Vad läsa för ett barn från baby till förskoleåldern
Läsandet börjar med val av bok. Vilken bok intresserar barnet och vad orkar hen koncentrera sig på? Böcker har inga klara åldersgränser, utan varje läsare än en individ. Rekommendationerna kan ändå göras per åldersgrupp enligt boktyp och ämnesområden.
Under 1 år: Pekböcker - kartongböcker, tygböcker, badböcker
Barnet njuter av att höra ljud och ord. Redan i det här skedet kan du börja bekanta barnet med böcker och läsrutiner. Barnet bekantar sig med boken genom att titta, öppna och stänga och genom att sätta den i munnen. Lässtunderna är lekfulla. Det är bra att ha böcker framme med leksakerna. Barnen börjar identifiera bilder och berättelser. Välj böcker som är tåliga för slitage, med färgglada bilder, få ord eller korta berättelser. Utnyttja också ramsor och ramslekar.
1–2 år: Enkla berättelser och tydliga bilder, rim och upprepningar.
I den här åldern kan barnet vara väldigt rörligt och det kan kännas som om hen inte har ro att vara stilla ens en stund. Du kan låta barnet röra sig fritt. Barnet lyssnar också när hen rör på sig. Du kan också kombinera barnets rörelse med den lästa boken till exempel genom att begära hen att röra sig eller låta som en person i boken. Låt barnet delta i läsandet genom att vända blad och ställa enkla frågor om boken, som barnet kan svar på genom att visa på bilden. Böckerna handlar om bebisar och djur. Humor och skoj intresserar. Böckerna kan ha olika kontaktytor och ljud. Det är fortfarande bra med hållbara böcker. Småbarn vill läsa samma böcker om och om igen. Tillsammans kan ni redan läsa pappersböcker.
Prova dessa: Pekböcker om olika ämnen (bondgård, fordon, mat, kläder, djur, siffror, bokstäver)
2–3 år: Titt-ut-böcker, bilderböcker och korta berättelser
Böckerna hjälper barnet att förstå och uppfatta världen. I böckerna behandlas till exempel barnets vardag, olika miljöer, årstider och yrken. Titt-ut-böcker är populära. Ställ frågor om böckerna och läs samma böcker om och om igen. Upprepningar hjälper barn att förutse och fördjupa berättelsen under nya läsgånger. Som kvällssaga och vid gemensamma lässtunder kan man läsa korta berättelser. I böckerna kan man hitta hjälp i nya situationer och utmaningar i vardagen.
Prova dessa: Tippen-, Molly-, Bebbe-, Julia-serierna
4–5 år: Bilderböcker, sagor och romaner för barn
Barnet använder berättelser i leken och inspireras av att leka med ord och språk. Med hjälp av böcker kan vi lära oss rätt och fel och känslomässiga färdigheter. Böcker hjälper barnet att leva sig in i andras situationer och att berätta om sina egna känslor och åsikter. Barnet kan redan orka lyssna och fokusera på sagor utan bilder. Prova med olika sagor, bokserier och serier. Glöm ändå inte bort bilderböcker.
Prova dessa: Klassiska sagor, Halmhatten och Filttofflan, Astrid Lindgrens böcker, Mumin
6 år: Problemlösning, längre sagor och berättelser, en del barn kan redan läsa själv
I förskoleåldern kan barn uppfatta och orka lyssna på längre berättelser. Ta senast nu in barnromaner som inte har så många bilder, utan där barnet själv fantiserar händelserna. Ljudböcker kan man lyssna på tillsammans eller var för sig. Också olika faktaböcker om ämnen som intresserar barnet är ett bra val.
En del av barnen läser redan själva. Erbjud den som lär sig läsa lättlästa böcker för egen läsning.
Prova dessa: Sixten och Blixten-böckerna, romaner för barn, faktaböcker, serier
Nybörjarundervisning: Lättlästa böcker och gemensamma lässtunder
Senast i nybörjarundervisningen lär barnet sig läsa. Det är bra att erbjuda barnet lättlästa böcker och bilderböcker enligt hens läsförmåga. Att läsa en hel bok motiverar att läsa. Fastän barnet så småningom kan läsa allt smidigare, njuter hen fortfarande av att läsa högt. I gemensamma lässtunder kan barnet koppla av genom att lyssna på böcker som ännu skulle vara utmanande att läsa själv.
Prova till exempel på De finlandsvenska läsambassadörerna tips för gemensamma lässtunder.
Barnen är i olika åldrar
Vid lässtunden kan barn i olika åldrar delta. I det här fallet är det bra att variera böcker enligt barnens ålder. Ett äldre barn kan fortfarande vara intresserat av pekböcker och bilderböcker som riktar sig till yngre. Å andra sidan kan man också läsa mer utmanande text för ett yngre barn. Fastän barnet inte förstår allt språk i boken, gör det ingenting. Förklara för det mindre barnet de saker som är väsentliga för förståelsen. Ta hjälp av ett äldre barn, så hen får berätta och läsa för den yngre. Det är viktigt att av lässtunden skapa en trevlig stund där alla får dela med sig av sina tankar och vara delaktiga i läsandet.
Fler tips om att välja bok:
- Lukemo. Barnboksinstitutets portal för barnböcker som publicerats i Finland sedan 2018.
- Läs för barnet -boktips
Lästips som riktar sig till familjer:
- Broschyren Hemmaläsningens möjligheter (pdf)
- Boken Dyk in i berättelsen. Projektet IKI-TARUS bok med information och lästips för familjer. Finns att få på finska, svenska, ryska, engelska, arabiska och sorani.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin