Rektors översikt

LÄSÅRSÖVERSIKT 2019-2020

SKOLANS VERKSAMHET OCH MÅLSÄTTNINGAR


Skolans verksamhet bygger på läroplanen och målsättningen är att ge eleverna en mångsidig kompetens för framtiden. De sju kompetenserna som undervisningen baserar sig på är: förmåga att tänka, kulturell och kommunikativ kompetens, vardagskompetens, multilitteracitet, digital kompetens, arbetslivskompetens och entreprenörskap, förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar utveckling. Dessa framtidskompetenser skall hjälpa eleverna att orientera sig rätt bland framtidens utmaningar. Samhället och arbetslivet förändras i en snabb takt och anpassningen till en ständig förändring kräver bl.a. kunskap, kreativitet, samarbetsförmåga, delaktighet och digital kompetens. 

Skolan har som övergripande målsättning att skapa goda förutsättningar för samarbete och trivsel, dvs. i kollegiet, mellan eleverna, mellan lärare och elever och mellan skolan och samhället. Vi uppmuntrar eleverna att vara aktiva och att påverka skolarbetet och skolmiljön.

Vi använder oss av olika didaktiska metoder för att få eleverna motiverade att prestera optimalt enligt sina egna förutsättningar. Didaktiska metoder, som främjar samarbete, kreativitet och trivsel stöder även inhämtandet av kunskap på ett positivt sätt. Vi jobbar för att hålla kunskapsnivån på en hög nivå och hålla eleverna motiverade för sina studier.

Vi har utvecklat olika former av bedömning och differentiering , dvs. olika typer av uppgifter och svårighetsgrader anpassade till elevens behov.

Vi har förnyat våra lärmiljöer tack vare finansiellt stöd från kommunen. I åk 7 kunde vi starta läsåret med helt nya möbler, som möjliggör flexibel undervisning. Även andra klasser och elevutrymmen har under året inretts med nya möbler. 

Vi arbetar aktivt med att höja den digitala kompetensen både hos elever och personal. Digitalt undervisning utvecklas kontinuerligt och sker med hjälp av bl.a. digitala plattformer. Programmering, robotteknik och 3D-printning tillämpas i matematik, men även i slöjd . I åk 7 får man bekanta sig med 3D design i slöjd.

Under distansstudieperioden 18.3-14.5 tog digitaliseringen ett stort kliv framåt. All undervisning övergick som i ett trollslag över till digital undervisning. 

Den huvudsakliga plattformen var Google Classroom, där undervisningen och lektionerna planerades och genomfördes. För att upprätthålla de sociala kontakterna och underlätta distansundervisningen visade sig Meet-funktionen vara en bra kanal för att skapa videomöten. Digitala prov och förhör blev också möjliga på distans. 

Under detta läsår har vi har fokuserat på hållbar utveckling i alla årskurser samt företagsamhet och entreprenörskap i åk 9. Företagsamhet och entreprenörskap var teman som endast delvis kunde genomföras p.g.a coronaepidemins utbrott. 

 

HÅLLBAR UTVECKLING SOM ÄMNESÖVERGRIPANDE TEMA OCH PROJEKT

Läsårets tema har varit hållbar utveckling. Detta har bland annat synts i skolans morgonsamlingar där lärarna har belyst temat ur olika synvinklar och tagit upp olika delområden för en hållbar utveckling.

I början av november ordnades en temadag som också fungerade som Kick-off tillfälle. Eleverna fick bl.a.bekanta sig med Ekocenter i Dalsbruk och Kimitoöns sorteringsstation i Genböle. Under dagen jobbade de klassvis med olika projekt som tangerade hållbar utveckling. Sjuorna skapade nya “saker” av gamla slipsar, bl.a. glasögonfodral, plånböcker och slipsormar. Åttorna bekantade sig med Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling. Dessutom började de med sitt projekt om närproducerande företag på Kimitoön. Niorna gjorde bl.a. affischer över vad som förstör vår värld.

Under vårterminen bildades också ett Miljöråd i skolan, men p.g.a Coronapandemin hann man endast hålla några få möten innan skolorna stängdes. Det som bl.a. diskuterades i Miljörådet var införandet av ett kärl för kompostavfall i elevcafét. Utöver detta har eleverna årskursvis deltagit i olika projekt som redovisas årskursvis. 

