03 | LIIKU MUN KANSSA! -HANKKEEN TOIMENPITEET: Liikunnallisen toimintakulttuurin edistäminen Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa

Liikunnallisen toimintakulttuurin edistämisen tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle päivittäinen liikkuminen ja liikunnan ilo niin sisällä kuin ulkona

Tarkoitus on löytää päiväkoteihin, perhepäivähoitoon sekä avoimen varhaiskasvatuksen kerhoihin ja asukaspuistoihin uudenlaisia toimintamalleja ja hyviä käytänteitä, jotka tukevat lasten osallisuutta ja oppimista. Erityistä huomiota kiinnitetään vähän liikkuviin lapsiin.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on merkittävä rooli lasten liikkumisen lisääjänä ja liikuntatottumusten vahvistajana. Henkilöstö yhdessä huoltajien kanssa on avainasemassa luomassa omalla toiminnallaan ja kannustuksellaan kaikille lapsille mahdollisuuden monipuoliseen ja suositukset täyttävään liikuntaan.

Olosuhteiden kehittäminen

Varhaiskasvatuksen olosuhteita on kehitetty liikkumisen näkökulmasta olosuhdekiertueen, välinehankintojen ja palautteen keinoin. Liiku mun kanssa! - hankekoordinaattori kiersi kaikki toimipaikat tarkastelen olosuhteita ja oppimisympäristöjä liikkumisen näkökulmasta. Erityisessä tarkastelussa oli liikuntavälineet ryhmätiloissa.

Olosuhdekiertueen rakenne:

  • Toimipaikkojen kiertäminen: aikataulutettu kiertue, jonka aikana hankekoordinaattori kiertää kaikki toimipaikat havainnoiden tiloja ja välineitä.
  • Hakuperiaate ja kuvasto: toimipaikat saavat hakea välineistöä ennakkoon rajatusta kuvastosta. Hakeminen edellyttää muutamaan kysymykseen vastaamista perusteluineen. Hakemusten ja kiertueella tehtyjen havaintojen pohjalta päätetään kuka saa mitäkin välineitä.
  • Palaute perusteluineen ja vinkkeineen: jokainen toimipaikka saa vierailusta kattavan palautteen. Palautteessa kiinnitetään erityisesti huomiota liikuntavälineiden määrään ja laatuun sekä siihen, miten ne ovat lasten ulottuvilla ja nähtävillä ryhmätiloissa. Palautteessa kerrotaan myös, mitä välineitä heille on myönnetty ja millä perustein. Palaute päättyy toimipaikkakohtaisiin vinkkeihin ja ideoihin liikkumisen edistämiseksi.
  • Hankitut välineet: Koordinaattori hoitaa välineiden tilauksen ja tavarat toimitetaan suoraan toimipaikkoihin.














Nykytilan arvioinnin tuloksissa on nähtävissä henkilöstön omaa arviota siitä, miten liikuntavälineet ovat entistä paremmin lasten saatavilla.



Eskariuinnit

Uimataito on tärkeä taito. Eskariuintien yhteydessä olemme havainneet, että nämä uinninopetuskerrat ovat olleet usealle lapselle ensimmäinen kerta uimahallissa. Eskariuinneilla on myös tärkeä merkitys koululaisuinteihin siirtymisessä. Liiku mun kanssa! -hankkeen aikana joka syksy kunnalliset esiopetusryhmät ovat käyneet uinninopetuksessa Kirkkonummen uimahallilla. Kahtena vuotena myös yksityisen esiopetuksen ryhmät ovat osallistuneet eskariuinteihin. Jokaiselle ryhmälle on järjestetty kaksi kertaa uinninopetusta.

Eskariuinneista on saatu tärkeitä ja positiivisia kokemuksia. Myös huoltajat ovat antaneet palautetta eskariuinneista. Veteen totuttelu tutun ryhmän kanssa, poikkeuksellinen retkikohde korona-aikana, liikunnan riemu ja laadukas uinninopetus ovat kerännyt kiitosta niin lapsilta kuin aikuisiltakin. Eskariuintien asemaa halutaan vakiinnuttaa myös Liiku mun kanssa! -hankkeen jälkeen. Näin ollen eskariuinnit tullaan kirjaamaan Kirkkonummen esiopetussuunnitelmaan.

