviointikeskustelun vähintään kerran lukuvuodessa.

Erityisopetus on järjestetty pääsääntöisesti integroimalla oppilaat luokkiin. Koulussamme on kaksi pienryhmää rauhalliseen opetukseen ja tuen kohdentamiseen. Erityisopettajat ja koulunkäynninohjaajat tukevat tukea tarvitsevia oppilaita heille laadittujen suunnitelmien mukaan.