I årskurs 7 har man arbetat med temat hållbar utveckling ur ett individperspektiv med målet att eleverna blir medvetna om de val de gör i vardagen. Eleverna blir medvetna om och känner till skillnaden på hållbara och icke-hållbara material, betydelsen av en hållbar utveckling och en cirkulär ekonomi. 

I årskurs 8 har man arbetat med hållbar utveckling i Finland och speciellt Östersjön samt lyft fram vetskapen om närproducerade och ekologiskt odlade livsmedel. 

I årskurs 9 fokuserade man på hållbar utveckling i ett globalt perspektiv. Man utgick från det negativa kring hållbar utveckling och avslutade kring möjligheter och lösningar. Alla fick bekanta sig med material och målsättningar i FN:s utvecklingsprogram Globala mål/ Agenda 2030.


VERKSAMHET SOM FRÄMJAR ELEVERNAS VÄLMÅENDE

Vi har ett ett positivt arbetsklimat och stöder samhällsorienterad verksamhet.

Elevkåren och väneleverna har stor betydelse för det sociala klimatet i skolan. De har under året bidragit till att caféet utvecklats till en central fungerande samlingspunkt. Elevkåren valde också att de insamlade medlen från dagsverket skulle gå till WWF:s arbete för att skydda regnskogarna.

Elevkåren deltog också aktivt tillsammans med elevhälsogruppen i planeringen av Må bra dagen 4.3. 

Skolan i rörelse har fortsatt och utvecklats under läsåret. Eleverna har dagligen haft möjlighet att under åtminstone en rast röra på sig vid aktivitetsarenan och två gånger i veckan har det haft möjligheter till bollspel under rasterna. Rastledarna och de ansvariga personerna för Skolan i rörelse har skött om att arrangemangen fungerat. 

Skolan erbjöd även under hösten en motionsklubb. Motionstillfälle med innebandy som fokus ordnades en gång per vecka i slutet av höstterminen. Fokus på vårens motionsklubb skulle ha varit löpning, men klubben kunde inte förverkligas pga. coronapandemin.

Skolans elevhälsogrupp har regelbundet sammanträtt under läsåret för att behandla ärenden som berör elevernas välmående.

Skolan har genomfört en undersökning om trivsel och välmående; Trivselprofilen och behandlat resultatet internt. På basen av undersökningen ordnades Må bra dagen 4.3. 

Bekantningseftermiddag för sjuorna hölls i augusti och Axxion, att lära känna varandra och lära sig fungera tillsammans ordnades under två dagar i början av terminen. 

KiVa-teamets huvudsakliga uppgift är att främja trivsel och välmående samt att vid behov utreda mobbningsfall. Kimitonejdens skola har varit med i KiVa-skola programmet redan från programmets början år 2006. Programmet är ett antimobbningsprogram. Under läsåret har klasserna jobbat enligt KiVa programmet med olika uppgifter, samarbetsövningar och annat dylikt för att stärka gemenskapen i klassen.

Skolan har ett antimobbningsteam, som består av kurator, vänelevshandledare, en klassföreståndare per årskurs samt alla vänelever. Gruppen träffas regelbundet en gång per månad samt vid behov för att kartlägga nuläget i skolan.

Vi betonar även delaktighet och påverkan utanför skolan. Ungdomsparlamentet är ett etablerat forum, där eleverna för fram sina åsikter i kommunen. Vi ger möjligheter att delta i kulturella evenemang, t.ex. idrottstävlingar, besök till Heureka i åk 7, konsttestarna i åk 8, lägerskola i Enare i början av september i åk 9 och Mästare 9 samt internationellt utbyte med Graf-Engelbert Schule i Bochum, Tyskland inom ramen för Erasmus+ - projektet. I september hade vi besök av den tyska skolan och svarsbesök var inplanerat i mitten av April, men kunde inte förverkligas pga. coronapandemin.

Mera detaljerad information , foton, videoklipp m.m. finns under de enskilda flikarna i Pedanet.

 

Britt-Mari Norrbacka

Rektor