Kirkkonummen kirjastoissa on lainattavissa yhteensä 70 uimakorttia, joita huoltajat voivat lainata kahdeksi viikoksi. Uimakorttia voivat käyttää Kirkkonummen uimahallissa kaikki 5-16-vuotiaat. Uimakorttien lainaaminen on osa Kirkkonummen kunnan lasten ja nuorten maksuttoman harrastustoiminnan toteuttamista. Lue lisää lainattavista uimakorteista Kirkkonummen vapaa-ajan sivulta.

Muksubussit

Perhepäivähoidon käyttöön on vuokrattu hankkeen ajaksi kolme sähköavusteista laatikkopyörää eli Muksubussia. Pyörät ovat kaikkien perhepäivähoitajien käytettävissä. Muksubussit ovat mahdollistaneet korona-aikaan perhepäivähoidossa olevien lasten oppimisympäristön laajentamisen, sillä julkisen liikenteen käyttö on ollut kiellettyä.

Muksubussit ovat olleet mahtava tapa näyttää lapsille aktiivisen liikkumisen mallia. Muksubussit ovat myös mahdollistaneet uusia asioita ja toimintamalleja: Kauempana asuvat hoitajat voivat osallistua yhteiseen tekemiseen toisten hoitajien ja lasten kanssa ja Muksubussilla voidaan tehdä retkiä kauemmas, kuten sieniretkelle Nuuksioon, urheilukentälle olympialaisiin tai koko päivän retki varhaiskasvatuksen kodalle. Muksubussin ansiosta kohteessa jää enemmän aikaa toiminnalle, kun matkat taittuvat nopeasti.

Perhepäivähoidon lapset pääsivät suunnittelemaan Muksubussin visuaalista osuutta. Kolmella Muksubussilla on ajettu yhteensä 2250 kilometriä!

Välinelainaamo


Varhaiskasvatuksen ammattilaisille suunnatut välinelainaamot edistävät liikunnallisen toimintakulttuurin kehittämistä. Jokaisen toimipaikan ei ole tarkoituksen mukaista hankkia kalliita välineitä itselle, vaan toimipaikkojen liikunnallisia olosuhteita kehitetään kestävän elämäntavan näkökulmasta siten, että välineet kiertävät toimipaikasta toiseen tarpeen mukaan. Välineiden hankinnassa on osallistettu varhaiskasvatuksen henkilöstöä.

Liikuntavälineitä on mahdollista varata kunnan sisäisessä Intrassa (SharePoint) olevan varauskalenterin keinoin. Kalenteri on käyttäjälle helppo, mutta siinä on myös etuja toiminnan ylläpitäjälle. Kalenteriin tehdyistä varauksista voi tilata muistutuksen omaan sähköpostiin. Näin ollen kalenterin täyttymistä ei tarvitse jatkuvasti valvoa. Välineet liikkuvat toimipaikasta toiseen sisäisen postin kyydissä.

Myös yksityisellä varhaiskasvatuksella on mahdollisuuksia lainata välineitä. He tekevät varaukset sähköpostitse ja noutavat varaamansa välineet itse kunnantalolta.

Välinelainaamossa on lainattavia liikuntavälineitä seuraavasti:

  • Lumikengät
  • Lintubongaussetit
  • Slackline
  • Treenikiekot
  • Frisbeegolfsetit
  • Riippumattosetit

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelman vakiinuttaminen rakenteisiin



Liiku mun kanssa! -hankkeen tavoitteen asettelun keinoin on pyritty lisäämään kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen osallistumista ja edistymistä Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaan. Hankkeen aikana 100% Kirkkonummen varhaiskasvatuksen toimipaikoista on liittynyt ohjelmaan, 100% toimipaikoista on kehitä vaiheessa ja 100% kunnallisista toimipaikoista on tee näkyväksi- vaiheessa.

Vuonna 2021 Kirkkonummen varhaiskasvatus on saanut ensimmäistä kertaa koko kunnan kattavan arvion liikkumisen nykytilasta, kun 100% toimipaikoista on täyttänyt nykytilan arvioinnin 2 kertaa peräkkäin. Liikkumisen nykytila antaa työkaluja toimintakulttuurin johtamiseen kuntatasolla sekä kehittämiseen toimipaikkatasolla.

 

Miten me teimme sen?

