Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman vakiinuttaminen rakenteisiin



Liiku mun kanssa! -hankkeen tavoitteen asettelun keinoin on pyritty lisäämään kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen osallistumista ja edistymistä Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaan. Hankkeen aikana 100% Kirkkonummen varhaiskasvatuksen toimipaikoista on liittynyt ohjelmaan, 100% toimipaikoista on kehitä vaiheessa ja 100% kunnallisista toimipaikoista on tee näkyväksi- vaiheessa.

Vuonna 2021 Kirkkonummen varhaiskasvatus on saanut ensimmäistä kertaa koko kunnan kattavan arvion liikkumisen nykytilasta, kun 100% toimipaikoista on täyttänyt nykytilan arvioinnin 2 kertaa peräkkäin. Liikkumisen nykytila antaa työkaluja toimintakulttuurin johtamiseen kuntatasolla sekä kehittämiseen toimipaikkatasolla.

 

Miten me teimme sen?

1. Liittyminen ohjelmaan

Kunnalliset ovat liittyneet mukaan ohjelmaan jo 2015 ja yksityiset viimeistään hankkeen sparrauksen myötä 2020. Ohjelmassa mukana olo on kirjattu Kirkkonummen varhaiskasvatusta ohjaaviin asiakirjoihin ja lomakkeisiin ja on siten velvoittava sekä kunnallisessa että yksityisessä varhaiskasvatuksessa.

2. Mitä mukana olo käytännössä tarkoittaa?

Kirkkonummella edellytetään kaikilta toimipaikoilta nykytilan arvioinnin täyttämistä sekä liikkumista edistävien tavoitteiden asettamista ja arviointia. Nykytilan arviointi täytetään kaikissa toimipaikoissa vuosittain 17.1 mennessä. Nykytilan arvioinnin tulosten ja henkilöstön kanssa käydyn keskustelun pohjalta eli oman toiminnan lähtökohdista toimipaikat määrittelevät itselleen tavoitteita. Tavoitteiden etenemistä ja toteutumista arvioidaan kaksi kertaa vuodessa. Tavoitteiden asettelu toteutetaan kehitä-vaiheen periaatteiden mukaisesti eli pohjautuen varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksiin. Osana Liiku mun kanssa! -hankkeen loppuraportointia kaikki kunnalliset toimipaikat ovat täyttäneet tee näkyväksi-vaiheen.

3. Miten nykytilan arviointia kannatellaan?

Hankekoordinaattori on tarjonnut toimipaikoille sparrausta ja koulutusta ohjelmaan liittyen. Johtajien sparrauksessa on hyödynnetty myös Etelä-Suomen Liikunnan ja Urheilun tarjoamaa maksutonta sparrausta. Sparrausta on toteutettu monella eri tasolla: johtotiimissä, esimiespäivissä, kuntakoordinaatiossa, liikuntavastaavien tapaamisissa, toimipaikkojen pedatiimeissä ja kehittämispäivissä sekä myös yksilötasolla omasta toiveesta.

Tärkeintä kannattelussa on toimipaikkojen omat lähtökohdat. Toimipaikat ovat kaikin puolin erilaisia, joten yhtä valmista muottia ei ole. Toimipaikat saavat itse päättää, mihin asioihin he suuntaavat kehittämisen toimenpiteitä ja heillä on aina mahdollisuus saada hankekoordinaattorilta tukea ja sparrausta. Kehittämisaskelissa edetään ohjelman mukaisesti pienin askelin.

4. Miten toiminta jatkuu hankkeen jälkeen?

Nykytilan arviointi ja tavoitteiden kirjaaminen on vakiintunut osaksi Kirkkonummen varhaiskasvatusta. Nykytilan arvioinnin täyttäminen jatkuu ja tuloksia tullaan käsittelemään johtotiimissä, esimiespäivissä, kuntakoordinaatiossa, liikuntavastaavien tapaamisissa ja toimipaikkojen pedatiimeissä. Systemaattinen ja pitkäjänteinen työ jatkuu rakenteiden ansiosta.

 

Esimerkki käyttösuunnitelman kirjauksesta on nähtävillä osiossa vinkkejä ja työkaluja hankkeen koordinointiin