Kalenterikivitehtävä

Oma "kalenterikivi" alumiiniin pakottamalla

Kuvataidekoulun 2020 kevätnäyttelyssä tehtiin näyttelyn aikana kehittyvää teoskokonaisuutta, jossa tutustuttiin Atsteekkien käyttämään kalenterikiveen. Kaikki ryhmät eivät ehtineet mukaan teoksen tekemiseen poikkeusolosuhteisiin siirtymisestä johtuen.

Nyt pääset tekemään omaa kalenterikivi-teosta kotona.

Tutki alla näkyviä kuvia suuresta kalenterikivestä. Kuvat on otettu Meksikossa sijaitsevassa antropologisessa museossa (Museum of Anthropology - Mexico City).

Kalenterikivi

Kalenterikivi

Asteekit olivat Meksikon ylätasangoilla elänyt alkuperäiskansa. Asteekit johtivat vuosina 1428–1521 vahvaa asteekkivaltakuntaa, joka ulottui Mesoamerikassa Meksikonlahdelta Tyyneenmereen.

Asteekit käyttivät kolmea eri kalenteria, jotka he olivat omaksuneet edeltäviltä kulttuureilta: 260-päiväistä rituaalikalenteria, 365 päivän vuosikalenteria, sekä 52 vuoden syklin pituista kalenteria, jossa kaksi muuta kalenteria yhdistyivät. (Lähde Wikipedia)

Asteekkien kuuluisassa kalenterikivessä ei kuitenkaan ole kuvattu kalenteria realistisesti. Se kertoo enemmänkin vanhoista maailmanajoista. Kiven keskusta kuvaa uudempaa aikaa ja uloimmat kehät viittaavat vanhempiin aikoihin. Kiveen on hakattu erilaisia merkkejä ja symboleja, joilla kaikilla on oma merkityksensä. Lisäksi kivessä on merkitty pää- ja väli-ilmansuunnat. Tarkastele kuvia yläpuolella.

Omaa "kalenterikiveä" tekemään

  1. Etsi kuviskassista pieni neliömäinen alumiinilevyn palanen. Piirrä alumiinilevyn reunat piirustuspaperille, jotta tiedät minkä kokoinen teoksesi tulee olemaan.
  2. Ota avuksi ympyrän muotoinen astia tai käytä harppia: piirrä paperille niin suuri ympyrä, kun alumiinilevyn kokoiselle alueelle mahtuu.
  3. Suunnittele oma symmetrinen, ympyrän muotoinen kuva, joka koostuu pienistä merkeistä tai kuvista.


Kuvan siirtäminen alumiinilevylle

  1. Laita pöydälle jotain materiaalia, joka antaa vähän periksi, esim. sanomalehti.
  2. Sijoita alustan päälle alumiinilevy ja sen päälle oma luonnospaperisi.
  3. Ota työvälineeksi lyijyynä tai vaikkapa neulepuikko ja paina varovasti luonnoksen viivoja myöten niin, että kuva jäljentyy alumiinilevyyn.
  4. Ota luonnospaperi pois ja vahvista painaumia tarvittaessa.
  5. Käännä levy toisin päin ja vahvista syvennöksiä (ks. kuva)
  6. Käännä varovasti reunoja sisäänpäin niin, että teoksesi näyttää kolmiulotteisemmalta.
  7. Sijoita teoksesi kuviskassista löytyvän mustan paperin / kartongin päälle ja ota kuva!
  8. Lähetä kuva opettajalle ja kerro saako kuvan julkaista tällä tehtäväsivulla.