1. Liittyminen ohjelmaan

Kunnalliset ovat liittyneet mukaan ohjelmaan jo 2015 ja yksityiset viimeistään hankkeen sparrauksen myötä 2020. Ohjelmassa mukana olo on kirjattu Kirkkonummen varhaiskasvatusta ohjaaviin asiakirjoihin ja lomakkeisiin ja on siten velvoittava sekä kunnallisessa että yksityisessä varhaiskasvatuksessa.

2. Mitä mukana olo käytännössä tarkoittaa?

Kirkkonummella edellytetään kaikilta toimipaikoilta nykytilan arvioinnin täyttämistä sekä liikkumista edistävien tavoitteiden asettamista ja arviointia. Nykytilan arviointi täytetään kaikissa toimipaikoissa vuosittain 17.1 mennessä. Nykytilan arvioinnin tulosten ja henkilöstön kanssa käydyn keskustelun pohjalta eli oman toiminnan lähtökohdista toimipaikat määrittelevät itselleen tavoitteita. Tavoitteiden etenemistä ja toteutumista arvioidaan kaksi kertaa vuodessa. Tavoitteiden asettelu toteutetaan kehitä-vaiheen periaatteiden mukaisesti eli pohjautuen varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suosituksiin. Osana Liiku mun kanssa! -hankkeen loppuraportointia kaikki kunnalliset toimipaikat ovat täyttäneet tee näkyväksi-vaiheen.

3. Miten nykytilan arviointia kannatellaan?

Hankekoordinaattori on tarjonnut toimipaikoille sparrausta ja koulutusta ohjelmaan liittyen. Johtajien sparrauksessa on hyödynnetty myös Etelä-Suomen Liikunnan ja Urheilun tarjoamaa maksutonta sparrausta. Sparrausta on toteutettu monella eri tasolla: johtotiimissä, esimiespäivissä, kuntakoordinaatiossa, liikuntavastaavien tapaamisissa, toimipaikkojen pedatiimeissä ja kehittämispäivissä sekä myös yksilötasolla omasta toiveesta.

Tärkeintä kannattelussa on toimipaikkojen omat lähtökohdat. Toimipaikat ovat kaikin puolin erilaisia, joten yhtä valmista muottia ei ole. Toimipaikat saavat itse päättää, mihin asioihin he suuntaavat kehittämisen toimenpiteitä ja heillä on aina mahdollisuus saada hankekoordinaattorilta tukea ja sparrausta. Kehittämisaskelissa edetään ohjelman mukaisesti pienin askelin.

4. Miten toiminta jatkuu hankkeen jälkeen?

Nykytilan arviointi ja tavoitteiden kirjaaminen on vakiintunut osaksi Kirkkonummen varhaiskasvatusta. Nykytilan arvioinnin täyttäminen jatkuu ja tuloksia tullaan käsittelemään johtotiimissä, esimiespäivissä, kuntakoordinaatiossa, liikuntavastaavien tapaamisissa ja toimipaikkojen pedatiimeissä. Systemaattinen ja pitkäjänteinen työ jatkuu rakenteiden ansiosta.

 

Esimerkki käyttösuunnitelman kirjauksesta on nähtävillä osiossa vinkkejä ja työkaluja hankkeen koordinointiin

Pph -välinekassit

Aiemmassa liikkumisen hankkeessa on hankittu perhepäivähoitajille liikuntavälinekasseja. Kassit sisältävät perusvälineistöä, jota voi turvallisesti käyttää pienissä sisätiloissa ja ulkona. Liiku mun kanssa! -hankkeen aikana kassit on jaoteltu uudelleen sisä- ja ulkokasseiksi. Perhepäivähoitajat kierrättävät kasseja itse samalla kun tapaavat toisia perhepäivähoitajia.


Pedagoginen siivous

Pedagoginen siivous on Liiku mun kanssa! -hankkeessa kehitetty menetelmä, jonka tarkoitus on lisätä lapsen osallisuutta ja mahdollisuutta hyödyntää liikuntavälineitä monipuolisemmin. Pedagogista siivousta voidaan toteuttaa sekä sisä- että ulkovarastoissa.

 

Miten pedagoginen siivous toteutetaan?

