Yllätysmuna

Pääsiäisen yllätysmuna piirtäen, värittäen ja rei-ittäen

1. Katso aluksi Youtubesta Tipun tarina:

https://www.youtube.com/watch?v=SuppLjrM5Pw

2. Lue teksti:

Linnun munia löytyy kaikenlaisissa väreissä, koossa ja muodoissa aina pöllöjen lähes täysin pyöreästä, kolibrien suippoon ja kahlaajien pisaranmuotoiseen munaan. Munien erilaisten muotojen syytä on pohdittu jo vuosisatoja ja useita selityksiä on esitetty, kuten munien määrä pesässä, pesän tyyppi ja pesän sijainti. Esimerkiksi on ajateltu, että kalliolla sijaitsevilta pesiltä pyöreät munat vyöryisivät suippokärkisiä helpommin alas.

Munien muodolle on nyt uudessa tutkimuksessa löytynyt yksinkertainen selitys. Munan muoto määräytyy sen mukaan kuinka hyvä lentäjä sen muniva lintu on. Hyvillä lentäjillä munat ovat ellipsin eli suipon muotoisia tai suippokärkisiä, kun taas vähemmän ilmassa aikaa viettävillä linnuilla munat ovat pyöreämpiä. Paljon lentävillä linnuilla kehon muoto on aerodynaamisen sukkulamainen, mikä voi asettaa haasteita munien mahtumiselle linjakkaaseen kehoon. Suipomman munan tilavuus on isompi kuin samanlevyisen pyöreän munan, joten kapeassa kehossa suippo on luultavasti parempi. Munien koko taas on, yllätys yllätys, riippuvainen emolinnun koosta. Pienet linnut munivat pieniä munia ja isot isoja munia.

512px-Atlante_ornitologico_-_uccelli_europei_-_con_notizie_d'indole_generale_e_particolare_(1902)_(14749561505)Erilaisia linnunmunia. Kuva: Internet Archive Book Images, via Wikimedia Common

Tutkijat analysoivat 1400 lintulajin 50 000 munaa, joten tutkimus perustui varsin kattavaan aineistoon (Stoddard ym. 2017). Mielenkiintoista on myös, että kuori ei määritä munan muotoa vaan kuoren alla oleva kalvo. Jos munankuoren poistaa varovasti, muna säilyttää silti ominaisen muotonsa juuri kalvon ansiosta. Muna on pyöreä, jos kalvo on joka puolelta yhtä paksu. Jos kalvo on eri puolilta eri paksu, voidaan erilaisia muotoja saada aikaan.

Vaikka munia on keräilty jo satoja vuosia ja munien muodosta esitetty useita teorioita, nyt vasta munien muodolle löydettiin todistettava selitys. Jännittävää, että näinkin perustavanlaatuisiin kysymyksiin kuin munien muoto on löydetty vastaus vasta nyt 2000-luvulla.

Lähteet:https://tiedekellari.wordpress.com/2017/06/27/linnunmunan-muoto/

Stoddard, M. C., Yong, E. H., Akkaynak, D., Sheard, C., Tobias, J. A., & Mahadevan, L. (2017). Avian egg shape: Form, function, and evolution. Science, 356(6344), 1249-1254.


3. Seuraavasta linkistä näet tehtävän toteutuksen:

ohjevideo Yllätysmunan toteuttamiseen