  1. Koko varasto tyhjennetään ja lattia ja hyllyt lakaistaan.
  2. Välineiden kunto tarkistetaan, rikkinäiset lelut heitetään roskiin ja välineet luokitellaan.
  3. Luokitellut välinelaatikot kuvitetaan. Myös yksittäisistä välineistä otetaan kuvat.
  4. Välineet järjestellään takaisin varaston siten, että järjestys olisi mahdollisimman helppoa pitää yllä.
  5. Otetut kuvat tulostetaan, laminoidaan ja viedään paikoilleen.
  • jokaiselle lelulaatikolle on kuva hyllyn takaseinässä, jotta sijaisetkin tietävät, mihin mikäkin laatikko kuuluu
  • jokainen laatikko on kuvitettu, jotta lapset tietävät, mihin laatikkoon mikäkin lelu kuuluu
  • jokainen lelu on kuvitettu välinetauluksi varaston oveen, jotta lapsilla on mahdollisuus pyytää haluamiaan välineitä. Välinetaulu lisää myös henkilöstön tietoisuutta varaston monipuolisista välineistä.

Digi liikuttaa

Kirkkonummen varhaiskasvatuksessa pyritään yhdistämään oppimisen alueita monipuolisesti. Digitalisaation myötä lapset ovat entistä kiinnostuneempia passivoivista laitteista ja peleistä. Liiku mun kanssa! -hankekoordinaattori, varhaiskasvatuksen tvt- ohjaaja ja Digilandet -hankekoordinaattori ovat toteuttaneet yhteistyössä digi liikuttaa sivuston, johon kootaan helppoja, maksuttomia ja mainoksettomia sivustoja ja sovelluksia varhaiskasvatuksen käytettäväksi. Sivustolla myös kerrotaan, miten digi saa lapset liikkumaan.

Digi liikuttaa - Digi uppmuntrar rörelse

Henkilöstön osaamisen lisääminen

Varhaiskasvatuksen henkilöstölle tarjotaan erilaisia täydennyskoulutuksia liikunnallisen toimintakulttuurin kehittämiseksi. Koulutusten suunnittelussa huomioidaan erilaiset kiinnostuksen ja sitoutumisen tasot, jotka mahdollistavat liikkumisen koulutuksiin osallistumisen kaikille varhaiskasvatuksessa työskenteleville. Koronapandemian vuoksi koulutuksiin osallistuminen ja arjesta irtautuminen on haastavampaa, joten koulutuksiin osallistumista tuetaan sijaisrahalla. Sijaisrahan avulla päiväkodin johtaja voi palkata sijaisia koulutusten ajaksi.

Vakituisella henkilöstöllä on mahdollisuus osallistua liikunnan ammattitutkinnon koulutukseen. Kirkkonummelta onkin jo valmistunut kolmen ryhmän opiskelijat. Liikunnan ammattitutkinto toteutetaan yhteistyössä Omnian ja Kisakallion kanssa.

Vähemmän sitoutumista vaativa koulutus on kaksi päiväinen Liikuntaleikkikoulu ohjaajan koulutus, johon on osallistunut jokaisesta toimipaikasta vähintään yksi osallistuja. Lisäksi järjestetään yhden päivän kestäviä täydennyskoulutuksia. Henkilöstö on voinut itse vaikuttaa täydennyskoulutusten sisältöihin. Suosituimpia koulutuksia ovat olleet seikkailukasvatus sekä tunteet hukassa -koulutus.

Päiväkodin johtajille suunnatut koulutukset tukevat johtajuutta liikunnallisen toimintakulttuurin kehittämisessä sekä Liikkuva varhaiskasvatus –ohjelman jalkauttamisessa toimipaikkatasolla. Liikunnan ammattitutkinto mahdollistaa varhaiskasvatuksen henkilöstölle pitkäjänteisen kehittämisen näkökulman toimipaikan liikkumisen asioihin, kun taas muihin lyhyempiin tilauskoulutuksiin on matalampi kynnys osallistua. Toimipaikkojen Liikkuva varhaiskasvatus- sparrauksilla liikkumisen asiat ovat käsittelyssä pedatiimissä koko henkilöstön voimin.

Henkilöstön osaamisen vahvistaminen on olennainen osa kehittämistyötä käytännön toimenpiteiden ohella. Hankkeen tavoitteena on lisätä ja tukea henkilöstön ja esihenkilöiden osaamista lasten aktiivisemman arjen ja hyvinvoinnin tukemisessa, erityisesti vähän liikkuvien ja tukea tarvitsevienlasten osalta.

Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö on koottu omaksi kohdaksi. 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä